Βαθμολογία

Ο σεισμολόγος Β.Παπαζάχος προειδοποιεί

Εκκληση στα επιμελητήρια, στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και στους ιδιώτες να ελέγξουν όλα τα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, απευθύνει ο καθηγητής σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαζάχος.

Ο κ. Παπαζάχος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπενθυμίζει ότι στην Ελλάδα γίνονται μεγάλοι σεισμοί, εδώ και δέκα περίπου εκατομμύρια χρόνια, δεν θα σταματήσουν να γίνονται και προειδοποιεί ότι, αν δεν ελεγχθούν τα κτίρια και δεν αποκατασταθούν τυχόν βλάβες, υπάρχει κίνδυνος να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές σε περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού.

Τι λέει για το ενδεχόμενου νέου ισχυρού σεισμού

Με αφορμή την έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών για επικείμενο νέο - ισχυρότερο σεισμό στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης και γενικότερα κατά μήκος του λεγόμενου «Ελληνικού Τόξου», υπογραμμίζει ότι σήμερα δεν είναι δυνατόν να γίνει βραχυπρόθεσμη πρόγνωση ενός σεισμού και τονίζει ότι σεισμολόγοι και άλλοι επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο, αναζήτησαν, επί τρεις και πλέον δεκαετίες, μια μέθοδο άμεσης πρόβλεψης των σεισμών, αλλά απέτυχαν.

Τι λέει για τους προσεισμικούς ελέγχους στα κτίρια

«Από τη στιγμή που η πολιτεία αδυνατεί, δεν επιτρέπεται να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Τα επιμελητήρια, οι Δήμοι, οι σύλλογοι, άλλοι φορείς, μηχανικοί, ιδιώτες, και άλλοι εμπλεκόμενοι πρέπει να αναλάβουν από μόνοι τους τον προσεισμικό έλεγχο. Τι περιμένουν οι φορείς και οι τοπικοί άρχοντες; να τους δώσει η πολιτεία χρήματα; Αφού δεν υπάρχουν» υπογραμμίζει ο κ. Παπαζάχος.

Πηγή: iefimerida.gr