Βαθμολογία

Ενδιαφέρον για ελληνικές τράπεζες

Ισχυρό ενδιαφέρον για μετοχές ελληνικών τραπεζών εκδηλώνεται από αμερικανικά hedge funds. Ο μεγαλοεπενδυτής Τζον Πόλσον, που κέρδισε τεράστια ποσά «στοιχηματίζοντας» στην κατάρρευση των τιτλοποιημένων ενυπόθηκων δανείων, δήλωσε στους Financial Times πως έχει προχωρήσει σε σημαντικές τοποθετήσεις στην Τράπεζα Πειραιώς και στην Alpha Bank.

Σε ελληνικές τραπεζικές μετοχές έχουν επενδύσει επίσης η Baupost, η Eaglevale, η Dromeus Capital κ.ά. Εν τω μεταξύ, θέμα ημερών είναι η ανακοίνωση της πώλησης πλειοψηφικού ποσοστού της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων «Πανγαία», θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας, σε αμερικανοϊσραηλινό fund. Η συμφωνία θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ. Το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για τις μετοχές των εγχώριων τραπεζών υπογραμμίζει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Financial Times. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο γνωστός Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής Τζον Πόλσον, καθώς και μια ομάδα από αμερικανικά hedge funds ηγούνται της επενδυτικής «επέλασης» με στόχο μετοχές ελληνικών τραπεζών. Οι διαχειριστές κεφαλαίων εκτιμούν ότι η Ελλάδα, που εδώ και καιρό θεωρείται ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης, βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής.

Το δημοσίευμα των F.T.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών είναι τόσο ισχυρό που οι διοικήσεις των τραπεζών ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση ώστε να εξετάσει τις δυνατότητες επιτάχυνσης των διαδικασιών για την πλήρη επιστροφή του κλάδου σε ιδιωτικά χέρια.

Σύμφωνα με τους F.T., ο κ. Πόλσον, που έχει γίνει ευρύτερα γνωστός για το επιτυχημένο «επενδυτικό στοίχημα» ενάντια στην αγορά των τιτλοποιημένων ενυπόθηκων δανείων το 2007, υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί πολύ φιλική στάση έναντι των επιχειρήσεων. Παράλληλα δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία βελτιώνεται, εξέλιξη που θα πρέπει να ευνοήσει τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Επιβεβαίωσε ότι το δικό του fund, το Paulson & Co., έχει προχωρήσει σε σημαντικές τοποθετήσεις στην Τράπεζα Πειραιώς και στην Alpha Bank, τις δύο τράπεζες, που σύμφωνα με το δημοσίευμα έχουν εξέλθει από την κρίση σε καλύτερη κατάσταση. «Και οι δύο τράπεζες είναι πλέον πολύ καλά κεφαλαιοποιημένες με καλή διοίκηση, και έτοιμες να ανακάμψουν», σημείωσε σε μία από τις σπάνιες δημόσιες δηλώσεις του. Πέραν του fund του κ. Πόλσον σε ελληνικές τραπεζικές μετοχές έχουν επενδύσει και άλλα επενδυτικά χρήματα όπως Baupost, Eaglevale, Dromeus Capital, Falcon Edge, York Capital και OchZiff. Μεταξύ των μακροπρόθεσμων επενδυτικών χαρτοφυλακίων συμπεριλαμβάνονται η Wellington Capital Group και η Fidelity.

Οπως σημειώνουν οι F.T. σε αντίθεση με την Ισπανία και την Ιρλανδία, όπου τα προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο ήταν εκείνα που προκάλεσαν την κρίση, στην Ελλάδα οι τράπεζες ήταν θύματα της κακής οικονομικής διακυβέρνησης. Οντας οι μεγαλύτεροι κάτοχοι κρατικών τίτλων, υπέστησαν βαριές ζημίες στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους.

Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς θεωρούνται ευρέως τα πιο ελκυστικά στοιχήματα μετά την ανακεφαλαιοποίηση καθώς η συμμετοχή των ιδιωτών διαμορφώθηκε στο 16% και σχεδόν 20% αντιστοίχως. Οπως σημειώνεται αν και οι μετοχές των δύο τραπεζών έχουν εμφανίσει σχετικά μικρή αύξηση μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου τα warrants, έχουν ενισχυθεί περισσότερο από 100% και 80% αντιστοίχως. Τα warrants δίνουν το δικαίωμα στον κάτοχο να αποκτήσει μετοχές της τράπεζας που βρίσκονται στον έλεγχο του ΤΧΣ.

Επαν αϊδιωτικοποίηση

Οσο ταχύτερα γίνει η ανταλλαγή, τόσο γρηγορότερα θα μεταβιβαστεί η ιδιοκτησία των τραπεζών από το κράτος στον ιδιωτικό τομέα. «Θα ήταν θετικό να βρεθεί ένας τρόπος να επιταχυνθεί περισσότερο η ιδιωτικοποίηση. Η ζήτηση από τους επενδυτές ενισχύεται σημαντικά», δήλωσε στους F.T. ο Βασίλειος Ψάλτης, γενικός διευθυντής στην Alpha Bank. Ωστόσο τραπεζικές πηγές, σύμφωνα με το δημοσίευμα εκτιμούν ότι οι τιμές μετατροπής είναι πολύ υψηλές για να δελεαστούν οι επενδυτές των hedge funds. Οι F.T. επικαλούνται τραπεζικό στέλεχος το οποίο υποστηρίζει ότι τράπεζες και κυβέρνηση θα ήθελαν την επιτάχυνση της επαναϊδιωτικοποίησης, μειώνοντας τις τιμές άσκησης ωστόσο φαίνεται ότι η τρόικα δεν προκρίνει μια τέτοια λύση.

Πηγή: H Καθημερινή