Βαθμολογία

Ο Πούτιν είναι ο ισχυρότερος άνθρωπος του κόσμου

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «ο πιο ισχυρός άνθρωπος του κόσμου» για το 2013, σύμφωνα με την κατάταξη του αμερικανικού περιοδικού Forbes που δημοσιεύεται κάθε χρόνο.

Ο Πούτιν είναι - κατά το περιοδικό - πιο ισχυρός από τον αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα επειδή «εδραίωσε τον έλεγχό του σε όλη τη Ρωσία», ενώ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται να έχει επαναπαυθεί στη θέση του «νωρίτερα απ’ ό,τι συνηθίζουν οι πρόεδροι που διανύουν τη δεύτερη θητεία τους».

Είναι η πρώτη φορά που ο Πούτιν βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, ενώ αντίθετα ο Ομπάμα βρισκόταν στην πρώτη θέση κάθε χρόνο από το 2009, με εξαίρεση το 2010, όταν ως πιο ισχυρός άνδρας στον κόσμο αναδείχθηκε ο Πρόεδρος της Κίνας Χου Τζιντάο.

Το περιοδικό Forbes χαρακτήρισε τον ρώσο Πρόεδρο «πανίσχυρο επικεφαλής μιας καταρρέουσας υπερδύναμης» που όμως «διατηρεί τη ζωτικότητά της». Ο Ομπάμα από την άλλη πλευρά χαρακτηρίζεται «ο σιδηροδέσμιος επικεφαλής» της πιο ισχυρής χώρας στον κόσμο.

Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ βρίσκεται στην τρίτη θέση του καταλόγου, ενώ ο πάπας Φραγκίσκος στην τέταρτη. Στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, αποτελώντας έτσι την πιο ισχυρή γυναίκα του κόσμου. «Αφήστε τους άλλους να το σχολιάσουν», δήλωσε ο Ντίμτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Πούτιν όταν κλήθηκε να σχολιάσει την πρωτιά του Πούτιν.