Βαθμολογία

Ο ρόλος του φιλιού στις σχέσεις

Μπορεί το δημοφιλές άσμα να υποδεικνύει ότι «ένα φιλί δεν είναι παρά ένα φιλί» αλλά η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι τίποτα δεν απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα.

Ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης υποστηρίζουν ότι το φιλί είναι μία εξαιρετικά χρήσιμη διαδικασία, καθώς μας επιτρέπει να ελέγξουμε τους πιθανούς συντρόφους αλλά και να κάνουμε τον εκλεκτό της καρδιάς μας να μείνει κοντά μας περισσότερο.

«Το φιλί στις ανθρώπινες σεξουαλικές σχέσεις απαντάται σε όλες τις κοινωνίες και πολιτισμούς, επισημαίνει ο μεταπτυχιακός φοιτητής Ράφαελ Βλοντάρσκι, ο οποίος εκπόνησε την έρευνα στο Τμήμα Πειραματικής Ψυχολογίας του ιστορικού πανεπιστημίου. «Φιλιά βλέπουμε και στους κοντινότερους συγγενείς μας στο ζωικό βασίλειο τους χιμπατζήδες και τους μπονόμπο αλλά είναι πιο σπάνια και δεν έχουν την ίδια ένταση. Στην ανθρώπινη συντροφικότητα τα φιλιά έχουν μοναδική θέση, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό ποιον ακριβώς ρόλο εξυπηρετούν».

Απόψεις ενηλίκων

Ο καθηγητής Ρόμπιν Ντάνμπαρ και ο δρ Βλοντάρσκι κατασκεύασαν ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο στο οποίο απάντησαν 900 ενήλικες και αποκάλυψαν τις απόψεις τους για τη δράση για τη σημασία του φιλιού στις μακροχρόνιες και μη σχέσεις.

Οπως εξηγεί ο Βλοντάρσκι υπάρχουν τρεις βασικές θεωρίες για τον ρόλο που διαδραματίζει το φιλί στις ερωτικές σχέσεις: βοηθά στην αξιολόγηση της γενετικής ποιότητας του μελλοντικού συντρόφου, διεγείρει και αποτελεί έναρξη της ερωτικής συνεύρεσης και χρησιμεύει στη μακροημέρευση των σχέσεων. Οι ερευνητές περιγράφουν τα συμπεράσματά τους σε δύο μελέτες οι οποίες δημοσιεύονται στις επιθεωρήσεις Sexual Behavior και Human Nature.

Aπό το ερωτηματολόγιο διαφαίνεται ότι οι γυναίκες δίνουν μεγαλύτερη σημασία από τους άνδρες στο φιλί, ενώ άνδρες και γυναίκες που θεωρούν ότι είναι πιο ελκυστικοί και έχουν περισσότερες βραχυχρόνιες σχέσεις θεωρούν πιο σημαντικό το φιλί.

Σύμφωνα με τις προηγούμενες μελέτες τα φιλιά μπορεί να επιτρέπουν μέσω της γεύσης και της όσφρησης να αξιολογηθεί η καταλληλότητα του συντρόφου του και να γίνουν αντιληπτά κάποια σημάδια για την υγεία του συντρόφου αλλά και και τη γενετική του καταλληλότητα. «Η επιλογή συντρόφου και η περίοδος που δύο άνθρωποι έρχονται κοντά είναι εξαιρετικά πολύπλοκες διαδικασίες στον άνθρωπο», εξηγεί ο καθηγητής Ρόμπιν Ντάνμπαρ. «Συνήθως αποτελούνται από διαδοχικές περιόδους αξιολόγησης όπου οι άνθρωποι απαντούν κατά πόσον θα πρέπει να συνεχίσουν και να διατηρήσουν τη σχέση. Η αρχική έλξη βασίζεται συνήθως σε κάποια πράγματα που μας αρέσουν στο πρόσωπο, το σώμα και άλλα. Οι αξιολογήσεις που γίνονται αργότερα αφορούν όλο και περισσότερο προσωπικά θέματα. Σε αυτό ακριβώς το κομμάτι της σχέσης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο το φιλί».

Η τελευταία μελέτη έδειξε ότι η σημασία του φιλιού καθορίζεται από το αν η σχέση είναι μακροχρόνια ή βραχυχρόνια και θεωρείται πιο σημαντικό στην πρώτη κατηγορία σχέσεων.

Πηγή: H Kαθημερινή