Βαθμολογία

Oι σαλάτες «διώχνουν» τον διαβήτη

Μία μεγάλη πράσινη σαλάτα την ημέρα μπορεί να μας προστατεύσει από τον τύπου 2 διαβήτη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη, που έδειξε ότι λαχανικά όπως το μπρόκολο, το σπανάκι, το κουνουπίδι και το λάχανο, μειώνουν τον κίνδυνο αναπτύξεώς του κατά 14%. Το όφελος εκτιμάται ότι πηγάζει από τις αντιοξειδωτικές ουσίες (όπως η βιταμίνη C) και το μαγνήσιο που περιέχουν αυτά τα λαχανικά.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ, στη Βρετανία, επανεξέτασαν τα στοιχεία από έξι διεθνείς μελέτες, στις οποίες είχαν συμμετάσχει συνολικά περισσότεροι από 223.000 εθελοντές.

Όπως γράφουν στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ), διαπίστωσαν ότι 106 γραμμάρια λαχανικών την ημέρα αρκούν για να μειωθούν οι πιθανότητες να εκδηλώσει ένας ενήλικας τύπου 2 διαβήτη – τη μορφή της νόσου που σχετίζεται με την παχυσαρκία και είθισται να εκδηλώνεται αργότερα στη ζωή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Μέλανι Ντέιβις, καθηγήτρια Διαβητικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο, προγραμματίζουν τώρα μελέτη σε εθελοντές με υψηλό κίνδυνο διαβήτη, για να διαπιστώσουν εάν αυξάνοντας την πρόσληψη λαχανικών μπορούν να προστατευτούν από τη νόσο.

Πηγή: tanea.gr