Βαθμολογία

Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης-τρόικας

Κόκκινη γραμμή αποτελούν για την ελληνική κυβέρνηση οι απαιτήσεις των δανειστών για νέα, οριζόντια μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ για το 2014, με αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές να κινούνται σε τεντωμένο σκοινί.

Η τρόικα αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα στις 28 Οκτωβρίου, με την προϋπόθεση όμως ότι έως τότε θα έχουν υλοποιηθεί τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Τόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εμφανίζονται -με δηλώσεις τους- αρνητικοί στα όσα ζητούν οι δανειστές. Ο κ. Σαμαράς, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ξεκαθάρισε ότι «όσα έχουν ειπωθεί δεν μας απειλούν και δεν μας εκβιάζουν».

Ο Γιάννης Στουρνάρας, μάλιστα, σε δηλώσεις του στην «Καθημερινή της Κυριακής» έστειλε νέο μήνυμα στην τρόικα, ότι «η εμμονή της για επιβολή νέων μέτρων δεν έχει λογική, είτε πολιτική είτε οικονομική». Ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει ότι «απαιτείται ρεαλισμός και ψυχραιμία απ' όλες τις πλευρές», τονίζοντας παράλληλα ότι «παράλογα αιτήματα μόνο κακό κάνουν, σε μια στιγμή που οι αγορές αρχίζουν να εμπιστεύονται και πάλι την Ελλάδα».

Ο υπουργός χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα «κόλαση», επισημαίνοντας πως θα διαρκέσουν αρκετούς μήνες. Μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής», παρουσιάζει ως μονόδρομο την επιστροφή των δανειστών, προκειμένου να τεθεί επί τάπητος η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.

«Πρέπει να πάμε σε ευρωεκλογές»

Λύση στο ελληνικό χρέος, ακόμα και με έκτακτο Eurogroup τον Απρίλιο, όταν πιστοποιηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, ζητά επίσης ο υπουργός Οικονομικών.

«Διαπραγματεύομαι με την τρόικα εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο. Πάντα βρίσκονται λύσεις. Έτσι πιστεύω ότι θα γίνει και τώρα. Κανέναν δεν συμφέρει να προβάλλει παράλογες θέσεις σήμερα» δηλώνει στην «Ημερησία» και υπενθυμίζει ότι η τρόικα τον Ιούλιο δεν είχε εντοπίσει δημοσιονομικό κενό.

«Από τότε μέχρι τώρα τα πράγματα πήγαν καλύτερα, δεν πήγαν χειρότερα. Ορισμένες αποκλίσεις σε υποτομείς της γενικής κυβέρνησης υπάρχουν, όπως επίσης μέτρα τα οποία δεν λάβαμε. Στοχευμένες μειώσεις δαπανών σε τομείς της γενικής κυβέρνησης ή διαρθρωτικά μέτρα οφείλουμε να τα βρούμε και να τα εφαρμόσουμε. Άλλωστε αυτό προβλέπεται και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που καταθέσαμε» σημειώνει.

Κατά τον Γιάννη Στουρνάρα, θα ήταν άδικο για την Ελλάδα να γίνει αποδεκτή η άποψη ορισμένων χωρών που θα ήθελαν οι αποφάσεις να ληφθούν μετά τις Ευρωεκλογές του Μαΐου. «Και εμείς πρέπει να πάμε σε ευρωεκλογές» συμπληρώνει.

Από... κόσκινο πέντε υπουργοί

Από... ιερά εξέταση φαίνεται πως θα περάσουν πέντε υπουργοί της κυβέρνησης και συγκεκριμένα, εκτός από τον Γιάννη Στουρνάρα, οι κ.κ. Γιάννης Βρούτσης, Κωστής Χατζηδάκης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής».

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση

Δριμεία κριτική στον Αντώνη Σαμαρά και στον Γιάννη Στουρνάρα άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών με δηλώσεις τους «προσπαθούν να εξωραΐσουν την πραγματικότητα, τη στιγμή που ποτέ η χώρα μας δεν ήταν σε χειρότερο σημείο».

Όπως σημειώνει μέσω ανακοίνωσής της η αξιωματική αντιπολίτευση, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών «ηχούν ως ειρωνεία στα αυτιά των άνεργων και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών».

Βέβαιος για τη λήψη νέων μέτρων ο Δ. Κουτσούμπας

Τη βεβαιότητά του για τη λήψη νέων μέτρων εξέφρασε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας χθες στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο», ενώ ερωτηθείς αν οι Ευρωπαίοι και η τρόικα θα αφήσουν την Ελλάδα να βγει από το μνημόνιο, είπε ότι ανεξαρτήτως ονομασίας η ουσία θα παραμείνει και θα είναι νέα αντιλαϊκά μέτρα, ακόμα και αν η Ελλάδα βγει στις αγορές.

Εξήγησε ότι από τη μια είναι η πρόταση της κυβέρνησης για κάποια ελάφρυνση του χρέους με διάφορες μορφές και από την άλλη η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κούρεμα του χρέους, προσθέτοντας ότι «η μεν κυβερνητική πρόταση είναι εκείνη της κυρίαρχης ομάδας μέσα στην ΕΕ, η δε του ΣΥΡΙΖΑ είναι του ΔΝΤ, χωρίς όμως το ΚΚΕ να ταυτίζει τον ΣΥΡΙΖΑ με το ΔΝΤ και την κυβέρνηση με τη Γερμανία και την Άνγκελα Μέρκελ, ή να ταυτίζει συλλήβδην ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ».

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ είπε σχετικά με τη διαπραγμάτευση ότι «το ζήτημα δεν αφορά ικανό ή ανίκανο διαπραγματευτή, αλλά το να μην μπεις σε αυτή την ιστορία διαχείρισης, διότι αν μπεις σε αυτό θα βρεθείς οπωσδήποτε με την πλευρά μιας μερίδας του κεφαλαίου, των μονοπωλιακών ομίλων. Αντικειμενικά θα βρεθείς με τη μεριά μιας καπιταλιστικής χώρας ή της άλλης στο παιχνίδι αυτό των αντιθέσεων και των έντονων ανταγωνισμών».

Ο κ. Κουτσούμπας διευκρίνισε ότι «αποδέσμευση από την ΕΕ και παραμονή ταυτόχρονα στο καπιταλιστικό σύστημα θα σημαίνει και πάλι φτώχεια για τον λαό» και υπογράμμισε ότι «το ΚΚΕ λέει πως προϋπόθεση για αποδέσμευση από την ΕΕ και μονομερή διαγραφή του χρέους είναι η κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων από τη λαϊκή εξουσία, ώστε αυτή να έχει στα χέρια της τα κλειδιά της οικονομίας».

Πηγή: thessalianews.gr