Βαθμολογία

Πάνω από 14.000 εκπαιδευτικοί στην ανεργία

Πλησιάζουν τους περίπου 15.000 οι άνεργοι εκπαιδευτικοί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση λόγω της λιτής οικονομικής πολιτικής και των περιορισμό των προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Ο αριθμός των κρατικών πιστώσεων ανέρχεται φέτος μόνο σε 2.000 με αποτέλεσμα ελάχιστοι εκπαιδευτικοί να καταφέρουν να εργαστούν στη δημόσια εκπαίδευση. Την κατάσταση διασώζει κάπως το ΕΣΠΑ που δυστυχώς ευνοεί συγκεκριμένους κλάδους και όχι το σύνολο των εκπαιδευτικών. Μέχρι στιγμής έχουν προσληφθεί 2.730 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί με τις 1.324 προσλήψεις να βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό ενώ 1.406 έχουν πραγματοποιηθεί με δαπάνες του ΕΣΠΑ.

Όπως αναφέρει το newsbeast.gr, στους πίνακες αναπληρωτών του υπουργείου Παιδείας, που είναι αναρτημένοι στο διαδίκτυο, ο αριθμός των δασκάλων και νηπιαγωγών ανέρχεται σε 17.624 με τους 8.852 εξ αυτών να είναι δάσκαλοι και 8.772 νηπιαγωγοί. Αν κανείς αφαιρέσει αυτούς που έχουν εξασφαλίσει μια θέση εργασίας ως αναπληρωτές διαπιστώνει ότι 14.894 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί είναι άνεργοι.

Παράλληλα οι λίστες του υπουργείου Παιδείας αυξάνονται κάθε χρόνο με νέους εκπαιδευτικούς που αποφοιτούν και καταθέτουν την αίτησή τους για εγγραφή στους πίνακες ελπίζοντας σε μια θέση εργασίας. Η κατάσταση που επικρατεί έχει αντίκτυπο και στις βάσεις εισαγωγής των παιδαγωγικών τμημάτων που τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει την κατιούσα, ενώ όλο και περισσότεροι μαθητές στρέφουν την πλάτη τους στα παιδαγωγικά τμήματα λόγω της αυξημένης ανεργίας και της έλλειψης διεξόδων στον ιδιωτικό τομέα.

Η ανεργία έχει οδηγήσει όλο και περισσότερους δασκάλους στο να αναζητούν εργασία παραδίδοντας μαθήματα με τιμές της τάξης των 4 και 5 ευρώ την ώρα για να εξασφαλίσουν ένα μικρό εισόδημα ενώ πολλοί νηπιαγωγοί προσπαθούν μέσω της φύλαξης παιδιών να κερδίσουν κάποια χρήματα για τα «προς το ζην».