Βαθμολογία

Υποχρεωτικό αγροτικό για τους γιατρούς

Υποχρεωτική θα είναι πλέον η θητεία σε αγροτικά ιατρεία, προκειμένου να αποκτήσει γιατρός τον τίτλο της ειδικότητας. Με στόχο την επαναλειτουργία των ιατρείων σε κάθε σημείο της χώρας και τη στελέχωσή τους, το υπουργείο Υγείας προετοιμάζει σχετική τροπολογία.

«Δεν θα μπορεί να θεσμοθετηθεί τίτλος ιατρικής ειδικότητας, αν δεν προσκομιστεί έγγραφο που να αποδεικνύει ότι ο γιατρός έχει εκπληρώσει την υπηρεσία υπαίθρου. Το ίδιο θα ισχύει και για τους γιατρούς που έχουν κάνει την ειδικότητά τους στο εξωτερικό. Κανείς δεν θα μπορεί να προσληφθεί στο ΕΣΥ, αν δεν έχει εκπληρώσει τη θητεία του ως αγροτικός γιατρός», εξήγησε ο υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας, μιλώντας στο ΑΠΕ, ενώ εξήγησε πως η ίδια προϋπόθεση θα υπάρχει και για τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.

«Μιλάμε για 1.500 περιφερειακά ιατρεία, αλλά εκτός από αυτά, οι αγροτικοί γιατροί μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες και στα κέντρα υγείας της χώρας, τα οποία είναι περίπου 300», ανέφερε ο κ. Μπέζας. Με την ίδια τροπολογία θα αλλάξει και το καθεστώς για τους επικουρικούς γιατρούς, δίνοντας κίνητρα να υπηρετήσουν ως επικουρικοί σε νοσοκομεία νησιωτικών περιοχών και σε μικρά επαρχιακά νοσοκομεία.

«Παρατείνουμε για τους επικουρικούς γιατρούς το χρόνο της σύμβασης σε τρία έτη. Δίνουμε, επίσης, και άλλα κίνητρα που έχουν σχέση με την οικογενειακή τους κατάσταση» σημειώνει ο υφυπουργός Υγείας.

Ο κ. Μπέζας τονίζει ακόμη ότι θα γίνουν αλλαγές στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, μιλώντας για συνένωση του των κέντρων υγείας και των περιφερειακών ιατρείων του ΕΣΥ, με τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ. «Αυτά τα δύο δημόσια υποσυστήματα θα τα ενοποιήσουμε σε έναν φορέα, που θα είναι υπεύθυνος για την εποπτεία, τη λειτουργία και τη χρηματοδότησή τους. Αυτο δεν θα οδηγήσει σε κλείσιμο, ή κατάργηση μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας. Λειτουργική συνένωση θα έχουμε», τόνισε ο υφυπουργός.

Πηγή: iefimerida.gr