Βαθμολογία

Πωλούν τις λίρες για να τα βγάλουν πέρα

"Ο παράς είναι πάντα κάλπικος". Η φράση αυτή, που κλείνει τη θαυμάσια ταινία "Κάλπικη λίρα" του Γιώργου Τζαβέλλα, του ήρθε στον νου στην ουρά της Τράπεζας της Ελλάδος, εκεί όπου το τελευταίο διάστημα εκτυλίσσεται ακόμη ένα επεισόδιο του δράματος της ελληνικής κρίσης.
Στα ειδικά γκισέ ανταλλαγής χρυσών λιρών Αγγλίας, οι Ελλήνες καταθέτουν τα τελευταία τους νομίσματα, αυτά που είχαν κληρονομήσει και φύλαγαν ως κόρην οφθαλμού, που μάζευαν "για σιγουριά", που κρατούσαν για μια δύσκολη στιγμή. Ώσπου αυτή ήρθε.
Το δεύτερο τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, αγοράστηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος 25.249 λίρες Αγγλίας, περίπου όσες πωλήθηκαν από τα γκισέ της (24.986). Το 2012 είχε κλείσει με την Τράπεζα της Ελλάδος να έχει αγοράσει συνολικά 101.575 λίρες και να έχει πουλήσει 86.889. Οι λίρες ελέγχονται στο γκισέ από εξειδικευμένους υπαλλήλους για τη γνησιότητά τους. Οι πολίτες έχουν και τη δυνατότητα να απευθυνθούν και σε κάποιο από τα πάμπολλα ανταλλακτήρια χρυσού που έχουν ξεφυτρώσει σε κάθε γειτονιά, ωστόσο η ΤτΕ φαίνεται ότι δίνει σε πολλούς μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας.

Πηγή: newpost.gr