Βαθμολογία

Ξεκίνησαν τα μαθήματα στο ΤΕΙ Θεσσαλίας

Μόνο στη... θεωρία ξεκίνησε χθες το νέο ακαδημαϊκό έτος στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, αφού ακόμη δεν έγιναν οι προσλήψεις έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού. Το πρόβλημα που οξύνθηκε φέτος μετά μάλιστα και τις συνταξιοδοτήσεις μόνιμων εκπαιδευτικών αφορά στο σύνολο των Τμημάτων του ΤΕΙ με μαθήματα να γίνονται πλέον μόνο όπου υπάρχουν μόνιμοι καθηγητές.

Υπάρχουν και... χειρότερα όπως στα Τμήματα, Διατροφής - Διαιτολογίας στην Καρδίτσα και, Πολιτικών Μηχανικών (ΤΕ) στα Τρίκαλα, τμήματα που «επιβίωσαν» του σχεδίου «Αθηνά» (μετά τις πιέσεις τοπικών αρχόντων και πολιτικών) και δέχθηκαν φέτος 235 νέους σπουδαστές. Μόνο που το πρόγραμμα σπουδών δεν μπορεί να υλοποιηθεί, δεν γίνονται μαθήματα δηλαδή, καθώς τα εν λόγω Τμήματα δεν διαθέτουν κανένα μόνιμο εκπαιδευτικό, δεν διαθέτουν διοικητικό προσωπικό, ενώ δεν διαθέτουν και εργαστήρια χωρίς να υπολογισθεί το γενικότερο κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν!

Το οξύμωρο είναι πως ενώ το ΤΕΙ Θεσσαλίας διαθέτει ταμειακό υπόλοιπο που ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ δεν μπορεί να το εκταμιεύσει προ- κειμένου να προχωρήσει σε προσλήψεις εκπαιδευτικών επειδή δεν έχει εκδοθεί ακόμη η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με την οποία θα αποσαφηνίζεται η διαδικασία πρόσληψης των ακαδημαϊκών υποτρόφων. Με τον πρόεδρο του Ιδρύματος καθηγητή Παν. Γούλα, να σημειώνει προς την «Ε» πως «η γραφειοκρατία και ο συγκεντρωτισμός του υπουργείου Παιδείας στραγγαλίζουν τη λειτουργία των ΤΕΙ».

Η έναρξη του ακαδημαϊκού έτους συνοδεύεται φέτος και από νέα μείωση των λειτουργικών δαπανών, με άμεσες επιπτώσεις σε θέματα όπως η σίτιση του σπουδαστών. Εφόσον επιβεβαιωθούν και επισήμως οι πληροφορίες της «Ε» ότι δηλαδή η εγ- κριθείσα δαπάνη από τα συναρμόδια υπουργεία για τη σίτιση μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο, ανέρχεται στις 450.000 ευρώ, τότε η διοίκηση του Ιδρύματος θα βρεθεί προ αδιεξόδου, καθώς ο αριθμός των δικαιούχων σπουδαστών της κάρτας σίτισης, από 4.000 πέρυσι θα μειωθεί φέτος στους 1.800 σπουδαστές του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Το ΤΕΙ Θεσσαλίας, όπως διευκρινίζει ο κ. Γούλας, μετά και τη συνταξιοδότηση 15 τουλάχιστον μόνιμων εκπαιδευτικών το προηγούμενο διάστημα, χρειάζεται σήμερα 10 έκτακτους εκπαιδευτικούς με πλήρες ωράριο αλλά και 70 ακαδημαϊκούς υποτρόφους, όπως ονομάζεται πλέον το μη μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Ο κ. Γούλας εγγράφως επισήμανε (και) προς την εκπαιδευτική κοινότητα του Ιδρύματος τον κίνδυνο να μην ξεκινήσει ομαλά φέτος το νέο ακαδημαϊκό έτος. «Κάποια από τα Τμήματα του ΤΕΙ Θεσσαλίας», σημειώνει ο κ. Γούλας, «δεν θα έχουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουν κάποια από τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών τους, κάποια άλλα μάλιστα, δεν θα έχουν καν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν.

Το ΤΕΙ Θεσσαλίας βρίσκεται σήμερα στη συγκεκριμένη δυσχερή κατάσταση λόγω: α) της έλλειψης μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, δεδομένης της συνταξιοδότησης αρκετών μελών Ε.Π. του Ιδρύματος, αλλά και της πρόσληψης ελάχιστου εκπαιδευτικού προσωπικού τα τελευταία χρόνια στο ΤΕΙ Θεσσαλίας και

β) λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην πρόσληψη έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού με τον θεσμό των πανεπιστημιακών υποτρόφων. Πιο συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν κάποια χρήματα για την πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού, είτε με το θεσμό του ωρομίσθιου εκπαιδευτικού προσωπικού, είτε με το νέο θεσμό των πανεπιστημιακών υποτρόφων, δεν έχει εκδοθεί ακόμα η ΚΥΑ, η οποία θα καθορίζει επακριβώς το καθεστώς που θα διέπει και θα διευκρινίζει συγκεκριμένα κρίσιμα ζητήματα όπως ο τρόπος πρόσληψης, ο τρόπος πληρωμής, ο προσδιορισμός των εργοδοτικών εισφορών κ.α.» καταλήγει ο κ. Γούλας.

«ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΜΟΣ»

Τονίζοντας παράλληλα στην «Ε» πως «η γραφειοκρατία και ο συγκεντρωτισμός του υπουργείου Παιδείας στραγγαλίζουν τη λειτουργία όλων των ΤΕΙ της χώρας, όπως και του ΤΕΙ Θεσσαλίας» σχολιάζοντας την καθυ- στέρηση στην έκδοση της ΚΥΑ που θα δώσει τη δυνατότητα πρόσληψης εκπαιδευτικών, τη στιγμή μάλιστα που το ΤΕΙ Θεσσαλίας διαθέτει χρήματα.

Είχε προηγηθεί έγγραφο του κ. Γούλα και προς το υπουργείο Παιδείας στο οποίο σημειωνόταν αναλυτικά το πρόβλημα από την καθυστέρηση στις προσλήψεις εκπαιδευτικών.

Με τον πρόεδρο του ΤΕΙ Θεσσαλίας να τονίζει πως «η πίστωση για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 ανέρχεται στο ποσό των 1.010.000 ευρώ και θα καλυφθεί από αδιάθετο ταμειακό υπόλοιπο έτους 2012, το οποίο θα κατανεμηθεί κατά το ποσό των 335.000 ευρώ στο οικονομικό έτος 2013 και κατά το ποσό των 675.000 ευρώ στο οικονομικό έτος 2014». Προσθέτοντας ότι θα μαθήματα θα ξεκινήσουν μόνο «από το υπάρχον μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό και όπου αυτό υπάρχει». Ο κ. Γούλας, στο ίδιο έγγραφο, έκανε αναλυτική αναφορά στο πρόβλημα των Τμημάτων, Διατροφής και Διαιτολογίας με έδρα την Καρδίτσα και Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ με έδρα τα Τρίκαλα, υπενθυμίζοντας ότι το θέμα έχει θιγεί από τον περασμένο Ιούνιο ακόμη.

«Σήμερα» προσθέτει ο κ. Γούλας «και ενώ έχει ξεκινήσει η νέα χρονιά βρισκόμαστε ανέτοιμοι να υποδεχτούμε τους σπουδαστές, τα δε δύο αυτά τμήματα δεν θα λειτουργήσουν από 07/10/2013 (σ.σ. χθες) που ξεκινούν τα μαθήματα, λόγω παντελούς έλλειψης μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού.

Με τη διαμορφωθείσα κατάσταση, καθυστέρηση στην πρόσληψη έκτακτου Ε.Π. -δεν κοινοποιήθηκε ακόμη η ΚΥΑ κατανομής του έκτακτου εκ- παιδευτικού προσωπικού στα Ιδρύματα της χώρας- κινητοποιήσεις λόγω διαθεσιμοτήτων διοικητικού προσωπικού, αδράνεια πολλών λειτουργιών λόγω έλλειψης πιστώσεων - νομοθετική ρύθμιση χρήσης ταμειακού υπολοίπου με το άρθρο 39 παρ. 10 του Ν. 4186/2013 μόλις στις 17-09- 2013- λίγες ημέρες δηλαδή πριν την έναρξη του σπουδαστικού έτους, πλέον η κάθε καθυστέρηση επιβαρύνει τον σπουδαστή, γιατί όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το ισχύον νομικό πλαίσιο για τις προσλήψεις προσωπικού Ι.Δ. οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην απώλεια μαθημάτων στο χειμερινό εξάμηνο, διότι θα θεωρηθούν μη διδαχθέντα και είναι άγνωστο αν θα μπορέσουμε να καλύψουμε τη διδασκαλία τους και στο εαρινό εξάμηνο» καταλήγει ο πρόεδρος του ΤΕΙ.

ΣΙΤΙΣΗ

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπ. Παιδείας για το νέο λύκειο, ψηφίσθηκε η ρύθμιση για τις προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού αλλά δεν ψηφίσθηκε τελικά η ρύθμιση για την αξιοποίηση (υπαρκτών) ταμειακών αποθεματικών και για τη σίτιση των σπουδαστών, πρόταση που θα έδινε λύση στο πρόβλημα μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο, προτού δηλαδή ξεκινήσει το νέο οικονομικό έτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» η δαπάνη των 450.000 ευρώ περί- που, που αναμένεται να εγκριθεί για το επόμενο τρίμηνο δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών των σπουδαστών του ΤΕΙ Θεσσαλίας για σίτιση, την εποχή μάλιστα που αυξάνονται οι ανάγκες λόγω της οικονομικής ύφεσης. Σε μια τέτοια περίπτωση, η εξέλιξη θα είναι αρνητική για τους σπουδαστές που δικαιούνται κάρτα σίτισης, καθώς με μια πρώτη εκτίμηση, η διοίκηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας θα υποχρεωθεί να μειώσει στους 1.800 τους δικαιούχους σπουδαστές από 4.000 που ήταν πέρυσι.

Πηγή: ΕΦ. Ελευθερία