Βαθμολογία

Περισσότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες το 2014

Περισσότερους φόρους και λιγότερες δαπάνες θα προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014 που κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή.

Οι πρωτογενείς δαπάνες θα συρρικνωθούν κατά 3,2 δισ. ευρώ, ενώ -αντίθετα- τα έσοδα εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 1,5 δισ. ευρώ μετά τις πολλαπλές παρεμβάσεις στη φορολογία εισοδήματος και τον νέο φόρο στα ακίνητα. Η μείωση των δαπανών θα προέλθει από τον περιορισμό των κονδυλίων για μισθούς, συντάξεις, κοινωνική ασφάλιση, περίθαλψη, δημόσιες επενδύσεις και καταναλωτικές δαπάνες.

Με τα ανωτέρω δεδομένα, το 2014 υπολογίζεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φθάσει τα 2,8 δισ. ευρώ από 300 εκατ. ευρώ φέτος, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διατηρηθεί σε επίπεδα κάτω του 3%.

Ωστόσο, «αγκάθι» παραμένουν τα πρόσθετα μέτρα που θα απαιτήσει ο προϋπολογισμός του 2014. Η κυβέρνηση κάνει λόγο για πρόσθετες στοχευμένες παρεμβάσεις 500 - 700 εκατ. ευρώ που θα χρειασθούν τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ η τρόικα ανεβάζει στα 2 δισ. ευρώ τα μέτρα για το 2014.

Με το μέτωπο αυτό ανοιχτό, κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014 τη Δευτέρα και όπως όλα δείχνουν θα τροποποιηθεί σημαντικά μέχρι την κατάθεση του τελικού κειμένου στα τέλη Νοεμβρίου.

Μάλιστα, το προσχέδιο θα περιλαμβάνει επί της ουσίας τις ελληνικές εκτιμήσεις οι οποίες είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποτελέσουν βάση διαπραγμάτευσης με την τρόικα ώστε να διαμορφωθούν οι τελικές προβλέψεις και να περιληφθούν στο κείμενο του προϋπολογισμού. Αλλωστε, κανένα προσχέδιο μέχρι σήμερα δεν «άντεξε» περισσότερο από ένα μήνα. Το μοναδικό νούμερο που όπως φαίνεται δεν θα αλλάξει είναι αυτό του πρωτογενούς πλεονάσματος το οποίο θα διαμορφωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ. Ποσοστό το οποίο αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διασφάλιση τη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Φορολογικά έσοδα

Παρά το γεγονός ότι ο στόχος για τα έσοδα το 2014 είναι ελαφρώς μικρότερος από ό,τι φέτος και σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα διαμορφώνεται στα 45,1 δισ. ευρώ, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερους κατά 1,5 δισ. ευρώ φόρους. Οι αυξημένοι φόροι προκύπτουν από την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ και των πρόσθετων αφορολογήτων ορίων για τα παιδιά, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, εμποροβιοτέχνες, αγρότες και εισοδηματίες καθώς και από την κατάργηση των περισσότερων εκπτώσεων και φοροαπαλλαγών. Επίσης, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων θα καταβάλουν αυξημένους φόρους για την ακίνητη περιουσίας τους σε σχέση με τους φόρους που καταβάλλουν φέτος.

Δαπάνες

Στον τομέα των δαπανών θα συνεχισθεί το «ψαλίδι» σε μισθούς και συντάξεις. Σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, οι πρωτογενείς δαπάνες θα υποχωρήσουν στα 41,4 δισ. ευρώ, με τη μεγαλύτερη περικοπή να συντελείται στην κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη και να ανέρχεται στα 2,2 δισ. ευρώ. Επίσης, από το κονδύλι των μισθών και συντάξεων το κράτος θα εξοικονομήσει περίπου 500 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, για τα πλαφόν στις δαπάνες των υπουργείων το 2014, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας θα πρέπει να περικόψει κατά 1,8 δισ. ευρώ τα έξοδά του. Το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να μειώσει τις δαπάνες του κατά 341 εκατ. ευρώ, ενώ κατά 273 εκατ. ευρώ θα πρέπει να μειωθούν οι δαπάνες του υπουργείου Αμυνας.

Ανάπτυξη

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014 θα προβλέπεται ότι η ύφεση κατά το τρέχον έτος θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 4%. Το 2014 θα είναι το πρώτο έτος έπειτα από έξι συνεχόμενα χρόνια που η ελληνική οικονομία θα καταγράψει θετικό ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ. Επίσης, στο προσχέδιο θα προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 0,6% για το 2014.

Εκτιμήσεις για 2013

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού το οικονομικό επιτελείο θα συμπεριλάβει εκτίμηση για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης των 300 εκατ. ευρώ φέτος. Αρμόδια στελέχη αναφέρουν πως η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι τελικά μεγαλύτερο και θα κινείται κοντά στα 500 εκατ. ευρώ, αλλά δεδομένων των πιο απαισιόδοξων προβλέψεων της τρόικας, αποφασίστηκε να αποτυπωθεί μια πιο χαμηλή πρόβλεψη.

Για να επιτευχθεί ο στόχος των 300 εκατ. ευρώ στο πρωτογενές πλεόνασμα, θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να εισπραχθούν περί τα 17 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του Σεπτεμβρίου που δεν έχουν ακόμα δοθεί τα επίσημα στοιχεία). Πάντως, στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι στο τέλος του έτους δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τα φορολογικά έσοδα.

Ασφαλιστικά ταμεία

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει τόσο ο προϋπολογισμός του 2013 όσο και εκείνος του 2014 είναι η κάλυψη των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων. Η ελληνική πλευρά έχει προτείνει μέτρα στην τρόικα και περιμένει την απάντηση των εκπροσώπων των δανειστών της χώρας, αλλά είναι βέβαιο ότι μέσα στο 2014 θα χρειαστεί να εφαρμοστούν στοχευμένες παρεμβάσεις στα ασφαλιστικά ταμεία (δεν έχει αποκλειστεί ακόμα και το ενδεχόμενο να μειωθούν συντάξεις), για να συνεχίσουν να λειτουργούν ομαλά.

Πηγή: Καθημερινή