Βαθμολογία

Mεγάλες προσωπικότητες στη λαμπαδηδρομία

Γνωστές προσωπικότητες από τη Ρωσία αλλά και ο Πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό μετείχαν στη λαμπαδηδρομία της 2ης ημέρας στη Μόσχα, για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του ερχόμενου Φεβρουαρίου στο Σότσι.
Πρώτη λαμπαδηδρόμος σήμερα ήταν η «χρυσή» Ολυμπιονίκης της συγχρονισμένης κολύμβησης, Αναστασία Νταβίντοβα, που μετέφερε την Ολυμπιακή Φλόγα από το βωμό στην Κόκκινη Πλατεία, την παρέδωσε στη γυμνάστρια Σβετλάνα Χόρκινα κι αυτή με τη σειρά της στον Αλεξάντερ Ζούκοφ, πρόεδρο της ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής.
Αμέσως μετά η δάδα παραδόθηκε για 300μ στον Πρίγκιπα Αλβέρτο του Μονακό, που βρίσκεται στη Ρωσία για επίσημη επίσκεψη. Το μέλος της ΔΟΕ έτρεξε σε μια διαδρομή κατά μήκος του ποταμού Μόσκβα, ενώ λαμπαδηδρόμοι ήταν επίσης μεγάλες προσωπικότητες της Ρωσίας, όπως ο 98χρονος ηθοποιός Βλαντιμίρ Ζέλντιν.
Η λαμπαδηδρομία ξεκίνησε μία ημέρα νωρίτερα από την Κόκκινη Πλατεία, όπου ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν άναψε το βωμό σε ειδική εκδήλωση, ενώ η τελετή στη συνέχεια είχε και ένα σπάνιο συμβάν, το οποίο καταγράφηκε σε τηλεοπτικό βίντεο.
Συγκεκριμένα, η κάμερα «συνέλαβε» την παλαίμαχη πρωταθλήτρια της κολύμβησης, Σαβάρς Καραπετιάν να κάνει νόημα σε άνδρα της ασφάλειας, κατά τη διαδρομή της με τη Φλόγα, ότι είχε σβήσει η δάδα.
Τότε αυτός έβγαλε έναν αναπτήρα και άναψε εκ νέου τη Φλόγα. Ο Ντμίτρι Τσερνισένκο, πάντως, εξήγησε θέλοντας να υποβαθμίσει το γεγονός ότι η Φλόγα έσβησε επειδή η βαλβίδα της δάδας δεν ήταν καλά ανοικτή. «Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί», είπε χαρακτηριστικά.
Τους επόμενους μήνες τη Φλόγα θα μεταφέρουν 14.000 λαμπαδηδρόμοι σε μια απόσταση 65.000 χλμ στη ρωσική επικράτεια για να φθάσει στο Σότσι, όπου θα γίνει η τελετή έναρξης των Αγώνων στις 7 Φεβρουαρίου.
Μεταξύ άλλων, η Φλόγα θα περάσει από το Βόρειο Πόλο, την κορυφή του όρους Ελμπρούζ στον Καύκασο (5.642μ), τη λίμβη Βαϊκάλη, αλλά και το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Οι Ρώσοι έχουν επενδύσει ποσό 37,5 δις. ευρώ για έργα υποδομής στο Σότσι και βέβαια ελπίζουν σε μια επιτυχημένη διοργάνωση με προσωπικό ενδιαφέρον από τον Πρόεδρο Πούτιν, αλλά δεν λείπουν και τα παρατράγουδα με μεγάλες διαμαρτυρίες από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ζητούν την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων και το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση.