Βαθμολογία

Δικαιότερος ο νέος φόρος ακινήτων

Στις βασικές κατευθύνσεις για τον ενιαίο φόρο ακινήτων που θα τεθεί σε ισχύ από το 2014 κατέλήξε η κυβέρνηση στην ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, και το νομοσχέδιο θα δοθεί τις επόμενες ημέρες προς διαβούλευση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ο φόρος θα είναι δικαιότερος και πιο αναλογικός γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε «παίρνει λιγότερα από περισσότερους». Πρόσθεσε επίσης, πως η επιβάρυνση σε αγροτεμάχια και σε οικόπεδα μέσα σε αγροτικές περιοχές θα είναι ελάχιστη.

Ειδικότερα εξερχόμενος του Μαξίμου ο κ. Σταϊκούρας είπε «Ναι, καταλήξαμε. Εδόθησαν οι κατευθύνσεις. Θα τις επεξεργαστούμε και θα δοθεί το νομοσχέδιο σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες».

Ερωτηθείς για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου ο κ. Στουρνάρας αρκέστηκε να πει «είναι ένας φόρος, νομίζω, δικαιότερος από τον προηγούμενο, διότι παίρνει, να το πω απλά, λιγότερα από περισσότερους και, νομίζω, ότι αυτή είναι η βασική του φιλοσοφία».

Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα στην επαρχία και τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων ο υπουργός είπε: «Η επιβάρυνση των αγροτεμαχίων θα είναι ελάχιστη, ελαχιστότατη και θα το δείτε και από τα νούμερα. Και οικόπεδα μέσα σε αγροτικές περιοχές, επίσης».

Στα 2,850 δισ. ευρώ, τοποθετείται ο στόχος για τα έσοδα που θα προέλθουν από τον νέο φόρο ακινήτων, ο οποίος από το 2014 θα αντικαταστήσει το τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, καθώς και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ). Δεν αποκλείεται, παράλληλα με τη θέσπιση του ενιαίου φόρου ακινήτων να υπάρξει μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων.

Ο προγραμματισμός του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ η τρόικα αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα στις 18 Οκτωβρίου.

Ωστόσο οι διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών συνεχίζονται και εξ' αποστάσεως: στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να έχει σήμερα (Πέμπτη) τηλεδιάσκεψη με την τρόικα για τις αμυντικές βιομηχανίες.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ