Βαθμολογία

Ενα ποτήρι κρασί «εχθρός» της γονιμότητας

Η κατανάλωση από τη γυναίκα ακόμη και τριών μικρών ποτηριών κρασί την εβδομάδα μπορεί να μειώσει κατά 2/3 τις πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η μελέτη που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής στη Βοστώνη (οι εργασίες του ολοκληρώθηκαν χθες), έδειξε ότι ακόμη και η μικρή κατανάλωση αλκοόλ από τις γυναίκες τους μήνες πριν την υποβολή τους σε θεραπεία για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας μπορεί να έχει δραματική επίδραση στην ικανότητα σύλληψης.

«Βουτιά» στα ποσοστά σύλληψης

Όπως προέκυψε μετά από έρευνα σε ζευγάρια που είχαν ήδη στο ιστορικό τους περί τους τρεις αποτυχημένους κύκλους IVF, οι γυναίκες που απείχαν από το αλκοόλ είχαν 90% πιθανότητες να καταφέρουν να μείνουν έγκυες σε διάστημα τριών ετών. Την ίδια στιγμή όμως οι γυναίκες που έπιναν μόλις τρία μικρά ποτήρια κρασί κατά μέσο όρο την εβδομάδα είχαν μόλις 30% πιθανότητες επιτυχούς σύλληψης κατά το ίδιο διάστημα.

Μάλιστα, ακόμη και οι γυναίκες που έπιναν μόνο ένα ή δύο ποτήρια κρασί την εβδομάδα – μέσα δηλαδή στα ασφαλή όρια που τίθενται από τους αρμόδιους οργανισμούς – έθεταν σε σοβαρό κίνδυνο τη γονιμότητά τους (τα ποσοστά επίτευξης εγκυμοσύνης ήταν της τάξεως του 66%).

«Καμπανάκι» και για τη φυσική σύλληψη

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ίδια μοτίβα φαίνεται να ισχύουν και για τα ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν με φυσικό τρόπο. Οι ερευνητές από την κλινική Reproductive Medicine Associates στη Νέα Υόρκη στους οποίους ανήκει η νέα μελέτη κατέληξαν στα συμπεράσματά τους μετά από μελέτη σε  90 γυναίκες. Σημειώνουν ότι δεν είναι σαφές για ποιον λόγο οι σχετικά μικρές ποσότητες αλκοόλ έχουν τόσο σημαντική αρνητική επίδραση στη γονιμότητα.

Η επικεφαλής της μελέτης δρ Ντάρα Γκόφρεϊ ανέφερε: «Η συμβουλή μου προς τα υπογόνιμα ζευγάρια που έρχονται στην κλινική είναι να περιορίσουν το αλκοόλ ή να απέχουν πλήρως αυτό, ωστόσο η τελική απόφαση είναι δική τους. Το αλκοόλ έχει σίγουρα πάντως επιβαρυντική δράση στα ποσοστά επίτευξης εγκυμοσύνης».

Σύμφωνα με τη δρα Γκόφρεϊ το αρνητικό αυτό μοτίβο πιθανότατα αφορά και τις γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν με φυσικό τρόπο και κυρίως αυτές που μπορεί να μην πίνουν γενικά μέσα στην εβδομάδα αλλά πίνουν αρκετά ποτά μέσα στην ίδια βραδιά.

Επίδραση στη φυσιολογική ανάπτυξη των ωαρίων

Η ερευνήτρια προσέθεσε πως δεν έχει εντοπιστεί ακόμη ο μηχανισμός που κρύβεται πίσω από τη σύνδεση του αλκοόλ με την πτώση της γονιμότητας αλλά πιστεύεται ότι το αλκοόλ παρεμβαίνει στη φυσιολογική ανάπτυξη των ωαρίων. Σημειώνεται ότι ορισμένες κλινικές γονιμότητας συνιστούν στα ζευγάρια να σταματούν την κατανάλωση αλκοόλ τρεις μήνες πριν την υποβολή τους σε IVF.