Βαθμολογία

Η αυτοβιογραφία του Άλεξ Φέργκιουσον

Άκρως ενδιαφέρουσες ιστορίες και ανέκδοτα περιστατικά από την 27χρονη παρουσία του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ περιλαμβάνει η αυτοβιογραφία του Άλεξ Φέργκιουσον, την οποία παρουσίασε ο ίδιος ο Σκοτσέζος προπονητής. Με γλώσσα «κοφτή», παραστατικός και αποφεύγοντας τις ωραιοποιήσεις καταστάσεων, ο Φέργκιουσον μιλά με το «χέρι στην καρδιά» για όλα τα γνωστά και άγνωστα περιστατικά που κατά καιρούς είδαν το φως της δημοσιότητας από τα άδυτα των αποδυτηρίων των «κόκκινων διαβόλων». Μεταξύ άλλων, στο 350 σελίδων βιβλίο του ο Φέργκιουσον αναφέρεται στα ακόλουθα θέματα:

Το περίφημο επεισόδιο με το… ιπτάμενο παπούτσι στον Μπέκαμ: «Ήμασταν στα αποδυτήρια. Ανάμεσα σε μένα και τον Ντέιβιντ υπήρχε σειρά από παπούτσια. Πάνω στην ένταση, ο Ντέιβιντ έβρισε κι εγώ κινήθηκα προς το μέρος του. Πάνω στον βηματισμό μου, χτύπησα ένα παπούτσι και αυτό πήγε στο πρόσωπό του και τον χτύπησε λίγο πάνω απ' το μάτι. Κατευθείαν σηκώθηκε με άγριες διαθέσεις και με πλησίασε, αλλά τον σταμάτησαν οι υπόλοιποι συμπαίκτες του. Του φώναξα "κάθισε κάτω. Απογοήτευσες την ομάδα και τους συμπαίκτες σου". Την επόμενη μέρα, η ιστορία κυκλοφόρησε στον Τύπο και ήταν η μέρα που εισηγήθηκα την πώλησή του. Είπα πως "από τη στιγμή που έβαλε τον εαυτό του πάνω από τον προπονητή, πρέπει να φύγει"».

Τη συνεργασία με τον Μπέκαμ: «Ενώ ο Κιν έφυγε γιατί νόμιζε πως ήταν ο προπονητής, ο Μπέκαμ έπρεπε να φύγει γιατί νόμιζε πως είναι σημαντικότερος από τον προπονητή. 'Εχασε την ευκαιρία να γίνει παίκτης κορυφαίας κλάσης. Ποτέ του δεν έγινε τέτοιος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για μένα είναι ότι ερωτεύτηκε τη Βικτόρια και αυτό άλλαξε τα πάντα. Φαντάζομαι πως είχε το βλέμμα του στο Χόλιγουντ, γιατί δεν είχε κανέναν ποδοσφαιρικό λόγο να πάει στις ΗΠΑ».

Τον Ρόι Κιν: «Ήταν μια φιγούρα μέσα στα αποδυτήρια που μπορούσε να τρομάξει ακόμη και μένα. Η γλώσσα του ήταν το πιο ισχυρό όπλο του. Δημιούργησε πολλά προβλήματα στα αποδυτήρια με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του, ανοίγοντας μάλιστα κόντρα με τον Ρίο Φέρντιναντ όταν είπε ότι ο Ρίο "πίστευε πως είναι σταρ επειδή πληρωνόταν καλά κι έπαιζε καλά 20 λεπτά κόντρα στην Τότεναμ". Μετά την αποχώρησή του από την ομάδα με βρήκε για να μου ζητήσει συγγνώμη, αλλά η σχέση μας χάλασε ξανά έπειτα από νέα σχόλια και των δύο».

Τον Φαν Νίστελροϊ: «Ο Ρουντ, με έβρισε όταν κάθισε στον πάγκο στον τελικό του Λιγκ Καπ απέναντι στη Γουίγκαν, το 2006, επειδή δεν τον είχα επιλέξει για την ενδεκάδα. Η συμπεριφορά του την τελευταία χρονιά της παρουσίας του στην ομάδα δεν ήταν σωστή και ήθελα να φύγει από τη Γιουνάιτεντ, όπως κι έγινε. Το 2010, όμως, με πήρε τηλέφωνο για να ζητήσει συγγνώμη για τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκε».

Τον Κριστιάνο Ρονάλντο: «Μόνο ο Ράιαν Γκιγκς και ο Πολ Σκόουλς μπορούν να σταθούν κοντά του. Ήταν ο πιο ταλαντούχος, ο πιο χαρισματικός ποδοσφαιριστής που συνεργάστηκα. Ξεπέρασε όλους τους υπόλοιπους μεγάλους ποδοσφαιριστές που είχα κοντά μου στη Γιουνάιτεντ - και πιστέψτε με ήταν πάρα πολλοί. Μόνο δύο παίκτες που βγήκαν από την ομάδα μπορούν να σταθούν δίπλα του, ο Πολ (Σκόουλς) και ο Ράιαν (Γκιγκς), επειδή συνέβαλαν τα μέγιστα στη Γιουνάιτεντ για δύο δεκαετίες».

Τη μεταγραφή-ρεκόρ του Ρονάλντο στη Ρεάλ: «Η Ρεάλ πλήρωσε 80 εκ. λίρες σε μετρητά γι΄ αυτόν και ξέρετε γιατί; Ήταν η μόνη διέξοδος για τη διοίκηση του τότε προέδρου, Φλορεντίνο Πέρεθ, να πει προς τον κόσμο: "Εμείς είμαστε η Ρεάλ Μαδρίτης, ο μεγαλύτερος σύλλογος όλου του κόσμου". Πήγα στο σπίτι του Κάρλος Κεϊρόζ στην Πορτογαλία. Εκεί είδα έναν άνθρωπο που ήθελε να πάει στη Ρεάλ και του είπα: "Δεν μπορείς να πας αυτή την χρονιά, όχι μετά τον τρόπο που ο Καλντερόν χειρίστηκε το θέμα. Ξέρω ότι θέλεις να πας στη Ρεάλ, αλλά είναι καλύτερα να σε πυροβολήσω, παρά να σε πουλήσω τώρα σε αυτόν τον άνθρωπο. Εάν οι εμφανίσεις σου είναι αυτές που πρέπει να είναι και κάποιος έρθει και προσφέρει τα περισσότερα χρήματα που έχουν δαπανηθεί έως τώρα, τότε θα σε αφήσουμε να φύγεις"».

Τις τάσεις φυγής του Ρούνεϊ: «Ο Ρούνεϊ ήρθε στο γραφείο μου μετά τη νίκη επί της Άστον Βίλα και την κατάκτηση του τίτλου, για να μου εκφράσει την επιθυμία να αποχωρήσει. Το θέμα της φυσικής του κατάστασης μας απασχόλησε πολύ πέρυσι και ήταν ο λόγος για τον οποίο βρέθηκε στον πάγκο αρκετές φορές».

Πηγή: shootandgoal.com