Βαθμολογία

Ρήξη ΔΝΤ-Ε.Ε. για την Ελλάδα

Διαστάσεις ανοικτής σύγκρουσης, που προκαλεί την ανησυχία της Αθήνας, λαμβάνει η αντιπαράθεση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ελληνικό χρέος.

Η διελκυστίνδα μεταξύ των δύο πυλώνων χρηματοδότησης της Ελλάδας, με το ΔΝΤ να τάσσεται υπέρ ενός «κουρέματος» και την Ευρωζώνη να το απορρίπτει, συνεχίστηκε χθες δημοσίως στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Ταμείου. Η επισήμανση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, πως οι Ευρωπαίοι έχουν δεσμευτεί να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, προκάλεσε λίγες ώρες αργότερα την έντονη αντίδραση του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Γιοργκ Ασμουσεν. Συγκεκριμένα, είπε ότι το ΔΝΤ προτείνει τη λύση του «κουρέματος» γιατί «μιλάει για τα λεφτά των άλλων», ενώ το ίδιο έχει διασφαλίσει ότι θα πάρει πίσω στο ακέραιο τα χρήματα που δάνεισε στην Ελλάδα. Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί είναι η πρόβλεψη της εφημερίδας Wall Street Journal πως επίκειται «διαζύγιο» μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης με αφορμή το ελληνικό χρέος. Το θέμα, πάντως, αναμένεται να κυριαρχήσει στο παρασκήνιο της συνόδου του ΔΝΤ και του G20 το Σαββατοκύριακο, με την Αθήνα να ανησυχεί ότι οι τριβές μεταξύ των δύο πλευρών προκαλούν αβεβαιότητα στους επενδυτές. Εντείνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωζώνη, σχετικά με την ορθότητα ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους προς τον επίσημο τομέα, με υψηλόβαθμους αξιωματούχους και από τους δύο πυλώνες χρηματοδότησης της Ελλάδας να μην κρύβουν τη δυσφορία και ενίοτε την οργή τους για τη στάση του άλλου «εταίρου». Η ιδιότυπη διελκυστίνδα συνεχίστηκε χθες στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον. Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ, που δεν λειτουργούν με πολιτικά κριτήρια, θεωρούν το «κούρεμα» απαραίτητο για να καταστεί το χρέος βιώσιμο και να υπάρξει ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ενώ οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες αντιτίθενται, ως απόρροια της αρνητικότητας με την οποία προσεγγίζουν οι Γερμανοί και άλλοι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι την προοπτική να «χαρίσουν» χρήματα στην Ελλάδα.

Το σκηνικό σύγκρουσης που δημιουργείται ευλόγως ανησυχεί την Αθήνα. Γι' αυτό, άλλωστε, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με την Κριστίν Λαγκάρντ, ζήτησε από τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ όχι μόνο να επιδεικνύεται «κατανόηση» στην εξάντληση των αντοχών της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και να μην εγείρεται το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, καθώς προκαλεί τριβές μεταξύ των εμπλεκομένων μερών, αλλά και αβεβαιότητα στους επενδυτές. Λίγες ώρες μετά την επισήμανση της Κριστίν Λαγκάρντ, στην εναρκτήρια συνέντευξη Τύπου της συνόδου, πως οι Ευρωπαίοι έχουν δεσμευθεί να προβούν σε συγκεκριμένες δράσεις ώστε να συμβάλουν στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, και ενώ είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση έκθεσης του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία, για να καταστεί το χρέος βιώσιμο απαιτείται «κούρεμα», το μέλος του διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιοργκ Ασμουσεν, αντέδρασε έντονα στις παραινέσεις του Ταμείου. Σε ανοιχτή συζήτηση στην Ουάσιγκτον, για την πορεία της Ευρωζώνης, και απαντώντας στην επισήμανση της «Κ» ότι το ΔΝΤ διαθέτει μεγαλύτερη εμπειρία και τεχνογνωσία σε ό,τι αφορά τη διαχείριση χρεών και, άρα, πρέπει να εισακουσθεί η πιεστική προτροπή του υπέρ του «κουρέματος», ο κ. Ασμουσεν, εμφανώς εκνευρισμένος, έστρεψε τα βέλη προς το Ταμείο. Είπε ότι είναι εύκολο να προκρίνει τη συγκεκριμένη λύση γιατί «μιλάει για τα λεφτά των άλλων» και ενώ το ίδιο, ως προτιμώμενος πιστωτής, έχει διασφαλίσει ότι θα πάρει πίσω στο ακέραιο τα χρήματα που δάνεισε στην Ελλάδα.

Στην ίδια επισήμανση απάντησε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρωζώνη έχει ήδη κάνει πολλά για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με τη μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση, δράσεις που, όπως είπε, στην πράξη λειτουργούν ως ένα «κούρεμα». Παράλληλα, εκτίμησε ότι θα είναι δύσκολο για την Ελλάδα να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της για το 2014 από τις αγορές και γι' αυτό θα χρειαστεί τρίτο πρόγραμμα στήριξης.

Αντίθετος σε «κούρεμα» εμφανίσθηκε και ο επίτροπος Ρεν, επισημαίνοντας ότι ύστερα από δύο γύρους απομείωσης του χρέους προς τον ιδιωτικό τομέα, δεν είναι «λογικό» να υπάρξει και νέα απομείωση, αλλά αντίθετα, η έμφαση θα πρέπει να δοθεί στα επιτόκια και στον χρόνο ωρίμανσης.
Ο επίτροπος σημείωσε ότι η ουσιαστική διαδικασία λήψης αποφάσεων θα αρχίσει μετά τη βεβαίωση πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat, τον Απρίλιο, και αναμένεται να ολοκληρωθεί «κάποια στιγμή στη διάρκεια του επόμενου καλοκαιριού», δηλαδή μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Πηγή: Η Καθημερινή