Βαθμολογία

Κέρδισαν πάνω από 100 εκατ. δολάρια

Θα πίστευε ποτέ κανείς ότι μεταξύ των δέκα μάνατζερ που κέρδισαν πάνω από 100 εκατ. δολάρια πέρυσι στις ΗΠΑ δεν περιλαμβάνεται ούτε ένας τραπεζίτης; Και όμως! Η Γουόλ Στριτ απουσιάζει από τη λίστα των πλέον καλοπληρωμένων μάνατζερ στις ΗΠΑ, που δημοσιοποίησε η εταιρεία ερευνών GMI Ratings. Ο μισθός των αναγραφομένων στη σχετική λίστα για τις υπηρεσίες, βεβαίως, υψηλότερος των 100 εκατ. δολαρίων. Σε κάποια περίπτωση περιορίζεται στο μόλις... 1 δολάριο.

Τα εκατοντάδες εκατομμύρια τα ενθυλάκωσαν οι εν λόγω μάνατζερ ρευστοποιώντας μετοχές που παίρνουν ως μπόνους. Αλλά και οι άλλοι αμερικανοί μάνατζερ, οι ετήσιες αποδοχές των οποίων μετριούνται σε δεκάδες και όχι σε εκατοντάδες εκατομμύρια, ενθυλακώνουν όσα ενθυλακώνουν από τα περίφημα μπόνους. Των μπόνους που τόσο στοχοποιήθηκαν στο απόγειο της χρηματοπιστωτικής κρίσης αλλά, όπως αποδεικνύεται, αποτελούν συστατικό και αναπόσπαστο στοιχείο της σύγχρονης επιχείρησης.

Στην κορυφή - και μακράν από τον δεύτερο - της λίστας των πιο καλοπληρωμένων μάνατζερ αναδείχθηκε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Τα 2,27 δισ. δολάρια που ενθυλάκωσε (μιλάμε για 6 εκατ. δολάρια ημερησίως...) αφορούν, βεβαίως, την πώληση 60 εκατομμυρίων μετοχών της εταιρείας του κάνοντας χρήση των δικαιωμάτων προαίρεσης (stock options) που είχε. Υπενθυμίζεται ότι το 2012 το facebook μπήκε στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με μια δημόσια προσφορά που μόνο επιτυχημένη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Ο «βασικός μισθός» του Ζάκερμπεργκ ήταν 500.000 δολάρια.  

Δεύτερος στη λίστα είναι ο Ρίτσαρντ Κίντερ της τεξανής ενεργειακής εταιρείας Kinder Morgan. Παρεμπιπτόντως εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι οι 5 από τους 10 καλύτερα αμειβόμενους αμερικανούς μάνατζερ είναι και ιδρυτές των επιχειρήσεών τους. Οι υπόλοιποι είναι διορισμένα στελέχη. Ο Κίντερ μάζεψε σχεδόν το σύνολο των χρημάτων που καταγράφονται ως ετήσιες αποδοχές του 2012 πουλώντας μετοχές της εταιρείας του. Ο μισθός που παίρνει για την άσκηση των καθηκόντων του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της Kinder Morgan είναι 1 δολάριο.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι εκτός από τον Ζάκερμπεργκ μόνο έναν παγκοσμίως διάσημο μάνατζερ περιλαμβάνει η λίστα της GMI Ratings: τον Τιμ Κουκ της Apple, που βρίσκεται στην πέμπτη θέση. Ακόμη και ο διευθύνων σύμβουλος της Starbucks, ο Χάουαρντ Σουλτς, δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στους «σταρ» του επιχειρηματικού κόσμου των ΗΠΑ.

Ενα επίσης σημαντικό εύρημα της έρευνας, που περιέλαβε πάνω από 2.200 αμερικανούς μάνατζερ, είναι το γεγονός ότι κατά μέσον όρο οι αποδοχές τους αυξήθηκαν κατά 8,5% το 2012 συγκριτικά με το προηγούμενο έτους. Τα προηγούμενα χρόνια το ποσοστό ήταν διψήφιο. Αλλά διαπιστώνει κανείς ότι σε κάθε περίπτωση τα ανώτατα επιχειρηματικά στελέχη εξακολουθούν να συγκεντρώνουν πλούτο και τα χρόνια της κρίσης. Αντίθετα, σύμφωνα με το Census Bureau, οι αποδοχές του μέσου αμερικανικού νοικοκυριού διαμορφώθηκαν πέρυσι στα 51.000 δολάρια. Παρέμειναν δηλαδή σταθερές συγκριτικά με το 2011. Αλλά αν αποπληθωριστούν εμφανίζονται μειωμένες κατά 9% συγκριτικά με το 1999, όταν έφθαναν τις 56.000 δολάρια.