Βαθμολογία

Κλειστά επιπλέον Κυριακές τα καταστήματα στη Λάρισα

Υπό προϋποθέσεις ανοικτά σε τουριστικές περιοχές

Με την πρόταση της αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ρένας Καραλαριώτου για το  μη άνοιγμα των καταστημάτων καμία παραπάνω Κυριακή πέραν των 7 που ορίζει ο νόμος,  με εξαίρεση τις τουριστικές περιοχές, συντάχθηκαν οι φορείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και παρευρέθηκαν στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ρένας Καραλαριώτου,  παρουσία και του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστού, έγινε στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης με τους αρμόδιους φορείς για το ενδεχόμενο λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.

Πιο συγκεκριμένα, το θέμα της σύσκεψης ήταν: «Καθορισμός περιοχών στις οποίες επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές, πλην των αναφερόμενων στην παρ. 1 του άρθρου 16 του Νόμου 4177/2013», αφού σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο κατά τόπους αντιπεριφερειάρχης είναι ο αρμόδιος να αποφασίσει για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές, πλην των επτά που ορίζει ο νόμος.

«Η σημερινή σύσκεψη αφορά στη δημόσια διαβούλευση για το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. Προς αυτή την κατεύθυνση,  απευθύναμε πρόσκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας για να διατυπώσουν τις απόψεις τους τεκμηριωμένα, ώστε να λάβουμε μια απόφαση που θα είναι προς όφελος της τοπικής μας οικονομίας και της τοπικής μας κοινωνίας.  Πρόθεσή μας είναι να γίνει μία ουσιαστική κουβέντα, με μόνο στόχο το συμφέρον των πολιτών και της αγοράς», υπογράμμισε η αντιπεριφερειάρχης κατά την έναρξη της διαβούλευσης.

Η κ. Καραλαριώτου, παρουσίασε καταρχάς το ισχύον νομικό πλαίσιο, ενώ αναφέρθηκε ταυτόχρονα στην κοινωνική διάσταση της Κυριακάτικης αργίας στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η  αργία της Κυριακής  συνάδει και με τις επιταγές της θρησκείας μας.

Στη συνέχεια, η αντιπεριφερειάρχης κατέθεσε την πρότασή της, τονίζοντας συγκεκριμένα: «Σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που έχουμε, δεν μπορούμε να παρέμβουμε στο νόμο και να αφαιρέσουμε Κυριακές από τις επτά που ισχύουν ήδη. Βρισκόμαστε εδώ για να συζητήσουμε για τυχόν επιπλέον Κυριακές. Πιστεύω ότι δεν έχει να κερδίσει τίποτα ο νομός, οι έμποροι, οι καταναλωτές, από μία επιπλέον Κυριακή. Το ζήτημα είναι η πρωτόγνωρη κρίση που βιώνει η χώρα μας έχει πλήξει καίρια την πραγματική οικονομία. Η δεινή πραγματικότητα την οποία αντιμετωπίζουν καθημερινά στο σύνολό τους οι συμπολίτες μας, δεν τους αφήνει πολλά περιθώρια για αγορές επιπλέον προϊόντων. Το πρόβλημα δεν είναι ο χρόνος που διαθέτουν στην αγορά, αλλά το γεγονός ότι δεν διαθέτουν τα χρήματα για να καλύψουν ακόμη και τις βασικές τους ανάγκες. Η μία επιπλέον ημέρα λειτουργίας των καταστημάτων δεν θα επιλύσει το πρόβλημα, αντιθέτως θα το επιτείνει καθώς επιφέρει και επιπλέον προβλήματα, με κυριότερο ίσως  τη αύξηση των λειτουργικών εξόδων των καταστημάτων, χωρίς όμως πρακτικό αντίκρυσμα, δηλαδή αύξηση του τζίρου.

 Βεβαίως, ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν οι περιοχές που βασίζονται αποκλειστικά στον τουρισμό ή έχουν άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα είναι ιδιαιτέρου κάλλους ή διαθέτουν αρχαιολογικούς χώρους. Ειδικά, λοιπόν, για την παραλιακή ζώνη της Π.Ε.Λ. θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει μία χρονική περίοδος, όσο διαρκεί η τουριστική σαιζόν, όπου τα καταστήματα θα έχουν τη δυνατότητα να ανοίγουν και Κυριακές. Βεβαίως, θα οριοθετήσουμε το είδος των επιχειρήσεων που θα μπορούν να παραμένουν ανοιχτές. Ο νόμος ορίζει ότι θεσμοθετημένες τουριστικές περιοχές είναι η Ραψάνη και η Καρίτσα. Πιστεύουμε όμως, ότι στην παραλιακή ζώνη του νομού μας θα πρέπει να μένουν τα καταστήματα ανοιχτά για να εξυπηρετούνται οι επισκέπτες. Ειδικά για τη Λάρισα δεν υπάρχει καμία αναγκαιότητα για περαιτέρω άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές, που να εξυπηρετεί τόσο τους επαγγελματίες όσο και τους καταναλωτές.» 

Ξεκαθάρισε πάντως προς τους φορείς ότι «δεν θα αποφασίσουμε για εσάς χωρίς εσάς» σημειώνοντας ότι η απόφαση της θα έχει ανακοινωθεί μέχρι τις 8 Νοεμβρίου.  

Στη εισήγησή του ο Περιφερειάρχης επεσήμανε: « Βρισκόμαστε εδώ για να ακούσουμε όλους τους φορείς και να καταλήξουμε σε μία πρόταση επ’ ωφελεία όλων: εργαζομένων, εμπόρων και καταναλωτών. Όλο αυτό τον καιρό γίνονται συζητήσεις, όλων με όλους, για το θέμα του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές. Ξέρουμε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα. Το ωράριο από μόνο του δεν μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες αυξημένης κίνησης στα καταστήματα. Βεβαίως, πρέπει να δούμε ποιο καθεστώς θα ισχύσει στις περιοχές που παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες, όπως είναι οι τουριστικές. Με την καλή συνεργασία, σε όλα τα επίπεδα, θα επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.»

Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας, κ. Νικόλαος Τζίκας τόνισε συγκεκριμένα: « Κάποιοι αποφάσισαν για εμάς χωρίς εμάς. Δε συντρέχουν λόγοι, και το έχουμε δει και την πράξη, να ανοίγουν τα καταστήματα και τις Κυριακές. Η αγορά βρήκε το ρυθμό της και τις ώρες εκείνες είναι αξιοποιήσιμες για τους καταναλωτές. Ήδη η Ομοσπονδία προχώρησε σε έρευνα και για τις επτά Κυριακές που ήδη ψηφίστηκαν. Οι εμπορικοί σύλλογοι λένε «Καμία Κυριακή ανοιχτά, ούτε τις επτά». Εμείς στη Θεσσαλία δεν θα ανοίξουμε. Η απόφαση για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές ευνοεί μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις. Τους απαντάμε ότι ο νόμος θα καταστεί ανενεργός στην πράξη. Η κοινωνία συντρίβεται από την ανεργία, τη φτώχεια και το κλείσιμο των επιχειρήσεων. Έχουν καταρρακώσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Πρέπει από κοινού να βοηθήσουμε όλοι μαζί να μείνουν οι επιχειρήσεις μας ανοιχτές. Βεβαίως, όπου υπάρχουν «εποχιακές τουριστικές ζώνες» θα πρέπει να ανοίγουν τα καταστήματα.»

Ακολούθως, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου πατήρ Νεκτάριος  εξέφρασε την αντίθεσή της Εκκλησίας στην «από αιώνων ευλογημένη αργία της Κυριακής», επισημαίνοντας ότι τόσο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας όσο και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Ιγνάτιος έχει δηλώσει την αντίθεση του στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, που είναι ημέρα αφιερωμένη στον Κύριο και τη λατρεία Του, ημέρα αφιερωμένη στην οικογένεια και τόνισε ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές αποσκοπεί στην αποδόμηση της ελληνικής κοινωνίας.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν ο αντιδήμαρχος κ. Αθαν. Μαμάκος,  ως εκπρόσωπός του δήμου Λαρισαίων,  ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Νικ. Μαλάκος και ο αντιδήμαρχος κ. Μιλτ. Βαρσάμης ως εκπρόσωπος του δήμου Ελασσόνας, οι οποίοι συντάχθηκαν με την πρόταση της αντιπεριφερειάρχη Λάρισας.

Συμφώνησαν επίσης με την πρόταση της αντιπεριφερειάρχη και όλοι οι άλλοι  παριστάμενοι. Πιο συγκεκριμένα:

Ο κ. Φαίδωνας Ζαμπούρας ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών κι Εμπόρων ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η πολιτεία λειτουργεί αυτιστικά. Επειδή δεν μπορεί να κλείσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μας με άλλο τρόπο, προσπαθεί να το κάνει μέσω του ωραρίου. Μία επιπλέον ημέρα απλώς θα μεταθέσει τον τζίρο. Είναι ανάγκη να στηριχτεί η μικρομεσαία επιχείρηση και να συνεχιστεί το ισχύον καθεστώς».

Ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Λάρισας κ. Αθαν. Βαϊος, αλλά και η πρόεδρος του Σωματείου Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας κ. Αγγελική Δασκαλάκη, τόνισαν ξεκάθαρα την πλήρη αντίθεσή τους σε τυχόν κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Από την πλευρά τους, οι πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων Λάρισας κ. Γ. Τσιαπλές, Φαρσάλων κ. Δ. Γακόπουλος, Τυρνάβου κ. Αν. Ψύρρας, Αγιάς κ. Στ. Γάλλος, κι Ελασσόνας κ. Δημ. Οικονόμου, μετέφεραν τις αντιρρήσεις της πλειοψηφίας των μελών τους για την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και συμφώνησαν ότι ειδικό καθεστώς θα πρέπει να ισχύσει μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές οι οποίες βασίζονται στον τουρισμό.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης ο κ. Νικ. Ντάγκας ως εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Λάρισας, ο πρόεδρος του ΕΣΥΝΕ Θεσσαλίας κ. Χρ. Γεννητσεφτσής,   , η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λάρισας κ. Ειρήνη Παπαϊωάννου, η πρόεδρος του Τουριστικού και Επαγγελματικού Συλλόγου Αγιοκάμπου κ. Βεατρίκη Φαλλίδη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Βελίκας – Σωτηρίτσας κ. Δ. Τζουβάρας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Τουριστικών  Επιχειρήσεων παραλίας Αιγάνη -  Μεσάγγαλα – Καστρί Λουτρό κ. Θ. Βουλιώτης συμφώνησαν με την πρόταση της αντιπεριφερειάρχη για την παραλιακή ζώνη και πρότειναν όσον αφορά τον χρόνο, τα καταστήματα να παραμένουν να ανοικτά και τις 52 Κυριακές του χρόνου. Στη σύσκεψη παρευρέθηκε επίσης  ο διευθυντής Ανάπτυξης Π.Ε. Λάρισας κ. Θ. Σκάρπας.