Βαθμολογία

Η Apple παρουσίασε το iPad Air και το iPad Mini (Video)

Τη νέα - πέμπτη κατά σειράν - γενιά των ταμπλετών της παρουσίασε η Apple την Τρίτη στην Καλιφόρνια. Πρόκειται για το «μεγάλο» iPad Air και το «μικρό» iPad Mini το οποίο έχει, για πρώτη φορά, οθόνη Retina. Το iPad Air, όπως λέγεται η νέα ταμπλέτα που διαδέχεται το iPad 4, έχει οθόνη 9,7 ιντσών και πάχος 7,5 χιλιοστά, μειωμένο κατά 20% σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο.

">http://

Το βάρος του είναι 453 γραμμάρια (-28%), γεγονός που εξηγεί την επιλογή του κατασκευαστή να το ονομάσει iPad Air. Η λίστα των χωρών στις οποίες θα διατεθεί τo iPad Air την 1η Νοεμβρίου είναι εκτενής και σε αυτήν περιλαμβάνεται η Ελλάδα. Η τιμή του iPad Air ξεκινάει από τα 499 δολάρια στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την Apple, το iPad Air επιτυγχάνει διπλάσιες επιδόσεις από τον προκάτοχό του διατηρώντας την αυτονομία του (έως 10 ώρες).

Η Apple ανακοίνωσε επίσης το λανσάρισμα του δεύτερου iPad Mini, το οποίο αποκτά οθόνη υψηλής ευκρίνειας Retina (3,1 εκατ. εικονοστοιχεία, τοποθετημένα με πυκνότητα 326 pixel ανά 2,5 εκατοστά).

Η εταιρεία έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη διαφορά που χωρίζει το δικό της Mini από τις ταμπλέτες 7 ιντσών της αγοράς, επισημαίνοντας ότι στις 7,9 ίντσες το iPad Μini έχει 35% μεγαλύτερη επιφάνεια.

Στην παρουσίαση αναφέρθηκε ότι οι επιδόσεις του iPad Μini με οθόνη Retina και 64μπιτο επεξεργαστή είναι αυξημένες κατά τέσσερις φορές σε ότι αφορά στην κεντρική μονάδα επεξεργασίας και έως οκτώ φορές σε ότι αφορά στην επεξεργασία γραφικών.

Ειρωνείες από τον Κουκ

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ ειρωνεύτηκε πολλές φορές τους ανταγωνιστές της εταιρείας του: «Οι άλλοι είναι σε σύγχυση. Εφτιαξαν netbooks, τώρα προσπαθούν να φτιάξουν PC μέσα σε ταμπλέτες και ταμπλέτες μέσα σε PC. Ποιος ξέρει τι θα κάνουν στη συνέχεια;» είπε προσθέτοντας ότι «οι άλλες εταιρείες θα ήταν απίστευτα υπερήφανες αν είχαν έστω ένα από τα προϊόντα μας».

Τα χαρακτηριστικά

Αμφότερα τα νέα iPad (9,7 και 7,9 ιντσών αντίστοιχα) αντλούν την επεξεργαστική τους ισχύ από τον επεξεργαστή Α7 64 μπιτ που σύστησε πρόσφατα η Apple στους χρήστες με το iPhone 5S. Επίσης, και τα δύο διαθέτουν τον «συνεπεξεργαστή» κίνησης M7, ο οποίος βελτιώνει τη διαχείριση της απαιτούμενης ενέργειας, αναλαμβάνοντας να χειριστεί τα δεδομένα από τους αισθητήρες του iPad (επιτάχυνσης, γυροσκόπιο, πυξίδα).

Τα νέα iPad μοιράζονται την δυνατότητα ταχύτερης ασύρματης πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέσω WiFi αφού υιοθετούν την τεχνολογία ΜΙΜΟ - η Apple αναφέρθηκε σε διπλασιασμό της ταχύτητας πρόσβασης με ρυθμό έως και 300 Mbps. Τα νέα μοντέλα θα κυκλοφορήσουν σε εκδόσεις Cellular, με υποστήριξη περισσότερων τεχνολογιών LTE που υιοθετούνται από δίκτυα κινητής τηλεφωνίας ανά τον κόσμο.

Τα νέα iPad, iPad Air και iPad Mini με Retina έχουν νέα κάμερα FaceTime HD, που υπόσχεται καλύτερη εικόνα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Η κύρια κάμερα στο πίσω μέρος των συσκευών, η λεγόμενη iSight camera έχει αισθητήρα 5Mpixel και «βελτιωμένα οπτικά» και συνεπικουρία ου Α7 στην επεξεργασία σήματος τα νέα iPad μπορούν να κάνουν πιο γρήγορα αυτόματη εστίαση, 3x zoom στο βίντεο και 5x στην λήψη φωτογραφιών με αυτόματη εξισορρόπηση εικόνας και βίντεο.

Τέλος, η Apple ανακοίνωσε ότι η σουίτα iLife (iPhoto, iMovie, GarageBand) όπως και το iWork (Pages, Numbers, Keynote) θα διατίθενται δωρεάν σε όλες τις νέες συσκευές με iOS 7, και θα διατεθούν ως δωρεάν ενημέρωση σε όσους τις χρησιμοποιούν ήδη. Ολα τα apps έχουν επανασχεδιαστεί για να ταιριάζουν με την νέα εμφάνιση του iOS 7, και η εκτέλεσή τους έχει βελτιστοποιηθεί για την πλατφόρμα 64 bit.

Με το iPad Air η Apple σταματά την διάθεση των παλαιότερων μοντέλων iPad και αφήνει μόνο το iPad 2 WiFi 16GB το οποίο θα πωλείται στις ΗΠΑ στα 399 και στα 529 δολάρια για την έκδοση 16GB Wi-Fi + 3G.

Το iPad Mini με Retina θα κυκλοφορήσει λίγο αργότερα, εντός του Νοεμβρίου σε ασημί και space gray. Η προτεινόμενη τιμή λιανικής για το iPad mini με Retina display Wi-Fi ορίστηκε στα $399 (16GB), η οποία ανεβαίνει κατά 100 δολάρια για κάθε επιπλέον 16GB ($499/32GB, $599/64GB, $699/128GB). Οι εκδόσεις Cellular των iPad mini με Retina ξεκινούν από τα 529 δολάρια -$629/32GB, $729/64GB και $829/128GB. Η τιμή του πρώτου iPad mini μειώθηκε στα 299 δολάρια για το μοντέλο 16GB Wi-Fi και στα $429 για το 16GB Wi-Fi + Cellular.

Πηγή: shootandgoal.com