Βαθμολογία

«Εμφύλιος» στην Τρόικα για την Ελλάδα

Εγκλωβισμένοι στις τεχνικές λεπτομέρειες και στις αγκυλώσεις τους βρίσκονται οι επίσημοι πιστωτές της χώρας, με αποτέλεσμα να προκαλούν πρόσθετα προβλήματα στο έτσι κι αλλιώς περίπλοκο ελληνικό ζήτημα.

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις, μάλιστα, λαμβάνουν χαρακτηριστικά σχεδόν ανοικτής σύγκρουσης. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιτίθεται στην πρόταση της Αθήνας για κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του 2014 με τη μετακύλιση των ομολόγων, ύψους 4,4 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν δοθεί για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών το 2009. Η ΕΚΤ θέλει να αντικατασταθούν αυτά τα ομόλογα, που λήγουν το 2014, με ρευστό και όχι με νέα ομόλογα. Αντιθέτως, τα άλλα δύο μέλη της τρόικας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Κομισιόν, συμφωνούν με την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης προς τιμήν του Κωνσταντίνου Καραμανλή στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε τις θυσίες του ελληνικού λαού και έκανε έμμεση έκκληση στην Ευρωζώνη να επιδείξει αλληλεγγύη. Ο τρόπος κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού, αλλά και όλα τα άλλα ανοικτά θέματα, από τα πρόσθετα μέτρα για το 2014 μέχρι τη βιωσιμότητα του χρέους, θα συζητηθούν στις συναντήσεις που θα έχει σήμερα στην Αθήνα ο επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ, με τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο.

Για την «υπάρχουσα» αλλά και την «προσδοκώμενη» αλληλεγγύη των κρατών-μελών έναντι των «απίστευτων θυσιών εκ μέρους του ελληνικού λαού» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε ως ομιλητής σε εκδήλωση μνήμης για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Στον απόηχο της σκληρής στάσης που υιοθέτησε το Eurogroup έναντι του ελληνικού ζητήματος, ο Ελληνας πρωθυπουργός, από την καρδιά της Ενωμένης Ευρώπης, επισήμανε εμμέσως πλην σαφώς ότι έναντι της υπευθυνότητας που επιδεικνύει η ελληνική πλευρά, αναμένεται και η έμπρακτη αλληλεγγύη των εταίρων. Παράλληλα, ανέδειξε εκ νέου τον κίνδυνο από την άνοδο του εξτρεμισμού και του λαϊκισμού, αν και, όπως είπε, «αγαπάμε τη χώρα μας πάρα πολύ για να επιτρέψουμε την εμφάνιση τέτοιων φαινομένων».

Η Ευρωπαϊκή Ενωση στηρίζεται, μεταξύ άλλων, στις έννοιες της «αλληλεγγύης και της ευθύνης», επισήμανε ο κ. Σαμαράς σημειώνοντας πως «δεν νοείται Ενωση χωρίς αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της, όπως δεν υπάρχει αλληλεγγύη για όλους χωρίς ευθύνη καθενός ατομικά».

Στην ίδια ομιλία στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κάτω από τη φωτογραφία του αείμνηστου πρωθυπουργού και Προέδρου της Δημοκρατίας Κων. Καραμανλή, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, καταλήγοντας ότι απαιτείται «περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη». Στο επίκεντρο της τοποθέτησής του, όπως συνεχώς το τελευταίο διάστημα, βρέθηκε εκ νέου ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει η Δημοκρατία από εξτρεμιστές και λαϊκιστές. «Στην εποχή μας, μια εποχή μεγάλων αναταραχών και κρίσεων, αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις: αφενός επιλύουμε τα οικονομικά μας προβλήματα και αφετέρου αποτρέπουμε την ανάδυση των εξτρεμιστών και των λαϊκιστών. Και ενεργούμε έτσι διότι αγαπάμε τη χώρα μας καθένας από εμάς, όπως ακριβώς είμαστε όλοι μας αφοσιωμένοι στην Ευρώπη, αγαπάμε τη χώρα μας πάρα πολύ για να επιτρέψουμε την εμφάνιση τέτοιων φαινομένων», ανέφερε.

Το παράδειγμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή και των άλλων μεγάλων ηγετών που πίστεψαν στην ευρωπαϊκή ιδέα βρέθηκε, αυτονόητα, στο επίκεντρο των τοποθετήσεων τόσο του πρωθυπουργού όσο και των υπόλοιπων ομιλητών στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν χθες το Ιδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ και το Ιδρυμα Κ. Καραμανλής.

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τιμάμε έναν ηγέτη όπως ο Κ. Καραμανλής στην πιο δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», επισήμανε ο επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου και υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την προεδρία της Επιτροπής, Μάρτιν Σουλτς, προσθέτοντας ότι όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν πλήθος προβλημάτων. «Πρέπει να θυμόμαστε, ωστόσο, ότι κάθε κρίση έχει –αργά ή γρήγορα– ένα τέλος και γι' αυτό είναι χρήσιμο το παράδειγμα του Καραμανλή ο οποίος βίωσε πολλά, εξορίες, πολέμους, διχασμούς, αλλά στο τέλος επέτυχε να κερδίσει τη συναδέλφωση του λαού του». «Οι μεγάλοι ηγέτες όπως ο Κων. Καραμανλής δίδαξαν πίστη στα οράματα της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ευνομίας και της ειρήνης», επισήμανε ο πρόεδρος του Iδρύματος Aντενάουερ, δρ Xανς-Γκερτ Πέτεριγκ. Εμφανώς συγκινημένος ο κ. Αχιλλέας Καραμανλής απηύθυνε πρόσκληση ώστε «ό,τι έκανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στη ζωή του για την Ελλάδα να το κάνουμε και εμείς τώρα», ενώ η κ. Μαρία Δαμανάκη, αναγνώρισε ότι, αν και πολιτικά απέναντι, στον Κ. Καραμανλή οφείλει την πολιτική της σκέψη.

• Στο περιθώριο της παραμονής του στις Βρυξέλλες, ο κ. Σαμαράς είχε κύκλο επαφών με επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων και τον αντιπρόεδρο της SAS, Μ. Χάγκστρομ, τον πρόεδρο της IBM Ευρώπης Χ. Βαν Ντορενμάλεν, με τον επικεφαλής της Strategy Accenture Μ. Σπίλμαν, τον πρόεδρο της Dell Α. Χέγκαρτι και τον διευθύνοντα της Gowan Group Ζ. Γέσεν.

Πηγή: H Καθημερινή