Βαθμολογία

Πολύνεκρη τραγωδία ανοιχτά της Σικελίας

Στην προσπάθειά τους να βρουν μια καλύτερη τύχη στην Ευρώπη φτάνοντας αρχικά στις ακτές της Ιταλίας, πάνω από 500 μετανάστες από την Αφρική που επέβαιναν σε πλοιάριο, ενεπλάκησαν σε πολύνεκρο ναυάγιο.
Το εν λόγω πλοιάριο, όπως αναφέρεται, είχε ξεκινήσει από το λιμάνι Μιζουράτα της Λιβύης αλλά ανοικτά του νησιού Κονίλιο, κοντά στη Σικελία, η μηχανή βγήκε εκτός λειτουργίας με αποτέλεσμα να πλέει ακυβέρνητο. Έτσι, μερικοί εκ των επιβαινόντων αποφάσισαν να ανάψουν φωτιά στην προσπάθειά τους να γίνουν αντιληπτοί από άλλα καράβια. Ωστόσο, η φωτιά ξέφυγε από τον έλεγχο, με συνέπεια όλοι να συγκεντρωθούν στη μια πλευρά του πλοιαρίου το οποίο δεν άργησε να αναποδογυρίσει με συνέπεια να βρεθούν όλοι στη θάλασσα.
Τραγικό θάνατο λοιπόν βρήκαν πάνω από 140 άνθρωποι και περισσότεροι από 200 συνεχίζουν να αγνοούνται, ενώ περίπου 150 έχουν διασωθεί. Η τραγωδία έχει προκαλέσει την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού της Ιταλίας, ενώ χαρακτηριστικά είναι τα λόγια της Σιμόνα Μοσκαρέλι του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στη Ρώμη που τόνισε πως μόνο οι πιο δυνατοί κατάφεραν να επιζήσουν.