Βαθμολογία

Χαμηλή ζήτηση για το iPhone 5C

Mειωμένες θα είναι από την Apple οι παραγγελίες του τετάρτου τριμήνου για την κατασκευή των iPhone 5C, τη φθηνότερη εκδοχή του νέου iPhone της εταιρείας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της The Wall Street Journal, ο κολοσσός της υψηλής τεχνολογίας ενημέρωσε τους δύο προμηθευτές του στην Ταϊβάν, Pegatron και Hon Hai Precision Industry, ότι οι παραγγελίες του iPhone 5C θα μειωθούν την εν λόγω περίοδο. Αναλυτές και επενδυτές έσπευσαν να ερμηνεύσουν αυτή την εξέλιξη ως ενδεικτική της εξασθενημένης ζήτησης και έθεσαν σε αμφισβήτηση την πολιτική τιμών της Apple για τη συγκεκριμένη συσκευή.

Τον περασμένο μήνα, η Apple έθεσε σε κυκλοφορία τις δύο νεότερες εκδοχές του iPhone, το iPhone 5S και το iPhone 5C. Το πρώτο ήταν εκείνο το οποίο προσείλκυσε το ενδιαφέρον των καταναλωτών με τον ταχύτερο επεξεργαστή και τον βιομετρικό αισθητήρα αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων. Το iPhone 5C, «το iPhone των φτωχών», είναι φθηνότερο κατά 100 δολ. από το iPhone 5S, αλλά παραμένει ακριβό και έχει λιγότερο προηγμένα τεχνολογικά χαρακτηριστικά. Πάντως, η εταιρεία ενημέρωσε την ταϊβανέζικη προμηθεύτριά της Pegatron ότι το τέταρτο τρίμηνο οι παραγγελίες θα ελαττωθούν κατά 20% για τα μοντέλα iPhone 5C. Η εν λόγω εταιρεία κατασκευάζει τα δύο τρίτα από το σύνολο των συσκευών αυτών στη διεθνή αγορά, ενώ η Hon Hai καλύπτει το υπόλοιπο. Στη δική της περίπτωση οι παραγγελίες μειώνονται κατά ένα τρίτο. Επιπλέον, ένας από τους προμηθευτές εξαρτημάτων για τα iPhone 5C ενημερώθηκε από την Apple για μειωμένες παραγγελίες στο ήμισυ. Επενδυτές ασκούσαν πιέσεις στην εταιρεία να απαντήσει στον ανταγωνισμό και να κατασκευάσει ένα φθηνότερο iPhone.

Πίστευαν πως θα κυκλοφορούσε ένα κινητό περίπου 350 δολ., αλλά όταν τελικά αυτό τιμολογήθηκε τουλάχιστον στα 500 δολ. απογοητεύτηκαν. Στο ντεμπούτο τους, τα δύο iPhone πώλησαν 9 εκατ. τεμάχια. Ωστόσο, η Apple δεν διευκρίνισε ποιες ήταν οι πωλήσεις του iPhone 5S και του iPhone 5C. Αναλυτές τονίζουν πως ίσως η μειωμένη ζήτηση για το iPhone 5C σχετίζεται με την τιμή του: όσοι μπορούν να αγοράσουν το ακριβότερο iPhone 5S θα το κάνουν, ενώ όσοι θα ήθελαν κάτι φθηνότερο δεν μπορούν να αποκτήσουν το iPhone 5C.

Πηγή: Reuters