Βαθμολογία

Σε τρεις άξονες η νέα βοήθεια

Σχέδιο στηριγμένο σε τρεις άξονες παρουσίασε χθες η γερμανική εφημερίδα Zeit για τη στήριξη της Ελλάδας. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα από τη γερμανική κυβέρνηση, το νέο πακέτο διάσωσης θα βασίζεται πρώτον, σε νέα βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), δεύτερον, σε νέα δάνεια και τρίτον, σε μέτρα απομείωσης του ελληνικού χρέους.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι στο πρόγραμμα της Ελλάδας υπάρχει κενό της τάξης των 4 δισ. ευρώ, ως απόρροια του ότι οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες (ΕθΚΤ) των χωρών της Ευρωζώνης δεν δέχθηκαν να μεταθέσουν χρονικά τις λήξεις των ελληνικών ομολόγων που είχαν αγοράσει προ κρίσης (ANFA's) και ιδίως η ΕθΚΤ της Γαλλίας. Κενό, όμως, υπάρχει και μέχρι το 2016, με την Ευρωζώνη να καλείται να βρει τρόπους για την κάλυψή του. Στο πλαίσιο αυτό, η Zeit αναφέρει ότι υπάρχουν τα εξής σενάρια:

1. Να αξιοποιηθεί μέρος των αδιάθετων κεφαλαίων από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Πάντως, για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα τεστ αντοχής («stress test») των ελληνικών τραπεζών και θα έχουν χρησιμοποιηθεί όσα κεφάλαια απαιτούνται για την κάλυψη τυχόν αναγκών.

2. Να εκδώσει το ελληνικό Δημόσιο νέα έντοκα γραμμάτια τα οποία θα αγοράσουν οι τράπεζες, που με τη σειρά τους θα τα ενεχυριάσουν στην ΕΚΤ για να αντλήσουν ρευστότητα. Δηλαδή, αυτό που συμβαίνει σήμερα να επεκταθεί με την έκδοση περισσότερων εντόκων γραμματίων. Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή έχει συμφωνηθεί το ύψος των εντόκων γραμματίων να παραμείνει αμετάβλητο στα 14,9 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι η αρχική πρόθεση ήταν να μειωθούν. Πάντως, η ΕΚΤ έχει στο παρελθόν προβάλει ισχυρή αντίσταση στην έκδοση περισσότερων γραμματίων, καθώς είναι εκείνη που τελικά επωμίζεται το βάρος. Ωστόσο, όταν έχει χρειαστεί, το έχει δεχθεί ως μέτρο.

3. Να διατεθεί ένα επιπλέον «υψηλό, μονοψήφιο» ποσό ως νέο δάνειο έως τις αρχές του 2016. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Β. Σόιμπλε είχε δηλώσει κατά την προεκλογική περίοδο της Γερμανίας ότι η Ευρωζώνη προτίθεται να διαθέσει ένα νέο δανειακό πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.

Μείωση επιτοκίων

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, η γερμανική εφημερίδα κάνει λόγο για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα και μείωση των επιτοκίων αυτών των δανείων. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει συζήτηση στους κόλπους της Ευρωζώνης για «κούρεμα» των δανείων που έχει διαθέσει ο επίσημος τομέας, παρά το γεγονός ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επιμένει προς αυτήν την κατεύθυνση, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Πάντως, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων και η μείωση των επιτοκίων θα ελαφρύνει σημαντικά το βάρος της εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους.

Πηγή: H Kαθημερινή