Βαθμολογία

Nέα μέτρα ζητά το ΔΝΤ για το 2014

Αν και το επικαιροποιημένο Μνημόνιο του Αυγούστου προέβλεπε πως δεν θα χρειάζονταν η επιβολή νέων μέτρων στην Ελλάδα το 2014, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έστειλε διαφορετικό «μήνυμα». Και ζητά μέτρα της τάξεως των 6,7 δισ. ευρώ, από τα οποία περίπου τα 2,9 δισ. θα πρέπει να υιοθετηθούν μέσα στην επόμενη χρονιά.

Με βάση την έκθεση του Ταμείου για τη δημοσιονομική πολιτική, στην Ελλάδα αναμένεται να επιτευχθεί μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα το 2013. Και αυτό παρότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014 προβλέπει πλεόνασμα 344 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα το ΔΝΤ συμπληρώνει ότι «επιπλέον προσαρμογή έως το 2016 θα απαιτήσει επιπρόσθετα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των κερδών από την φορολογική διοίκηση, ίσα με 3,5% του ΑΕΠ». Ακόμη, το Ταμείο σημειώνει την ανάγκη «κουρέματος» των δανείων του επίσημου τομέα, ώστε να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους το 2020, στο 124% του ΑΕΠ.

Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο του Αυγούστου προβλεπόταν ότι η Ελλάδα δεν θα χρειάζονταν να λάβει νέα μέτρα το 2014 και τα επιπλέον μέτρα της περιόδου 2015 – 2016 θα ήταν της τάξης των 4,1 δισ ευρώ ή 2% του ΑΕΠ. Πλέον το Ταμείο θεωρεί ότι θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα της τάξης των 2,9 δισ ευρώ το 2014 και επιπλέον 3,8 δισ ευρώ τη διετία 2015 – 2016.

Επιπλέον, στην έκθεσή του το Ταμείο- σύμφωνα με δημοσίευμα του ΣΚΑΪ- αναφέρει πως έχει καταγραφεί απόκλιση της τάξης 4,5% του ΑΕΠ στους φόρους έναντι του τι προβλεπόταν να εισπραχθεί. Αυτή αποδίδεται στην απόκλιση κατά 2% του ΑΕΠ στους φόρους κατανάλωσης, κατά 2,8% του ΑΕΠ στη φορολογία εισοδήματος και κατά 1% του ΑΕΠ από τους φόρους που επιβαρύνουν τη μισθοδοσία. Στον αντίποδα, όλοι οι υπόλοιποι φόροι υπεραπόδωσαν κατά 1,3% του ΑΕΠ.

Τέλος το ΔΝΤ επισημαίνει ότι η αναδιάρθρωση του καθεστώτος φορολόγησης των ακινήτων- οι συντελεστές αλλά και η δομή του φόρου- παραμένει στο επίκεντρο για την Ελλάδα, κάτι που ισχύει και για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Πηγή: iefimerida.gr