Βαθμολογία

Επιβάτης προσγείωσε αεροσκάφος αφού ο πιλότος κατέρρευσε

'Eνας επιβάτης προσγείωσε αεροσκάφος στο αεροδρόμιο του Χαμπερσάιντ της επαρχίας Λίνκολσιρ της Βρετανίας, όταν ο πιλότος αισθάνθηκε αδιαθεσία εν ώρα πτήσης. Ο επιβάτης ήταν ο μοναδικός που βρισκόταν στο αεροσκάφος τη στιγμή που κατέρρευσε ο πιλότος μέσα στο κόκπιτ. Ωστόσο ο άνδρας, παρότι δεν είχε εμπειρία χειριστή, κατάφερε κάτι που με την πρώτη ματιά φαινόταν ακατόρθωτο, ειδικά για ένα μικρό αεροσκάφος που απαιτεί ταχείς και επιδέξιες αντιδράσεις.
Από πύργο ελέγχου στο έδαφος δύο εκπαιδευτές πτήσεων παρείχαν συμβουλές στον ανίδεο επιβάτη για το πώς να πραγματοποιήσει την προσγείωση. 'Eνας από αυτούς, ο Ρόι Μάρεϊ, δήλωσε ότι ο επιβάτης «έκανε εξαιρετική δουλειά, αν αναλογιστούμε ότι έχει μεν ταξιδέψει ξανά ως επιβάτης, αλλά δεν είχε πιλοτάρει ποτέ αεροπλάνο, πόσω μάλλον τώρα που πετούσε στα «τυφλά»».
Αμέσως έφτασαν στο σημείο πυροσβέστες, αστυνομικοί και ασθενοφόρα, ενώ οι εργαζόμενοι στον πύργο ελέγχου άρχισαν να πανηγυρίζουν όταν ο επιβάτης κατάφερε να προσγειώσει το αεροπλάνο, έστω και μετά από τέσσερις απόπειρες. Τα ονόματα των δυο επιβαινόντων δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, αλλά μετά την προσγείωση έγινε γνωστό πως ο πιλότος δυστυχώς κατέληξε λίγα λεπτά μετά την προσγείωση. Τα αίτια του θανάτου του ερευνώνται από τις βρετανικές Αρχές.
«Είναι φανταστικό το συναίσθημα να ξέρεις πως έχεις καταφέρει κάτι τέτοιο και πως έχεις βοηθήσει να μην σκοτωθεί κάποιος άνθρωπος. Αν δεν του δίναμε τις κατάλληλες οδηγίες, τότε θα ήταν πολύ πιθανό το αεροσκάφος να συντριβεί στο έδαφος κατά την προσγείωση του», επισημαίνει ο Μάρεϊ.