Βαθμολογία

Ευνοϊκή ρύθμιση για το εφάπαξ

Eυνοϊκή ρύθμιση, η οποία θα διασώσει, σε έναν βαθμό, τα εφάπαξ ποσά που προσδοκούν να λάβουν χιλιάδες πρώην δημόσιοι υπάλληλοι, προωθεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη νέα ρύθμιση που έχει στο γραφείο του ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, ο μαθηματικός τύπος με τον οποίο θα υπολογίζεται από τη νέα χρονιά το εφάπαξ θα βελτιωθεί, προκειμένου να μην οδηγηθεί σε πλήρη αφανισμό το τελικό ποσό. Υπενθυμίζεται ότι το εφάπαξ υπολογίζεται βάσει ενός μαθηματικού τύπου, ο οποίος λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τα οικονομικά του Ταμείου αλλά και τα δημογραφικά δεδομένα.

Κατ' αυτόν τον τρόπο το κύμα φυγής από το Δημόσιο οδηγεί με βεβαιότητα σε ένα εφάπαξ που δεν μπορεί να είναι υψηλότερο από το ποσό των 5.000 έως 8.000 ευρώ, όταν για τα ίδια συντάξιμα χρόνια ίσχυαν -στις «καλές» εποχές- ποσά από 30.000 έως 70.000 ευρώ, ενίοτε και υψηλότερα. Αλλωστε κάθε έτος ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων θα επηρεάζει καθοριστικά το ποσό.

Βεβαίως θα προσμετρούνται και άλλες παράμετροι, όπως τα έσοδα από εισφορές, η κινητή και ακίνητη περιουσία, αλλά το βασικό στίγμα θα δίδεται κάθε φορά από την έξοδο των υπαλλήλων. Είναι δε προφανές ότι ενόψει και των αλλαγών του Ασφαλιστικού από το 2015, θα επισπευσθεί ακόμη περισσότερο η κίνηση προς την έξοδο. Κατ' αυτόν τον τρόπο εάν παρέμενε το μοντέλο που είχε αρχικώς επεξεργαστεί το υπουργείο Εργασίας, ήταν ορατός ο κίνδυνος υπάλληλοι με τις ίδιες προϋποθέσεις να επηρεάζονται από τους συγκυριακούς παράγοντες και να λαμβάνουν διαφορετικά ποσά εφάπαξ ανάλογα με το έτος εξόδου από την υπηρεσία. Αλλο ποσό το 2013, άλλο το 2014 και διαφορετικό το 2015.

Θέλοντας να θεραπεύσουν αυτές τις ακρότητες οι οποίες παραβιάζουν και την αρχή της ανταποδοτικότητας, οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας αλλά και διευθυντικά στελέχη του ΙΚΑ πρότειναν - και εν τέλει έπεισαν την πολιτική ηγεσία- ο υπολογισμός του εφάπαξ να μη στηρίζεται στα οικονομικά δεδομένα ενός έτους, αλλά να λαμβάνει υπόψη την κινητικότητα καθ' όλη τη διάρκεια της τετραετίας.

Οριστικές αποφάσεις δεν αναμένονται πριν από το τέλος του έτους, καθώς από τη νέα χρονιά αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ, όχι μόνο στο Δημόσιο αλλά και σε όλα τα ταμεία πρόνοιας. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος ενός ιδιότυπου και συχνά παράτυπου διαγκωνισμού ασφαλισμένων που ενώ έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά τους για συνταξιοδότηση, δεν έχουν ακόμη λάβει τις αποφάσεις για το ποσό των εφάπαξ εντός του 2013.

Πάντως, όλα συνηγορούν ότι για την επόμενη χρονιά οι μελέτες θα αφορούν τα έτη 2014, 2015, 2016 και 2017 προκειμένου να υπολογιστεί το ακριβές ποσό.

Πηγή: Καθημερινή