Βαθμολογία

Δεν έχουν δουλειά ούτε οι υδραυλικοί

Στην άκρη αφήνουν τα υδραυλικά τους εργαλεία πολλοί επαγγελματίες του κλάδου και στρέφονται προς άλλα επαγγέλματα, καθαρά για λόγους επιβίωσης. Η αναδουλειά του κλάδου, όπως αναφέρουν πολλοί υδραυλικοί του Βόλου, έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Οι «καλές» δουλειές για του υδραυλικούς που βρίσκονταν στις οικοδομές έχουν «παγώσει» από το 2009 και πλέον με μικροδουλειές (ζημιές, ανακατασκευές κ.α.) οι περισσότεροι υδραυλικοί δεν τα βγάζουν πέρα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Υδραυλικών Θερμικών και Κλιματικών Έργων Βόλου και περιχώρων, ένα ποσοστό της τάξης του 60% έχει μείνει χωρίς δουλειά, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 30% εργάζεται χωρίς άδεια, εις βάρος των σωστών επαγγελματιών του κλάδου.

Σήμερα ο Σύνδεσμος Βόλου και περιχώρων μετρά 600 μέλη. Από αυτά τα μέλη του Συνδέσμου, δεκάδες είναι αυτοί που έχουν στραφεί σύμφωνα με τον πρόεδρο κ. Αντώνη Καπανιάρη, προς άλλα επαγγέλματα και κυρίως προς τον αγροτικό κλάδο. «Η κατάσταση στον κλάδο μας είναι δραματική. Για πρώτη φορά βλέπουμε συναδέλφους μας να στρέφονται προς άλλα επαγγέλματα και κυρίως αγροτικά, καθαρά για λόγους επιβίωσης. Σήμερα τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Η οικοδομή έχει «πεθάνει», ο κόσμος είναι κουμπωμένος, οπότε ποιος να δώσει χρήματα για ανακαινίσεις; Ο τζίρος, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια έχει πέσει δραματικά», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου.

«Ανάσα» στον κλάδο δίνουν σήμερα οι εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, ωστόσο όμως πρόκειται για εποχική εργασία, καθώς οι περισσότερες εγκαταστάσεις γίνονται μέχρι τον Νοέμβριο.

Το 30% εργάζεται χωρίς άδεια επαγγέλματος

«Αγκάθι» για τους σωστούς επαγγελματίες του κλάδου αποτελούν οι «συνάδελφοί» τους που εργάζονται χωρίς άδεια άσκησης επαγγέλματος σε ποσοστό μάλιστα που φτάνει το 30%.

Χαρακτηριστικά ο κ. Καπανιάρης αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Δυστυχώς υπάρχουν πάρα πολλά άτομα που εργάζονται χωρίς άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν μικρό κοστολόγιο, δεν έχουν ασφάλεια και δεν πληρώνουν ούτε ΤΕΒΕ ούτε εφορία. Πραγματικά τέτοιες περιπτώσεις έχουν κάνει μεγάλη ζημιά στον κλάδο και αυτό που μας προβληματίζει, είναι ότι δεν υπάρχει σωστός μηχανισμός ελέγχου από την πολιτεία. Παρότι έχουμε απευθυνθεί και στην επιθεώρηση εργασίας και στο ΣΔΟΕ, δεν έχουν γίνει πολλά πράγματα», καταλήγει ο πρόεδρος του Συνδέσμου.

«Μόνο οι εγκαταστάσεις φυσικού αερίου μας κρατούν στη ζωή» αναφέρει ο υδραυλικός κ. Γεώργιος Κατσιαφλάκας, προσθέτοντας τα εξής : «Όταν δεν κινείται καμία οικοδομική δραστηριότητα είναι επόμενο να μην έχουμε ούτε εμείς δουλειά. Σήμερα βασιζόμαστε στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και στις ανακατασκευές. Ο κόσμος δυσκολεύεται αφάνταστα, ζητάμε για μια εργασία αντικατάστασης 30 ευρώ και μας λένε: "αν θέλετε να έρθετε με 20 ευρώ" δυστυχώς έχουμε οδηγηθεί σε τέτοιες καταστάσεις».

Την ίδια κατάσταση περιγράφει και ο επαγγελματίας Γιώργος Καραρρήγας, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «προσωπικά έχει μειωθεί η δουλειά μου στο 50% σε σύγκριση με το παρελθόν. Ο κόσμος ζητάει από εμάς διευκολύνσεις, ενώ τα καταστήματα ζητούν από εμάς να πληρώνουμε τοις μετρητοίς τα υλικά μας. Από το 2009 μέχρι σήμερα διαρκώς μειώνεται ο τζίρος για εμάς και αυτό δεν έχει τέλος».

Πηγή: Εφημ. Ταχυδρόμος