Βαθμολογία

Στο μισό η δόση για 97.000 δανειολήπτες

Bαθιά ανάσα σε 97.343 οικογένειες εργαζομένων που έχουν λάβει στεγαστικά τραπεζικά δάνεια με επιδότηση επιτοκίου από τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) δίνει ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εργασίας.

Βάσει της ρύθμισης οι τράπεζες θα δέχονται επιμήκυνση των δανείων κατά μέγιστο 10 έτη, χωρίς να χάνεται η επιδότηση επιτοκίου και έτσι θα επιτυγχάνεται μια σημαντική μείωση στη μηνιαία καταβαλλόμενη τοκοχρεολυτική δόση που - κατ' εκτίμηση - θα κινηθεί μεσοσταθμικά στο 50% (ανάλογα και σε ποιο έτος ζωής του δανείου βρίσκεται). Δικαιούχοι ένταξης στη ρύθμιση είναι όλοι οι δανειολήπτες οι οποίοι δεν έχουν υπερβεί τον συμβατικό χρόνο διακοπής των 180 ημερών.

Τα δάνεια αυτά ήταν 15ετούς διάρκειας, χορηγούμενα από συμβεβλημένες με τον τ. ΟΕΚ τράπεζες, με επιδότηση επιτοκίου από τον ΟΕΚ για τα πρώτα 9 έτη. Τα τελευταία δάνεια αυτού του προγράμματος χορηγήθηκαν το 2011. Ως γνωστόν, ο ΟΕΚ καταργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2012 με τον Ν. 4046/12. Στη συνέχεια, με τον Ν. 4144/13 κατέστη καθολικός διάδοχος του ΟΕΚ ο ΟΑΕΔ, ο οποίος σήμερα έχει και την αρμοδιότητα.

Για την υλοποίηση της ρύθμισης θα ακολουθήσουν:

Α. Νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα αναληφθεί εντός του μηνός Οκτωβρίου.

Β. Εκδοση ΚΥΑ του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Η ρύθμιση αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε σήμερα υπό τον υπουργό Ι. Βρούτση και στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Θανάσης Σκορδάς, ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Γιώργος Στεργίου, ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος, ο διευθυντής της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Γιώργος Καμπουράκης και ο διοικητής του ΟΑΕΔ Θόδωρος Αμπατζόγλου. Να σημειωθεί ότι τα δάνεια του πρώην ΟΕΚ είχαν διάρκεια έως 15 χρόνια, εκ των οποίων τα εννέα χρόνια η επιδότηση του επιτοκίου από τον Οργανισμό κυμαινόταν από 50% έως και 100%.

Μάλιστα, η μεγάλη έκρηξη στις δανειοδοτήσεις έγινε μετά το 2005, κάτι που σημαίνει ότι για τα περισσότερα δάνεια εξακολουθεί να «τρέχει» η επιδότηση επιτοκίου. Υπολογίζεται ότι το κόστος της επιδότησης των δανείων ξεπερνά τα 380 εκατ. ευρώ. Τονίζεται ότι χιλιάδες δανειολήπτες του καταργημένου πλέον ΟΕΚ βρίσκονται τα τελευταία χρόνια σε απόλυτο αδιέξοδο, καθώς η ανεργία, η μείωση των εισοδημάτων και γενικότερα οι συνέπειες της παρατεταμένης ύφεσης στα εισοδήματά τους δεν τους δίνει τη δυνατότητα να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους έναντι στις τράπεζες από τις οποίες έχουν δανειστεί.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ