Βαθμολογία

Πως το σεξ βελτιώνει την υγεία

Η καλή σεξουαλική ζωή μπορεί να δίνει χαρά, δίνει όμως και καλή υγεία; Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η καλή σεξουαλική υγεία ενός ατόμου αντανακλά σε μεγάλο βαθμό και την κατάσταση της γενικής του υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές έχουν βρει ότι η υγιής σεξουαλική ζωή μπορεί να έχει σημαντική επίδραση τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική υγεία του ατόμου. Τα οφέλη της, λοιπόν, μπορεί να κυμαίνονται από την αύξηση της αυτοεκτίμησης του ατόμου έως και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης συγκεκριμένων νοσημάτων. Δεν ισχύει όμως απαραίτητα το αντίστροφο, εάν δηλαδή κανείς έχει χαμηλή libido, δεν σημαίνει ότι έχει κάποιο πρόβλημα υγείας. Η μειωμένη libido μπορεί να οφείλεται σε κακή διάθεση, έλλειψη φυσικής άσκησης, κακή διατροφή ή και έντονο στρες. Είναι πολύ σημαντική, ωστόσο, η αναγνώριση και η διαχείριση των παραπάνω παραγόντων, διότι η σεξουαλική εμπειρία του ατόμου αντανακλάται σε κάθε πτυχή της ζωής του.

Οι ειδικοί σημειώνουν κάποια από τα οφέλη της σεξουαλικής δραστηριότητας στη γενική υγεία και την ευεξία, τα οποία έχουν ιδιαίτερη σημασία επειδή επιτυγχάνονται μέσα από μια φυσική ανθρώπινη λειτουργία και δεν διατίθενται σε κάποια μορφή φαρμακευτικής αγωγής.

Κατ’ αρχάς, η πρόσφατη βιβλιογραφία συνδέει την καλή σεξουαλική λειτουργία με την υγιή καρδιά. 'Εγκυρες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με στυτική δυσλειτουργία έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Οι άνδρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη στύση τους, λοιπόν, είναι σημαντικό να απευθυνθούν στον ιατρό τους, γιατί είναι πολύ πιθανό μαζί με τη σεξουαλική τους ζωή να σώσουν και την καρδιά τους.

Παράλληλα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2004 βρήκε ότι από τους 29.000 συμμετέχοντες όσοι είχαν 21 εκσπερματίσεις ανά μήνα είχαν σημαντικά μειωμένη πιθανότητα να πάθουν καρκίνο του προστάτη αργότερα, σε σύγκριση με αυτούς που είχαν μόνο 4-7 ανά μήνα.

Φαίνεται επίσης, σύμφωνα με τα ευρήματα της ανθρωπολόγου Helen Fischer, ότι η συχνή σεξουαλική δραστηριότητα βελτιώνει μεταξύ άλλων τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, αυξάνει τη δημιουργικότητα κι ενθαρρύνει την καλύτερη συνεργασία, μέσω της απελευθέρωσης ντοπαμίνης και ωκυτοκίνης από τον εγκέφαλο.

Ακόμη ένα όφελος της σεξουαλικής δραστηριότητας είναι, σύμφωνα με μια μελέτη που έλαβε χώρα στη Σκωτία, η νεανική όψη που δίνει σε άνδρες και γυναίκες. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές παρακολούθησαν για 10 χρόνια τον τρόπο ζωής 3.500 Αμερικανών και Ευρωπαίων, ανδρών και γυναικών, οι οποίοι φαίνονταν πιο νέοι κατά 7-12 έτη από την πραγματική τους ηλικία. Βρέθηκε ότι ο πρώτος σε συχνότητα κοινός παράγοντας ήταν η φυσική άσκηση και ο δεύτερος ήταν η ενεργή σεξουαλική ζωή. Οι περισσότεροι μάλιστα είχαν σταθερή σεξουαλική σχέση κι έκαναν σεξ 2-3 φορές την εβδομάδα.

Οι επιστήμονες παράλληλα επιβεβαιώνουν ότι το σεξ βοηθά στη διαχείριση του στρες και την αποφόρτιση της πίεσης. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι οι ορμόνες που εκκρίνονται πριν και κατά τη διάρκεια του γυναικείου οργασμού βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του στρες. Ισχυρίζονται, μάλιστα, πως, εάν η σεξουαλική πράξη γίνεται τακτικά στον ίδιο χώρο και χρόνο και με την ίδια στάση, είναι πιο εύκολο να φέρει γρήγορα τη γυναίκα σε μια κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης.

Μπορεί να είναι ωφέλιμο λοιπόν το στοιχείο της οικειότητας στη σεξουαλική πράξη γιατί ενθαρρύνει τη χαλάρωση, εξίσου σημαντικό όμως είναι το στοιχείο της φαντασίας και του ενθουσιασμού που ενεργοποιεί σώμα και πνεύμα. Η σεξουαλική διέγερση, άλλωστε, είναι ένας συνδυασμός της φυσιολογικής και της ψυχολογικής διέγερσης. Είναι σημαντικό, επομένως, η σεξουαλική ζωή του ατόμου να εμπεριέχει και το στοιχείο της άνεσης και της οικειότητας, αλλά και το στοιχείο της περιπέτειας και της εξερεύνησης των αισθήσεων.

Τέλος, άλλες μελέτες δείχνουν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα βελτιώνει τον ύπνο και τη διάθεση.
Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, εάν κάποιο άτομο δεν έχει σεξουαλική διάθεση, να απευθυνθεί σε μια πρώτη φάση σε έναν ειδικό, έτσι ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποιου ιατρικού προβλήματος και να βρεθεί το κατάλληλο κίνητρο για την ενεργοποίησή της. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι συχνά, όταν οι άνθρωποι ανακτούν μια φυσιολογική σεξουαλική ζωή, αποφασίζουν να χάσουν βάρος, προσέχουν τον εαυτό τους, μπορούν να λάβουν και να δώσουν αγάπη, αισθάνονται περισσότερη ικανοποίηση και είναι λιγότερο πιθανό να επηρεάζονται από τους εργασιακούς στρεσογόνους παράγοντες.

Φαίνεται, λοιπόν, πως η διατήρηση μιας υγιούς σεξουαλικής ζωής συμβάλλει στη γενική υγεία κι ευεξία του ατόμου με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Πηγή: edition.cnn.com