Βαθμολογία

Πρόστιμο 114.000 ευρώ σε εφοριακό

Εννέα χρόνια χρειάστηκε προϊσταμένη ελεγκτικού τμήματος εφορίας, η οποία έχει συνταξιοδοτηθεί, να συγκεντρώσει το ποσό των 419.538,97 ευρώ - ποσό που δεν μπορεί να δικαιολογήσει από τις εμφανείς πηγές εισοδημάτων της, όπως προέκυψε από τους ελέγχους πόθεν έσχες που έγιναν. Ο οικονομικός επιθεωρητής καταλόγισε το ποσό, ωστόσο το Ελεγκτικό Συνέδριο περιόρισε το πρόστιμο που της επιβλήθηκε στα 113.656,47 ευρώ.

Ειδικότερα, οικονομικός επιθεωρητής πραγματοποίησε έλεγχο στις δηλώσεις πόθεν έσχες της εφοριακού για το χρονικό διάστημα 1995 - 2004 και της καταλόγισε το ποσό των 419.538,97 ευρώ, που δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί από τα εισοδήματά της.

Η έκθεση του επιθεωρητή διαβιβάστηκε στον υφυπουργό Οικονομικών, ο οποίος τη διαβίβασε στο Ελεγκτικό Συνέδριο για καταλογισμό του ποσού. Όμως, το ποσό αυτό στη συνέχεια περιορίστηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο στις 113.656,47 ευρώ.

Η εφοριακός είχε ατομικούς, καθώς και με συγγενικά της πρόσωπα κοινούς λογαριασμούς (με τη μητέρα της, τις αδελφές της, κλπ) σε πέντε τράπεζες, με καταθέσεις σε διάφορα νομίσματα (ευρώ, δολάρια, ελβετικά φράγκα, κλπ).

Η εφοριακός δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει την προέλευση του επίμαχου ποσού, με συνέπεια να εκδοθεί καταλογιστική πράξη από το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο.

Εξάλλου, από το Τριμελές Εφετείο Αθηνών η εφοριακός κρίθηκε αθώα για το αδίκημα της υποβολής ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες του έτους 2004 και για τις δηλώσεις των ετών 2001 - 2002 έπαυσε η ποινική δίωξη σε βάρος της, λόγω παραγραφής.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ