Βαθμολογία

Oι ΗΠΑ συνέλαβαν ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα

Οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ πραγματοποίησαν το Σάββατο επιχειρήσεις στη Λιβύη και τη Σομαλία, μετά την αιματηρή επίθεση σε εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι, τον περασμένο μήνα. Κατά την επιχείρησή τους στη Λιβύη, οι αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν ένα ανώτερο στέλεχος της Αλ Κάιντα, ο οποίος καταζητείται για τις βομβιστικές επιθέσεις το 1998 στις πρεσβείες των ΗΠΑ στη Κένυα και την Τανζανία, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς αμερικανός αξιωματούχος.
Ο Ανάς αλ Λιμπί, συνελήφθη κατά την επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων στη Λιβύη, ωστόσο δεν κατάφεραν να συλλάβουν κανένα μέλος της ισλαμιστικής ένοπλης οργάνωσης, αλ Σαμπάαμπ, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στη σομαλική πόλη Μπαραγουέ, δήλωσε ο αξιωματούχος μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Ο Λιμπί, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι 49 ετών, κατηγορείται για το φερόμενο ρόλο του στις βομβιστικές επιθέσεις στις αμερικανικές πρεσβείες στην Ανατολική Αφρική, κατά τις οποίες 224 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους. Η αμερικανική κυβέρνηση είχε προσφέρει αμοιβή ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψη του Λιμπί.
Νωρίτερα, η εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς δημοσίευσε άρθρο στην ιστοσελίδα της, όπου επικαλούμενη τις δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου των ΗΠΑ, ανέφερε ότι ανώτερο μέλος της αλ Σαμπάαμπ είχε σκοτωθεί από ομάδα των ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, κατά την ανταλλαγή πυρών σε παραθαλάσσια έπαυλη στη Σομαλία. Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο των Τάιμς, οι ειδικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να αποσυρθούν προτού επιβεβαιωθεί οτιδήποτε.
Επίσης, η εφημερίδα ανέφερε πως αρχικά οι αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει πως οι κομάντο των ειδικών δυνάμεων είχαν καταφέρει να συλλάβουν το ηγετικό στέλεχος της αλ Σαμπάαμπ, μία εκτίμηση που στη συνέχεια αναγκάστηκαν να ανακαλέσουν.