Βαθμολογία

Τα σενάρια της Αντιτρομοκρατικής

Το βίντεο με τη δολοφονική επίθεση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο και μοτοσικλέτα που βρέθηκε στην περιοχή εξετάζει η Αντιτρομοκρατική, η οποία επικεντρώνεται -χωρίς όμως να μπορεί να αποκλειστεί τίποτε στην παρούσα φάση- στο ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας.

Όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, οι αρχές θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο την ευθύνη να αναλάβει νέα ή παλαιότερη ομάδα μικρού βεληνεκούς, αλλά τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής προβληματίζει ιδιαίτερα η χρήση «καθαρού» Zastava, που δεν έχει ταυτοποιηθεί σε προηγούμενο περιστατικό.

Στο σημείο της επίθεσης βρέθηκαν 12 κάλυκες από το ίδιο, «καθαρό», Zastava. Eξετάζεται επίσης και μοτοσικλέτα, η οποία βρέθηκε 2χλμ από το σημείο της επίθεσης. Παράλληλα, ερωτηματικό παραμένει τι συνέβη με τη μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού που χρησιμοποίησαν οι δράστες και, σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν έχει δηλωθεί (βάσει της πινακίδας που είδαν οι αυτόπτες μάρτυρες) ως κλεμμένη αλλά ο ιδιοκτήτης της είναι άφαντος το τελευταίο διήμερο.

Το βίντεο που εξετάζουν οι αρχές, και στο οποίο έχει καταγραφεί η σκηνή της επίθεσης, παρέδωσε κατά δήλωσή του ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, από τα γραφεία.

 Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ανάμεσα στα σενάρια που κυριάρχησε τις πρώτες ώρες ήταν υπεύθυνη να είναι η «Σέχτα Επαναστατών» η οποία δεν έχει εμφανιστεί τα τελευταία τρειήμισυ χρονια, αλλά, όπως αναφέρουν στο Βήμα στελέχη της ΕΛΑΣ, όπλο Zastava απεικονιζόταν στο οπλοστάσιο της οργάνωσης που είχε δημοσιοποιηθεί μετά τη δολοφονία Γκιόλια. Προβληματικό όμως σε αυτή την εκδοχή είναι ότι δεν χρησιμοποιήθηκε οπλοσφραγίδα.

Οι πηγές που επικαλείται η εφημερίδα επισημαίνουν επίσης ότι «σε πρόσφατα κείμενα της οργάνωσης "Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς" υπήρχαν δύο φορές αναφορές για επανεμφάνιση της οργάνωσης "Σέχτα Επαναστατών" στο πλαίσιο της επιχείρησης "Φοίνικας" για αναβίωση του εγχώριου αντάρτικου πόλης».

Στα ενδεχόμενα που εξετάστηκε είναι η υπόθεση ευθύνης της οργάνωσης «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» (ΟΛΑ), που είχε αναλάβει την ευθύνη για τους πυροβολισμούς στα γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού. Εκείνη όμως η επίθεση είχε γίνει με καλάζνικοφ. Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ πιθανολογούν, όπως αναφέρει το Βήμα, ότι στην οργάνωση «δίνει το παρών» ο Ν.Μαζιώτης, ο οποίος θεωρείται ότι σχετίζεται με τον Επαναστατικό Αγώνα.

Τα στελέχη που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν επίσης ότι υπάρχουν ομοιότητες και με την επίθεση στα ΜΑΤ στο υπουργείο Πολιτισμού (τον Ιανουάριο του 2009), που θεωρείται η πρώτη αιματηρή επίθεση του «Επαναστατικού Αγώνα». Η επίθεση όμως στα γραφεία της Χρυσής Αυγής θεωρείται ότι έχει ομοιότητες και με την επίθεση τον Οκτώβριο του 2009 στο ΑΤ Αγίας Παρασκευής, για την οποία είχε αναλάβει την ευθύνη η ομάδα «ΟΠΛΑ», η οποία έκτοτε δεν επανεμφανίστηκε.