Βαθμολογία

Το πρώτο κινητό με κυρτή οθόνη

Πρώτα έκαναν τηλεφωνήματα. Μετά άρχισαν να στέλνουν μηνύματα. Αργότερα έγιναν φωτογραφικές μηχανές και βιντεοκάμερες, μπήκαν στο Ιντερνετ και γέμισαν με χιλιάδες εφαρμογές. Τώρα ήρθε η ώρα να... λυγίσουν.

Η Samsung, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphones στον κόσμο, παρουσίασε χθες το πρώτο κινητό τηλέφωνο με κυρτή οθόνη. Το Galaxy Round, όπως ονομάζεται, θα πωλείται από σήμερα αποκλειστικά στην αγορά της Νότιας Κορέας προς 1,089 εκατ. γουόν (περίπου 740 ευρώ). Η εταιρεία δεν ανακοίνωσε πότε θα διαθέσει τη συσκευή στον υπόλοιπο κόσμο.

Το τηλέφωνο είναι πάχους 7,9 χιλιοστών και βάρους 164 γραμμαρίων, έχει οθόνη 5,7 ιντσών, είναι εφοδιασμένο με τετραπύρηνο επεξεργαστή, διαθέτει μνήμη RAM 3 GB και κάμερα 13 Megapixels και τρέχει το λειτουργικό σύστημα Android 4.3.

Το λανσάρισμα του νέας γενιάς κινητού έρχεται λίγες μόνον ημέρες μετά την ανακοίνωση της LG ότι θα αρχίσει την παραγωγή smartphones με εύκαμπτες οθόνες.

Αναλυτές του κλάδου της τεχνολογίας εκτιμούν ότι οι οθόνες αυτές είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα στην κατηγορία των smartphones. Τόσο η Samsung όσο και η LG κατασκευάζουν ήδη τηλεοράσεις με κυρτές οθόνες OLED, τεχνολογία που θα επιχειρήσουν να κάνουν μόδα και στην αγορά των έξυπνων κινητών τηλεφώνων, η οποία εξακολουθεί να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς.

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών CCS Insight, οι πωλήσεις smartphones σε όλο τον κόσμο θα φθάσουν το ένα δισεκατομμύριο μέχρι το τέλος του 2013, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 50% των συνολικών πωλήσεων κινητών τηλεφώνων (1,7 δισ. συσκευές).

Σύμφωνα με τη Samsung, η κυρτή οθόνη θα βοηθήσει τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν με μεγαλύτερη ευκολία αρκετά από τα χαρακτηριστικά του τηλεφώνου, όπως ο έλεγχος της ώρας και των αναπάντητων κλήσεων όταν η οθόνη είναι απενεργοποιημένη. Κατά τον ίδιο τρόπο, οι χρήστες θα μπορούν να ακούν μουσική και να επιλέγουν τραγούδια στο κινητό τους.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να αγγίξουν τη συσκευή όταν είναι κλειδωμένη και να τη γείρουν ελαφρώς προς τη μία ή την άλλη πλευρά: τότε θα εμφανιστούν αμέσως η ημερομηνία, η ώρα, η ένδειξη μπαταρίας και οι αναπάντητες κλήσεις (Roll Effect). Το ίδιο μπορούν να κάνουν αν θέλουν να ακούσουν μουσική ή να δουν τις φωτογραφίες που έχουν τραβήξει (Side Mirror).

«Είναι ένα βήμα προς την κατασκευή άθραυστων και ευλύγιστων συσκευών. Για την ώρα, όμως, το νέο τηλέφωνο είναι μάλλον ένα συμβολικό προϊόν», δήλωσε ο Ναμ Ντάε-Τζονγκ, αναλυτής της εταιρείας Hana Daetoo Securities, εκτιμώντας ότι η Samsung δεν έχει ακόμη τη δυνατότητα για μεγάλης κλίμακας παραγωγή κυρτών οθονών για το νέο Galaxy.

Ωστόσο, οι αναλυτές του κλάδου συμφωνούν ότι το νέο κινητό, που αποτελεί παραλλαγή του Galaxy Note της Samsung, φέρνει τον ασιατικό γίγαντα της τεχνολογίας ένα βήμα πιο κοντά στην κατασκευή wearable computers (φορέσιμες συσκευές) με ευλύγιστες - ακόμη και 100% άθραυστες - οθόνες.

Smartphones που λυγίζουν

To Galaxy Round είναι το πρώτο έξυπνο κινητό με κυρτή, αλλά όχι εύκαμπτη, οθόνη. Η LG υποστηρίζει ότι θα λανσάρει σύντομα το πρώτο ευλύγιστο smartphone, ανακοινώνοντας ότι έχει ήδη αρχίσει την παραγωγή εύκαμπτων οθονών OLED 6 ιντσών για κινητά τηλέφωνα. Επιπλέον, πριν από λίγους μήνες η βρετανική εταιρεία Plastic Logic παρουσίασε την πρώτη ταμπλέτα που λυγίζει: λέγεται PaperTab και είναι λεπτή όσο ένα φύλλο χαρτιού.

Στόχος των κατασκευαστών είναι να δημιουργήσουν οθόνες που... τυλίγονται και διπλώνουν, οδηγώντας τον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας σε νέα επίπεδα, με τη φιλοδοξία να κάνουν τους καταναλωτές να βάλουν το χέρι ακόμη πιο βαθιά στην τσέπη.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ