Βαθμολογία

Στη Λάρισα μία μόνο Κυριακή ανοιχτά!

«Μία Κυριακή φτάνει και περισσεύει» ήταν η ομόφωνη απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μελών του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ.

Τη μόνη κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων που «δέχονται» τα μέλη του ΕΣΛ είναι αυτή πριν τα Χριστούγεννα, που προβλεπόταν και με το προηγούμενο πλαίσιο –για φέτος, η Κυριακή αυτή θα είναι στις 22 Δεκεμβρίου. Να σημειωθεί ότι μοναδικό θέμα της συνέλευσης ήταν η κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων για επτά Κυριακές το χρόνο, που επιτρέπεται, πλέον, από τη νομοθεσία.

Ομόφωνα και οι 26 Εμπορικοί Σύλλογοι της ΟΕΣΘ έχουν λάβει αποφάσεις για καμία επιπλέον Κυριακή –αναφορικά με τις 8-45 για τις οποίες θα κληθούν να αποφασίσουν οι κατά τόπους αντιπεριφερειάρχες. Για το θέμα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη φορέων, την ερχόμενη Πέμπτη, στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας.

Η προσέλευση στη συνέλευση ήταν απογοητευτική, καθώς ενώ εστάλησαν προσκλήσεις σε 1.500 μέλη του ΕΣΛ, τελικά, στην αίθουσα παραβρέθηκαν περίπου 35-40, οι οποίοι κλήθηκαν και να λάβουν τη σχετική απόφαση. Το επιχείρημα –συντριπτικό, είναι αλήθεια- που κυριάρχησε ήταν το ότι πλέον δεν υπάρχουν διαθέσιμα εισοδήματα, με αποτέλεσμα οι τζίροι στα ταμεία, ακόμη και τις καλές ημέρες της εβδομάδας ή τις γιορτινές ημέρες, να είναι πολύ μικροί -κάτι που σημαίνει ότι οι έμποροι δεν έχουν πειστεί ότι η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων πρόκειται να φέρει αύξηση τζίρου, όπως διατείνεται η κυβέρνηση. Ειδικά για τη Λάρισα, ακόμη και η σαββατιάτικη λειτουργία περιορίζεται μέχρι το μεσημέρι, ακόμη και πολυεθνικών αλυσίδων, ενώ αρκετά καταστήματα που άνοιγαν τα απογεύματα της Τρίτης και της Πέμπτης, πλέον, κλείνουν αυτές τις ώρες.

ΕΡΕΥΝΕΣ

Όλο το προηγούμενο διάστημα, οι διοικήσεις των Εμπορικών Συλλόγων στις μεγαλύτερες θεσσαλικές πόλεις κλήθηκαν να απαντήσουν ποιες από τις έξι Κυριακές (πλην της μιας των Χριστουγέννων) επιθυμούν να λειτουργήσουν. Οι έρευνες ολοκληρώθηκαν σε Καρδίτσα, Τρίκαλα και Λάρισα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η συντριπτική πλειοψηφία δεν επιθυμεί καμία άλλη Κυριακή, πλην της μιας πριν τα Χριστούγεννα. Από τις υπόλοιπες έξι Κυριακές, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν η δεύτερη Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα (φέτος είναι στις 15 Δεκεμβρίου) και η Κυριακή των Βαϊων (θα είναι στις 13 Απριλίου 2014). Ειδικά στη Λάρισα, ενδιαφέρον συγκεντρώνει και η Κυριακή των ενδιάμεσων εκπτώσεων του Μαϊου (4.05.2014), ενώ αντίθετα η Κυριακή, 3 Νοεμβρίου συγκεντρώνει το μικρότερο ενδιαφέρον.

Ωστόσο, τα στοιχεία της έρευνας του ΕΣΛ δείχνουν ότι υπάρχει ένα ποσοστό της τάξης περίπου του 15% που δηλώνει ενδιαφέρον να λειτουργήσει και τις επτά Κυριακές που προβλέπονται από τη νομοθεσία.

ΣΤΗΝ Π.Ε.ΛΑΡΙΣΑΣ

Σύσκεψη φορέων, για το άνοιγμα ή μη των καταστημάτων τις Κυριακές, με θέμα: «Καθορισμός περιοχών στις οποίες επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές, πλην των αναφερόμενων στην παρ. 1 του άρθρου 16 του Νόμου 4177/2013», συγκαλεί την Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 11 π.μ. στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας, Ρένα Καραλαριώτου. Στη σύσκεψη έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν οι δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, οι κατά τόπους Εμπορικοί Σύλλογοι, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών –Βιοτεχνών κι Εμπόρων, οι τουριστικοί επαγγελματικοίφορείς, οι σύλλογοι υπαλλήλων – εμποροϋπαλλήλων, το ΙΝΚΑ Θεσσαλίας, το Επιμελητήριο, η Επιθεώρηση Εργασίας, καθώς και η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου.

Πηγή: Εφ. Ελευθερία