Βαθμολογία

Οκτώ Πανεπιστήμια προσέφυγαν στο ΣτΕ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν, όπως είχαν προαναγγείλει, οι πρυτανικές αρχές των πανεπιστημίων που θίγονται από το μέτρο της διαθεσιμότητας.

Τα οκτώ ιδρύματα που προσέφυγαν στο ΣτΕ είναι τα εξής: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Κατατέθηκαν σήμερα, Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, από τα 8 πανεπιστήμια (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) οι αιτήσεις ακύρωσης και αναστολής της εφαρμογής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία τίθενται σε διαθεσιμότητα 1.349 διοικητικοί υπάλληλοι από τα Ιδρύματα αυτά» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το προεδρείο των πρυτάνεων.

Οι πρυτανικές αρχές υποστηρίζουν ότι με την ΚΥΑ αφενός παραβιάστηκε το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων και αφετέρου ότι η Πολιτεία στερεί τα ιδρύματα από πόρους που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία τους.

Παράλληλα, η Σύνοδος των πρυτάνεων επισκέφθηκε την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, προκειμένου να την ενημερώσουν για την τραγική-όπως τη χαρακτήρισαν-κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια της χώρα λόγω της διαθεσιμότητας.

Οι πρυτάνεις τόνισαν ότι η διαθεσιμότητα οδηγεί σε αδυναμία λειτουργίας των πανεπιστημίων και των νοσοκομειακών μονάδων και ζήτησαν την παρέμβασή της προκειμένου να παρακαμφθεί η άρνηση του υπουργού Παιδείας να τους δεχτεί.

Ο υπουργός Παιδείας, ωστόσο, από την πλευρά του, αυξάνει τις πιέσεις προς τους πρυτάνεις, ζητώντας τη συνδρομή του Αρείου Πάγου. Ο κ. Αρβανιτόπουλος διαβίβασε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου την παραγγελία του προς τα πανεπιστήμια να αποστείλουν άμεσα τις λίστες με τα ονόματα στο ΑΣΕΠ, ενώ την ίδια παραγγελία κοινοποίησε στις εισαγγελίες πλημμελειοδικών Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πατρών, Ηρακλείου, Ιωαννίνων και Θεσσαλίας.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ