Βαθμολογία

Αφήνουν ορφανά αδέρφια χωρίς επίδομα

Ενα επίδομα μόλις 40 ευρώ μηνιαίως και ένα ετήσιο επίδομα των 500 ευρώ κινδυνεύουν να χάσουν τρία ορφανά ανήλικα αδέρφια στο Βόλο, καθώς από το νόμο δεν αναγνωρίζονται ως ενιαία οικογένεια!

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε καθώς φέτος για πρώτη φορά τα τρία παιδία υποχρεώνονται βάσει νόμου να κάνουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση, επειδή λαμβάνουν τη σύνταξη του πατέρα τους μόλις 300 ευρώ. Τα προηγούμενα χρόνια, έκανε φορολογική δήλωση η 78χρονη γιαγιά των ανήλικων παιδιών, η οποία έχει και την επιμέλειά τους.

Οπως αναφέρει η πρόεδρος της Ένωσης Πολυτέκνων Μαγνησίας κ. Σουλτάνα Πράπα: «οι αλλαγές στο φορολογικό, ίσως αποτελέσουν τελικά αιτία να χάσουν φέτος αρκετά επιδόματα οι πολύτεκνοι οι οποίοι προσπαθούν να απεμπλακούν από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Μέχρι στιγμής η καθυστέρηση στην υποβολή και εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων απειλεί δύο επιδόματα, τα οποία είναι άγνωστο πότε θα καταβληθούν».

Με την καθυστέρηση των δύο επιδομών, ήδη η οικογένεια δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ενώ με μεγάλη δυσκολία προμηθεύτηκαν φέτος τα τρία παιδιά τα σχολικά είδη.

Η κ. Πράπα προσθέτει ότι η οικογένεια θα έπρεπε να έχει λάβει τα επιδόματα μέσα στον Αύγουστο και μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει τίποτα, διευκρινίζοντας ότι σε περίπτωση που η οικογένεια δε λάβει τα χρήματα των επιδομάτων μέσα στον Οκτώβριο θα κινηθούν δικαστικά προκειμένου να ρυθμιστεί το θέμα.

«Η οικογένεια βρίσκεται δέσμια της γραφειοκρατίας. Από φέτος θα πρέπει να υποβάλλεται συμπληρωματικά με τη φορολογική δήλωση, ένα συγκεκριμένο έντυπο, προκειμένου να λάβουν τα 2 οικογενειακά επιδόματα. Η καθυστέρηση που παρατηρείται μέχρι στιγμής στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων προκαλεί εμπλοκή στη συγκεκριμένη διαδικασία. Μάλιστα το κάθε παιδί έκανε ξεχωριστή φορολογική δήλωση και έτσι δεν αναγνωρίζονται ως ενιαία οικογένεια», τονίζει.

Απορρίπτονται 69 οικογένειες

Επίσης φέτος όπως αναφέρει η κ. Πράπα,με βάση τη διασταύρωση των στοιχείων των αιτούντων πολυτέκνων οικογενειών για τη δωρεάν διανομή τροφίμων, κατόπιν ελέγχου που διενεργήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, κρίθηκαν απορριπτέες 69 πολύτεκνες οικογένειες.

Τυχόν ενστάσεις κατά των αποτελεσμάτων των προσωρινών πινάκων μπορούν να υποβληθούν εγγράφως μέχρι τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013 στα γραφεία τη Ένωσης Πολυτέκνων Μαγνησίας ώρες 9:00-12:00 π.μ. με συνημμένα τα απαραίτητα, για την εξέταση από την αρμόδια ΔΑΟΚ της Π.Ε Μαγνησίας, δικαιολογητικά που αφορούν στα οικονομικά κριτήρια των δικαιούχων (όπως Ε1). Για την κατάθεση της αίτησης στα γραφεία, είναι απαραίτητη η προσκόμιση της πολύτεκνης ταυτότητας.

Πηγή: Εφ. Ταχυδρόμος