Βαθμολογία

Ερχεται το «τεχνητό πάγκρεας»

Ενα πολύ σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 1 πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ αυτές τις ημέρες, όπου έλαβε έγκριση από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) το λεγόμενο τεχνητό πάγκρεας, μια συσκευή για την καλύτερη χορήγηση της ινσουλίνης.

Το τεχνητό πάγκρεας είναι μια μικροσκοπική φορητή συσκευή που σταματά τη χορήγηση της ινσουλίνης αυτόματα όταν τα επίπεδα της γλυκόζης είναι πολύ χαμηλά, βοηθώντας έτσι τον ασθενή να αποφεύγει το διαβητικό κώμα.

Σε αντίθεση με τις κλασικές συσκευές για την άντληση της ινσουλίνης, οι οποίες απαιτούν τη συνεχή προσοχή του ασθενούς για την παρακολούθηση των επιπέδων των σακχάρων στο αίμα και τον χειρισμό της αντλίας για τη χορήγηση της ουσίας, η νέα συσκευή παρακολουθεί τη γλυκόζη μόνη της και ρυθμίζει τη χορήγηση της ινσουλίνης αυτόματα.

Αυτό θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντικό, καθώς οι κλασικές συσκευές συνεχίζουν να χορηγούν ινσουλίνη ακόμη και όταν τα επίπεδα της γλυκόζης είναι πολύ χαμηλά, με αποτέλεσμα αυτά να πέφτουν ακόμα περισσότερο, προκαλώντας συχνά στον ασθενή απώλεια συνείδησης.

Σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα, η συσκευή είναι κατάλληλη για ασθενείς ηλικίας άνω των 16 ετών, ενώ οι επιστήμονες προσπαθούν να τη βελτιώσουν ακόμη περισσότερο, ώστε να μπορεί να χορηγεί ινσουλίνη για να προλάβει και τις απότομες αυξήσεις των σακχάρων στο αίμα.

Η συσκευή ονομάζεται MiniMed 530G και αναπτύχθηκε από ερευνητές της αμερικανικής εταιρίας Medtronic, που θεωρείται η κορυφαία στον τομέα της ιατρικής τεχνολογίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας, το MiniMed 530G είναι η πρώτη συσκευή στο είδος της που λαμβάνει έγκριση από τον FDA για χρήση σε ασθενείς και οι μετρήσεις της είναι κατά 31% πιο ακριβείς σε σχέση με εκείνες των συσκευών που χρησιμοποιούνταν ως σήμερα.

Μάλιστα, μπορεί να εντοπίσει τα υπογλυκαιμικά επεισόδια σε ποσοστό 93% και να σημαίνει συναγερμό, ώστε ο ασθενής να ξυπνά αν τα επίπεδα των σακχάρων στο αίμα του είναι πολύ χαμηλά και να αποφεύγεται οποιοσδήποτε κίνδυνος.

Πηγή: Εφ. Δημοκρατία