Βαθμολογία

Χαμόγελο Παιδιού: Στήριξη σε 30.000 παιδιά

Περισσότερα από 30.000 παιδιά και τις οικογένειές τους, που είχαν ανάγκη, στήριξε κατά το α΄εξάμηνο του 2013, το Χαμόγελο του Παιδιού που στις 9 Νοεμβρίου κλείνει 18 χρόνια προσφοράς στο παιδί. Ο αριθμός των αιτημάτων για φροντίδα παιδιών αυξήθηκε κατά 33% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Συνολικά η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 δέχτηκε 120.617 κλήσεις που αφορούσαν εξειδικευμένα θέματα, όπως παιδιά που βρίσκονταν σε κίνδυνο, θέματα υγείας, περιστατικά οικογενειών με οικονομικά ή κοινωνικά προβλήματα, αλλά και συμβουλές, πληροφορίες για διαδικαστικά θέματα, καθώς και αιτήματα φιλοξενίας παιδιών.

Στο 1056 καταγράφηκαν 291 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης, που αφορούσαν 552 παιδιά. Σε ποσοστό 50% οι καταγγελίες αφορούσαν σωματική κακοποίηση, ακολουθούν με 40% οι καταγγελίες για παραμέληση/εγκατάλειψη, 4% καταγγελίες για συναισθηματική ή ψυχολογική κακοποίηση, 3% εξώθηση σε επαιτεία και 2% σεξουαλική κακοποίηση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, σε ποσοστό 40,5%, ο θύτης ήταν η μητέρα, στο 34,5% των περιπτώσεων και οι δύο γονείς, ενώ, μόνο ο πατέρας στο 18,5%.

Η παραμέληση ή η εγκατάλειψη ήταν η βασική αιτία σε ποσοστό 72%, στα 83 περιστατικά, που παρενέβη επί τόπου το Χαμόγελο του Παιδιού, και αφορούσαν 141 παιδιά. Ακολουθούν με 14% η κακοποίηση του παιδιού, 9% η εξώθηση σε επαιτεία, 4% ενδοοικογενειακά προβλήματα και 1% φυγές εφήβων.

Πανελλαδικά, το Χαμόγελο του Παιδιού στηρίζει αυτή την περίοδο 8.910 παιδιά, που αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης, τα 1.403 στηρίχθηκαν για πρώτη φορά το 2013. Λόγω της κρίσης, την τελευταία διετία έχει αυξηθεί κατά 50% ο αριθμός των παιδιών, που στηρίζονται μέσω της οργάνωσης.

Ο πρόεδρος του οργανισμού, Κ.Γιαννόπουλος, υπογράμμισε την ανάγκη για τρόφιμα, δείχνοντας φωτογραφίες με τα άδεια ράφια από τους χώρους του Χαμόγελου. Απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να ανταποκριθούν, ώστε να μπορέσουν τα κέντρα στήριξης να συνεχίσουν το έργο τους.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, υπάρχει μεγάλη ένταση στην ποιότητα των καταγγελιών για κακοποίηση. «Υπάρχει θυμός, υπάρχει πολύ επιθετικότητα» σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος.

Οι αιτίες που οδήγησαν στην απομάκρυνση των παιδιών από το οικογενειακό τους περιβάλλον είναι η παραμέληση / εγκατάλειψη (71%), η σωματική κακοποίηση (14%), κοινωνικοί λόγοι (7%), σεξουαλική κακοποίηση (6%) και άλλοι λόγοι (2%).

Παράλληλα, λειτουργούν και τρία Σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας στον Πύργο Ηλείας, στα Καλύβια Αγρινίου και τον Μύτικα στη νότια Εύβοια, όπου συμμετείχαν 36 παιδιά.

Αναφορικά με παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, το Χαμόγελο του Παιδιού δέχθηκε 914 αιτήματα για 421 παιδιά και οι υποστηρικτικές υπηρεσίες, που παρείχε, αφορούσαν κάλυψη φαρμακευτικών/ιατρικών αναγκών, διακομιδή με αθενοφόρα, μεταφορά με οχήματα του Χαμόγελου, ενίσχυση σε είδος ή οικονομική ενίσχυση. Μάλιστα, οι κινητές ιατρικές μονάδες και τα ασθενοφόρα του Οργανισμού πραγματοποίησαν κατά μέσο όρο επτά διακομιδές την ημέρα νεογνών και παιδιών, συνολικά 1.217.

Περισσότερα από 10.900 παιδιά υποβλήθηκαν σε προληπτικές ιατρικές εξετάσεις στην Κρήτη, την Εύβοια, τα Κύθηρα, το Μαρούσι, τη Δράμα και την Κέρκυρα από τις τρεις κινητές μονάδες προληπτικής ιατρικής.

Όσο για τις εξαφανίσεις παιδιών, το Χαμόγελο του Παιδιού χειρίστηκε, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013, 65 περιπτώσεις από τα 79 αιτήματα, που δέχθηκε για την υποστήριξη ερευνών, μέσω της ευρωπαϊκής γραμμής 116000 Amber Alert Hellas.

Τα 62 παιδιά εντοπίσθηκαν, ενώ τρία αναζητούνται ακόμα. Παράλληλα, βρέθηκαν ακόμη δύο παιδιά η εξαφάνιση των οποίων είχε δημοσιοποιηθεί από τον Οργανισμό το 2012. Η εθνικότητα των παιδιών που αναζητήθηκαν σε ποσοστό 78% ήταν ελληνική, ενώ η πλειονότητα των παιδιών (81%) ήταν μεταξύ 13 και 18 ετών.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013 στην γραμμή 116000 για τα εξαφανισμένα παιδιά, έγιναν συνολικά, 3.034 κλήσεις εκ των οποίων 1.984 αφορούσαν ανθρώπους που ζητούσαν πληροφορίες για τη γραμμή (61%), πληροφορίες για εξαφάνιση (23,5%), ενώ 14,5% δήλωσαν μια νέα εξαφάνιση.

Το Χαμόγελο του Παιδιού συμμετέχει επίσης, ενεργά στην καμπάνια για την καθιέρωση Πανευρωπαϊκής Ημέρας κατά του Σχολικού Εκφοβισμού με μότο «Μία ημέρα για την Ευρώπη, Κάθε μέρα για τα Παιδιά».

Η ενημερωτική εκστρατεία, που παρουσιάστηκε επίσημα στις 24 Σεπτεμβρίου στο Παλέρμο της Ιταλίας, γίνεται στο πλαίσιο του έργου «Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά του Σχολικού Εκφοβισμού», που συντονίζει το Χαμόγελο του Παιδιού.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ