Βαθμολογία

Τροπολογία για fast track φωτοβολταϊκά

Με την υπογραφή 29 βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ κατατέθηκε τελικά η τροπολογία για την απεμπλοκή φωτοβολταϊκών επενδύσεων fast track, που έχει χαρακτηριστεί «φωτογραφική», προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων στην αγορά.

Η τροπολογία προβλέπει ότι στην περίπτωση που εγκατασταθούν πάρκα ισχύος έως 60 MW που είχαν υπαχθεί στον νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις, μπορούν να συνάψουν σύμβαση πώλησης με το ΛΑΓΗΕ με την τιμή που ίσχυε την περίοδο που είχαν υπαχθεί στο fast track. Η αιτιολογική έκθεση επικαλείται, μεταξύ άλλων, ότι «η κατασκευή τους συνδυάστηκε με πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία και κοινωνία στη δημιουργία θέσεων εργασίας, την περιφερειακή ανάπτυξη, την ανάπτυξη υποδομών και όχι μόνο ως προς την πλευρά της συμβολής τους στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ» καθώς επίσης και ότι... «για κάθε επένδυση έχουν ήδη δαπανηθεί ιδιαίτερα μεγάλα ποσά και πόροι για τη συγκρότηση του επενδυτικού σχεδίου».

Με την τροπολογία οι επενδυτές μπορούν να επιλέξουν είτε να μειώσουν το συνολικό μέγεθος της επένδυσης στα 60 MW και να λάβουν τιμή 350 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή να προχωρήσουν το σύνολο της αρχικής ισχύος (περίπου 300 MW κάθε πρόταση) με την ισχύουσα τιμή των 95 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η τροπολογία «φωτογραφίζει» δύο επενδυτικά σχέδια και συγκεκριμένα ένα της εταιρείας silcio του Ομίλου Κοπελούζου και ένα της Solar Cellis του Ομίλου Παναγάκου.

Κύκλοι, πάντως, του ΥΠΕΚΑ, σχολιάζοντας το περιεχόμενο της τροπολογίας, τόνιζαν χθες στην «Κ» ότι το κείμενο της συγκεκριμένης τροπολογίας είναι εκτός της λογικής που διαπνέει την πολιτική του υπουργείου στον τομέα των ΑΠΕ και δη των φωτοβολταϊκών, οι εγγυημένες τιμές των οποίων επιβαρύνουν σημαντικά το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας. Επεσήμαναν επίσης ότι η τροπολογία αντίκειται στους κανόνες περί ανταγωνισμού καθώς διαφοροποιεί τις συγκεκριμένες επενδύσεις τόσο ως προς την ημερομηνία αναστολής που αποφασίστηκε τον Αύγουστο του 2012 όσο και ως προς την εγγυημένη τιμή. Ακόμη και στην περίπτωση της προτεινόμενης τιμής των 95 ευρώ η μεγαβατώρα που ισχύει σήμερα τίθεται θέμα ανταγωνισμού, τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, αφού η τροπολογία δεν προβλέπει δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των επενδύσεων. Δεν μπορείς να δεσμεύσεις τη σημερινή τιμή για μια επένδυση που μπορεί να γίνει σε χρόνο που θα ισχύει κάποια άλλη εγγυημένη τιμή, διευκρινίζουν.

Αντιτροπολογία κατέθεσαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα και Νίκος Τσούκαλης, η οποία προβλέπει ότι τα φωτοβολταϊκά που έχουν ενταχθεί στη διαδικασία fast track με απόφαση της διυπουργικής επιτροπής, «εφόσον δεν έχουν συνάψει σύμβαση σύνδεσης με τον ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και σύμβαση πώλησης με το ΛΑΓΗΕ Α.Ε., μπορούν να συνάψουν σύμβαση σύνδεσης και σύμβαση πώλησης με την τιμή αναφοράς που ισχύει κατά την ημερομηνία της δήλωσης ετοιμότητας για σύνδεση».

Πηγή: Η Καθημερινή