Βαθμολογία

Θανάσης Τζουβάρας: Το θέμα είναι να μην φοβάται ο τερματοφύλακας

Ο τερματοφύλακας της ΑΕΔ Νίκαιας, Θανάσης Τζουβάρας, βρέθηκε στα στούντιο του Best fm 93.9 και στην εκπομπή «Στα Δίχτυα της Λάρισας» και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Χρήστο Γκατζούλη και Θάνο Αναστασίου, σχετικά με την θέση την οποία παίζει, την ομάδα του αλλά και άλλα ενδιαφέροντα θέματα σχετικά με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Αναλυτικά η συζήτηση:

Μέχρι στιγμής τα πάτε καλά. Πως το σχολιάζεις αυτό; «Ξεκινήσαμε με ένα παιχνίδι στα Βρυσιά, για το κύπελλο, όπου κερδίσαμε αλλά δεν δείξαμε όλα όσα μπορούμε. Στην συνέχεια, παίξαμε με τα Φάρσαλα όπου ηττηθήκαμε, όμως με τον καιρό πήραμε τα πάνω μας και η ομάδα κατάφερε να δείξει αυτά που μπορεί. Σίγουρα, είμαστε ευχαριστημένοι μέχρι στιγμής. Ήρθαν γύρω στα 12 με 13 παιδιά και έφυγαν άλλοι τόσοι. Πάμε καλά και ελπίζουμε σε καλύτερη συνέχεια».

Από όσα έχεις δει μέχρι τώρα, πως θα χαρακτήριζες το πρωτάθλημα; «Φέτος, είναι περισσότερες οι ομάδες. Υπάρχουν σίγουρα ιδιαιτερότητες σε κάθε παιχνίδι. Ειδικά, τα παιχνίδια που παίζουμε σε χωριά είναι δύσκολα. Σίγουρα υπάρχουν ομάδες που ξεχωρίζουν και κάποιες άλλες που παίζουν για την σωτηρία. Όσον αφορά τις πρώτες θέσεις που βγάζουν στα μπαράζ, δεν έχω δει κάποιο φαβορί μέχρι στιγμής, όπως ήταν πέρυσι η Τερψιθέα. Υπάρχουν αρκετές ομάδες».

Πόσο έχει επηρεάσει η κρίση τις ομάδες; «Η κρίση άλλαξε την νοοτροπία των ομάδων. Παλιότερα οι ομάδες έφερναν έμπειρους ποδοσφαιριστές και κυνηγούσαν όλοι την άνοδο. Πλέον, οι ομάδες έχουν στραφεί στις ακαδημίες τους».

Τι χρειάζεται να κάνει ένας νεαρός ποδοσφαιριστής, ώστε να κάνει καριέρα; «Πάνω από όλα, πρέπει να το ευχαριστιούνται. Δεν πρέπει να έχουν βάλει αυτοσκοπό τους να γίνουν επαγγελματίες, αλλά πάνω από όλα να αγαπάνε αυτό που κάνουν. Στόχος χρειάζεται και μετά όλα τα υπόλοιπα και να αγαπάει το ποδόσφαιρο».

Πως επέλεξες την θέση του τερματοφύλακα; «Την επέλεξα από την πρώτη στιγμή που μπήκα στο γήπεδο. Αυτήν η θέση μου άρεσε. Από την πρώτη στιγμή ήθελα να παίξω τερματοφύλακας και μου αρέσει η θέση».

Μπορείς να κάνεις ένα comeback στην καριέρα σου; «Έχω τελειώσει το ΤΕΦΑΑ στην Αθήνα και έχω το δίπλωμα ΟΥΕΦΑ Β’. Έπαιζα στον Παναγροτικό για δυο χρόνια και μετά πήγα στον Ηρακλή Χάλκης. Στην συνέχεια, πέρασα στην Αθήνα, κι έπαιξα στους Νέους της ΑΕΚ και του Πανιωνίου, στην Καρδίτσα και μετά επέστρεψα στην Αθήνα όπου έπαιξα σε αρκετές ομάδες».

Ποια είναι η φιλοσοφία της ομάδας; «Η φιλοσοφία παραμένει ίδια. Απλά επειδή είμαι και προπονητής στις ακαδημίες, δική μου επιθυμία,  είναι η ομάδα σε λίγα χρόνια να αποτελείται από ποδοσφαιριστές της Ακαδημίας και πιστεύω ότι είναι εφικτό κάτι τέτοιο, γιατί έχουμε γύρω στα 85 παιδιά. Οι ακαδημίες των ομάδων δεν μπορούν να προσελκύσουν τόσο εύκολα τον κόσμο».

Τι χρειάζεται να έχει μια ακαδημία; «Στις περισσότερες ακαδημίες, αυτό που έχω δει, είναι ότι τα περισσότερα γήπεδα είναι χάλια. Το ίδιο πρόβλημα είχαμε κι εμείς πέρυσι. Στην Νίκαια έχουμε ένα πλεονέκτημα, το ότι τα παιδιά έχουν τις καλύτερες συνθήκες. Πιστεύω ότι μια λύση θα ήταν τα πλαστικά γήπεδα. Φυσικά, προπονητές υπάρχουν και όλες οι ομάδες έχουν πολύ καλούς προπονητές. Υλικό υπάρχει, καλοί ποδοσφαιριστές και καλά παιδιά».

Μίλησε μας λίγο για το κομμάτι του τερματοφύλακα. Ποιοι είναι οι προσωπικοί σου στόχοι; «Το σκέφτομαι να δουλέψω ως προπονητής, όταν σταματήσω να παίζω ενεργά. Έχω 6 χρόνια που ασχολούμαι με τις ακαδημίες ενεργά. Λόγω της θέσης μου, μου αρέσει η ιδέα του προπονητή τερματοφυλάκων. Χρειάζονται γνώσεις όμως και σιγά σιγά θα μάθεις και θα βγάλεις ένα δικό σου πρόγραμμα προπόνησης για έναν τερματοφύλακα. Το καλοκαίρι που μας πέρασε, μου δόθηκε μια ευκαιρία να πάω σε ένα camp στην Κέρκυρα, όπου δίδασκε ο υπεύθυνος ακαδημιών της Φίτεσε κι ελπίζω τώρα τα Χριστούγεννα να πάω στην Ολλανδία. Εκεί είδα κάποια πράματα τα οποία δεν τα ήξερα. Έπειτα, πήγα μια εβδομάδα στην Κρήτη, στον Πλατανιά όπου γνωρίζω καλά τον προπονητή τερματοφυλάκων της ομάδας, τον Γιώργο Μουντάκη. Ταυτόχρονα έχω προμηθευτεί με κάποιον ειδικό εξοπλισμό, καινούριο σε σχέση με τα δεδομένα της Ελλάδας, αφού παρόμοια πράματα έχουν μόνο ομάδες Α’ Εθνικής. Τα τελευταία χρόνια άρχισε η ανάπτυξη στο θέμα του προπονητή τερματοφυλάκων. Πλέον υπάρχουν αρκετοί που δουλεύουν πολύ σωστά. Στο ερασιτεχνικό, είναι λίγες οι ομάδες που έχουν προπονητή τερματοφυλάκων. Οι τερματοφύλακες θα πρέπει να δουλέψουν γιατί είναι η αρχή κάθε ομάδας. Χρειάζονται προπόνηση».

Πιστεύεις ότι στον Νομό μας, έχουμε καλούς τερματοφύλακες που μπορούν να προωθηθούν; «Φυσικά και υπάρχουν. Κάποιοι σε καλό επίπεδο κάποιοι σε πιο χαμηλό. Είναι και έμφυτο. Το θέμα είναι να μην φοβάται ο τερματοφύλακας».

Έχεις ξεχωρίσει κάποιους τερματοφύλακες; «Μου άρεσε πολύ ο Βιέρα της ΑΕΛ. Για μένα είναι ο καλύτερος που πέρασε. Επίσης μου άρεσε ο Δημήτρης Σωτηρίου της ΑΕΛ. Την πρώτη χρονιά που είχε έρθει πήγε δανεικός στον Εθνικό και όταν γύρισε ήταν πολύ πιο ώριμος. Καλός είναι κι ο Καραναστάσης του Τυρνάβου. Από εκεί και πέρα σε τοπικό επίπεδο, υπάρχουν παιδιά τα οποία μπορούν να το εξελίξουν».

Είναι δύσκολο για τα νέα παιδιά να αντέξουν το γεγονός ότι μπορεί να κάτσουν στον πάγκο; «Σίγουρα είναι δύσκολο, γιατί παίζει μόνο ένας σε αυτήν την θέση. Είναι καθαρά θέμα εγωισμού και χρειάζεται πολλή υπομονή. Μπορεί μια χρονιά να κάτσεις στον πάγκο, αλλά όταν μπεις πρέπει να αποδείξεις ότι είσαι καλός και αξίζεις να παίξεις βασικός. Πάντως κάποια στιγμή θα δοθεί η ευκαιρία. Όλα γίνονται σιγά σιγά».