Βαθμολογία

Αδιέξοδο σε χιλιάδες ιδιοκτήτες

Σε αδιέξοδο έχουν φέρει χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι φορολογικές υποχρεώσεις, στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν σε μικρό χρονικό διάστημα. Με την αποστολή των σημειωμάτων για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2013, 500.000 ιδιοκτήτες πρέπει να πληρώνουν κάθε μήνα έως τον Φεβρουάριο τις δόσεις του ΦΑΠ τριών ετών. Και αυτό, επειδή, για προφανείς μικροπολιτικές σκοπιμότητες, αποφασίστηκε να μην αποσταλούν πέρυσι πριν από τις εκλογές τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΦΑΠ. Έτσι, πρέπει να πληρωθούν οι φόροι μιας τριετίας ταυτόχρονα, προκειμένου να εγγραφούν τα έσοδα στον προϋπολογισμό του 2013 και να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα.

Εάν στην καταβολή του ΦΑΠ προστεθούν και οι υπόλοιπες φορολογικές υποχρεώσεις (από το τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ μέχρι τα τέλη κυκλοφορίας και τον φόρο εισοδήματος), αντιλαμβάνεται κανείς γιατί οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από τη μη καταβολή των φόρων ακινήτων ανέρχονται φέτος στα 847 εκατ. ευρώ. Σοκ έχει προκαλέσει σε 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων η λήψη και του τρίτου εκκαθαριστικού για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) του 2013. Πλέον πρέπει να πληρώνουν στο τέλος κάθε μήνα μέχρι και τον Φεβρουάριο τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για τα έτη 2011, 2012 και 2013. Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ πρέπει να καταβάλουν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου την τρίτη δόση για τον ΦΑΠ των ετών 2011 και 2012 και την πρώτη δόση για τον ΦΑΠ του 2013.

Το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται ότι οι υπόχρεοι δεν μπορούν να είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και αποστέλλει μαζικά εκκαθαριστικά σημειώματα. Ενδεικτικά της αδυναμίας των πολιτών να πληρώσουν τους φόρους είναι τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες, σύμφωνα με τα οποία τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη (από τον Ιανουάριο του 2013) ανέρχονται στα 5 δισ. ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από τη μη καταβολή των φόρων ακινήτων ανέρχονται στα 847 εκατ. ευρώ.

Διευθυντής μεγάλης εφορίας αναφέρει ότι «είναι χιλιάδες οι πολίτες που ζητούν ρύθμιση για την καταβολή των φόρων ακίνητης περιουσίας. Ζητούν μάλιστα περισσότερες δόσεις από τις 12 που προβλέπει η πρόσφατη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη».

H απόφαση να αποσταλούν μέσα στο ίδιο έτος οι φόροι των ακινήτων και των τριών ετών ανήκει τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη Νέα Δημοκρατία. Η απόφαση αυτή ελήφθη την άνοιξη του 2012, πριν από τις εθνικές εκλογές. Οπως αναφέρει ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών στην «Κ», η αποστολή των εκκαθαριστικών το περασμένο έτος ματαιώθηκε μετά άνωθεν παρεμβάσεις γιατί θα συνέπιπτε με την προεκλογική περίοδο. «Υποχρεωθήκαμε να αποσύρουμε όλα τα στοιχεία του ΕΤΑΚ από το ηλεκτρονικό σύστημα taxis», λέει. Σημειώνεται ότι μέχρι και την άνοιξη του 2012 δεν είχαν καταβληθεί το ΕΤΑΚ του 2009 και ο ΦΑΠ των ετών 2010, 2011 και 2012.

Η σημερινή κατάσταση όπου οι φορολογούμενοι πρέπει να πληρώσουν για πέντε μήνες (από τα τέλη Οκτωβρίου έως και τα τέλη Φεβρουαρίου) και τους τρεις φόρους είναι απόρροια των περυσινών πολιτικών τακτικισμών.

Είσπραξη 800 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, και από τους τρεις φόρους έχει υπολογισθεί η είσπραξη 800 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως υπόχρεοι στον ΦΑΠ είναι όσοι κατείχαν κατά τα έτη 2011, 2012 και 2013 κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να τυπώσουν τα εκκαθαριστικά του ΦΑΠ του 2013 μέσα από την εφαρμογή «Περιουσιολόγιο» του συστήματος Taxisnet, στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις www.gsis.gr και www.taxisnet.gr, αφού εισέλθουν στο σύστημα με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης και να εξοφλήσουν τον φόρο στα υποκαταστήματα των τραπεζών.

Σημειώνεται ότι ο ΦΑΠ των ετών 2011 και 2012 πληρώνεται σε 7 μηνιαίες δόσεις, ενώ ο ΦΑΠ για το 2013 θα καταβληθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις. Αν στους φόρους αυτούς προστεθεί και το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ), το οποίο επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, τότε οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι υποχρεούνται μέσα στο διάστημα των προσεχών μηνών να εξοφλήσουν ταυτόχρονα τέσσερις φόρους για την ακίνητη περιουσία τους.

Πηγή: Η Καθημερινή