Βαθμολογία

Θεραπεία του διαβήτη με ορμόνες!

Ενα τεράστιο βήμα προς τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 έκαναν επιστήμονες από τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, οι οποίοι κατάφεραν να αναπτύξουν μία μέθοδο που μειώνει το βάρος και βελτιώνει τα επίπεδα των σακχάρων στο αίμα.

Οπως εξηγούν οι ερευνητές στην έκθεσή τους, τα αποτελέσματα αυτά επιτυγχάνονται χάρη σε μια μοριακή δομή που δρα με τον ίδιο τρόπο στους υποδοχείς των ορμονών GLP-1 και GIP, οι οποίες παράγονται από την πεπτική οδό και ελέγχουν την ποσότητα φαγητού που καταναλώνεται, καθώς και άλλες διαδικασίες του μεταβολισμού.

Οταν η γλυκόζη εισέρχεται στον οργανισμό μέσω των σακχάρων, οι ορμόνες αυτές ρυθμίζουν την αύξηση της παραγωγής της ινσουλίνης και τη μείωση των σακχάρων στο αίμα που αυτή επιφέρει, παράλληλα όμως και την όρεξη, καθώς και την καύση του λίπους. Κάποιες από αυτές τις ιδιότητες των συγκεκριμένων ορμονών χρησιμοποιούνται ήδη στην αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2, ωστόσο αυτή τη φορά οι επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν μία μοριακή δομή που συνδυάζει όλες τις ευεργετικές ιδιότητες των δύο ορμονών. Ετσι ενεργοποιούνται ταυτοχρόνως οι υποδοχείς και των δύο ορμονών, ενώ παράλληλα αυξάνονται όσο το δυνατόν περισσότερο οι μεταβολικές επιδράσεις τους.

Οι επιστήμονες δοκίμασαν τη νέα θεραπευτική προσέγγιση σε ποντίκια και όχι μόνο, και διαπίστωσαν ότι μειώνονται σημαντικά τα επίπεδα των σακχάρων στο αίμα, αλλά και το σωματικό βάρος. Επίσης παρατήρησαν ότι επιταχύνεται ο μεταβολισμός στον άνθρωπο, ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχουν και κάποιες παρενέργειες, με συνηθέστερες τις ενοχλήσεις στο γαστρεντερικό.

Τη νέα μέθοδο ανέπτυξαν επιστήμονες από το Κέντρο για τον Διαβήτη Χέμχολτς του Μονάχου (HMGU) και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μονάχου (TUM), σε συνεργασία με ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Ιντιάνα και του Σινσινάτι, ενώ τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Science Translational Medicine».

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πλέον ανοίγει ο δρόμος για την εξατομικευμένη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, αφού η αναλογία των δύο ορμονών συνήθως διαφέρει από οργανισμό σε οργανισμό.

Πηγή: Eφ. Δημοκρατία