Βαθμολογία

Παζάρι για το φόρο μεταβίβασης ακινήτων

Διατήρηση του φόρου θέλει η ελληνική πλευρά, προκειμένου να «χρησιμοποιήσει» τα έσοδα για να «ελαφρύνει» το φόρο ακινήτων στα οικόπεδα. Διαφωνεί η τρόικα εκτιμώντας ότι με την κατάργηση θα κινηθεί η αγορά. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το τοπίο αναφορικά με την τύχη του φόρου μεταβίβασης ακινήτων. Η τρόικα έχει ζητήσει την κατάργησή του, αλλά το οικονομικό επιτελείο φέρεται να προκρίνει διατήρηση του φόρου έστω και για ένα ακόμα έτος ή έστω και με μειωμένους συντελεστές, ώστε να μπορέσει να κάνει λίγο «ελαφρύτερο» τον νέο φόρο ακινήτων.

Στο υπουργείο Οικονομικών χθες το βράδυ έγινε μία ακόμα σύσκεψη με τη συμμετοχή στελεχών του ΠΑΣΟΚ για να κλείσει το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι ακόμα και μετά τις πρόσφατες διορθώσεις επί του προσχεδίου νόμου παραμένει το στοιχείο της υπερφορολόγησης για τα οικόπεδα, ιδίως στην περιφέρεια και τα χωριά, όπου μια μεγάλη αυλή μπορεί να στοιχίζει εφεξής «χρυσάφι».
Στο μέτωπο του φόρου μεταβίβασης η κυβέρνηση επιδιώκει τη διατήρησή του, ώστε να μη χάσει ο προϋπολογισμός τις εισπράξεις της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ που αποφέρει σε ετήσια βάση.

Από την άλλη πλευρά, η τρόικα ζητεί την κατάργηση του φόρου για να τονωθεί η αγορά ακινήτων και κυρίως η αγορά ακινήτων από ξένους, οι οποίοι θα θελήσουν να αγοράσουν ακίνητο και να εξασφαλίσουν άδεια παραμονής στη χώρα.
Σήμερα, ισχύει φόρος μεταβίβασης 8% έως τις πρώτες 20.000 ευρώ και 10% για το υπερβάλλον ο οποίος επιβαρύνει τον αγοραστή και φόρος υπεραξίας 15%, με συντελεστές απομείωσης, ο οποίος επιβαρύνει τον πωλητή.

Πηγή: euro2day.gr