Βαθμολογία

Ασπίδα η χορτοφαγία κατά του καρκίνου

Οι χορτοφάγοι διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου σε σύγκριση με τους λάτρεις του κρέατος, αλλά αυτό δεν ισχύει για όλες τις μορφές της νόσου, αναφέρει η «Βρετανική Επιθεώρηση Καρκίνου».

Επιστήμονες από πανεπιστήμια της Βρετανίας και της Νέας Ζηλανδίας παρακολούθησαν την πορεία της υγείας 61.566 ανδρών και γυναικών, άλλοι εκ των οποίων έτρωγαν κρέας και προϊόντα κρέατος, άλλοι έτρωγαν ψάρια αλλά όχι κρέας, και άλλοι δεν έτρωγαν ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, η χορτοφαγική διατροφή ασκούσε σημαντική προστατευτική δράση έναντι των καρκίνων της ουροδόχου κύστεως και του στομάχου, καθώς και έναντι του μη Χότζκιν λεμφώματος (μία μορφή καρκίνου του λεμφικού συστήματος), των αιματολογικών καρκίνων και του πολλαπλού μυελώματος (είναι μια σχετικά σπάνια μορφή καρκίνου του μυελού των οστών). Ωστόσο, δεν φάνηκε να παρέχει προστασία έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου ή άλλων μορφών της νόσου.

Με βάση τα ευρήματά τους, οι επιστήμονες υπολόγισαν πως ενώ στον γενικό πληθυσμό περίπου 33 άνθρωποι στους 100 θα αναπτύξουν καρκίνο κάποια στιγμή στη ζωή τους, μεταξύ των χορτοφάγων η αντίστοιχη αναλογία θα είναι περίπου 29 στους 100. Ανά μορφή καρκίνου, διαπιστώθηκε πως η χορτοφαγία μειώνει:

* Κατά 51% τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνων του αίματος και του λεμφικού συστήματος.

* Κατά 75% τον κίνδυνο ανάπτυξης πολλαπλού μυελώματος.

* Κατά 66% τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του στομάχου.

Η κατανάλωση ψαριών επίσης φάνηκε να προστατεύει από τον καρκίνο του στομάχου όσο και η χορτοφαγία, αλλά δεν φάνηκε να προσφέρει ιδιαίτερη προστασία έναντι των άλλων καρκίνων, ενώ ούτε τα ψάρια ούτε η χορτοφαγία φάνηκε να προστατεύουν από τον (συχνότερο από τους προαναφερθέντες) καρκίνο του παχέος εντέρου.

Πηγή: tanea.gr