Δεν είναι μόνο η ζάχαρη που δημιουργεί προβλήματα στα δόντια μας αλλά και πλήθος άλλων τροφών που θεωρούνται -κατά κοινή ομολογία- αθώες. Οι 25 τροφές που καταστρέφουν τα δόντια είναι οι εξής:
-Αναψυκτικά: Περιέχουν οξέα που αποδυναμώνουν το σμάλτο των δοντιών μας.
-Μήλα: Εάν τα δόντια σας είναι ήδη αδύναμα, τότε σκληρές τροφές όπως είναι τα μήλα και τα καρότα, δεν είναι και ό,τι καλύτερο.
-Καραμέλες: Οι καραμέλες μέχρι να λιώσουν στο στόμα, εκθέτουν τα δόντια σε μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, ικανής να εισχωρήσει παντού.
-Λαστιχωτές καραμέλες: Οι μαλακές και λαστιχωτές καραμέλες που κολλάνε στα δόντια, δίνουν χρόνο και «υλικά» για τη δημιουργία πλάκας στα δόντια.
-Πάγος: Οποιος αρέσκεται στο να τρώει πάγο κινδυνεύει να βρεθεί με σπασμένο δόντι.
-Καλαμπόκι: Το καλαμπόκι δεν ευθύνεται μόνο για σπασμένα δόντια και σφραγίσματα αλλά ακόμη και για... μετατοπίσεις οδοντοστοιχιών.
-Σάλτσα ντομάτας: Το λευκό σμάλτο των δοντιών, είναι ευαίσθητο στα σκούρα χρώματα. Το κόκκινο της ντομάτας, απορροφάται εύκολα από τα δόντια και αφήνει λεκέδες που δεν φαίνονται από την αρχή. Ακόμη, η οξύτητα της ντομάτας καθιστά τα δόντια ακόμα πιο πορώδη και δεκτικά στη διάβρωση και τον χρωματισμό.
-Λευκό κρασί: Η οξύτητα του λευκού κρασιού κάνει τα δόντια πιο επιρρεπή στους λεκέδες που προκαλούνται από τις τροφές με χρώμα.
-Εμφιαλωμένο νερό: Το εμφιαλωμένο νερό, μέσω της διαδικασίας καθαρισμού του, γίνεται περισσότερο όξινο και το οξύ είναι ο βασικός υπεύθυνος για τα χαλασμένα δόντια.
-Μέντες: Οι συγκεκριμένες καραμέλες καταναλώνονται σε μεγάλη ποσότητα και αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο για το σμάλτο των δοντιών από ότι οι κοινές μαρμελάδες.
-Μαρμελάδα: Η μεγάλη περιεκτικότητα της μαρμελάδας σε ζάχαρη, δίνει τροφή στα βακτήρια του στόματος που καταστρέφουν τα δόντια.
-Πατατάκια: Τα πατατάκια κολλάνε ανάμεσα στα δόντια όπου και παραμένουν για αρκετή ώρα, δίνοντας την ευκαιρία στα βακτήρια να παράγουν τα κατάλληλα οξέα για τη φθορά των δοντιών.
-Λεμονάδα: Οταν το οξύ του λεμονιού συναντά τη ζάχαρη, τότε έχουμε τη... λεμονάδα. Ετσι το σμάλτο των δοντιών μας απειλούνται τόσο από τα οξέα, όσο και από τη ζάχαρη.
-Ποπ-κορν: Οπως τα πατατάκια, έτσι και αυτό μπαίνουν ανάμεσα στα δόντια και δίνει τροφή στα βακτήρια του στόματος.
-Αποξηραμένα φρούτα: Οι μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και οι αδιάλυτες ίνες κυτταρίνης που περιέχονται σε αυτά, τα καθιστούν πολύ βλαβερά για τα δόντια.
-Ασπρο ψωμί: Τα ζάχαρα που περιέχει διασπώνται τόσο αργά που δημιουργούν οξέα που απειλούν το σμάλτο των δοντιών.
-Ενεργειακά ποτά: Περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και οξέος.
-Καραμέλες για το λαιμό: Περιέχουν τόση ζάχαρη όσο και οι υπόλοιπες και εξαιτίας του γεγονότος ότι όταν είμαστε άρρωστοι τις καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες ο κίνδυνος πρόκλησης προβλημάτων είναι αυξημένος.
-Εσπεριδοειδή: Περιέχουν οξέα που καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών.
-Ξύδι: Το ξύδι διαβρώνει το σμάλτο των δοντιών.
-Κοκτέιλ: Το αλκοόλ στεγνώνει το στόμα από το σάλιο, που έχει προστατευτικές και καθαριστικές ιδιότητες.
-Μπαχαρικά: Το κάρυ χρωματίζει στην ίδια απόχρωση τα δόντια μετά από συνεχή κατανάλωση.
-Μαύρο τσάι: Οπως και ο καφές έτσι και το μαύρο τσάι προκαλεί λεκέδες στα δόντια.
-Κομπόστα: Η ζάχαρη που περίεχουν καταστρέφει το σμάλτο των δοντιών.
-Φρυγανισμένο ψωμί: Η ξεροψημένη κόρα του ψωμιού...σπάει δόντια.
Πηγή: iefimerida.gr