Βαθμολογία

Σενάρια προκαταβολής στο επίδομα θέρμανσης

Δεκαπέντε ημέρες πρoτού αρχίσει να διατίθεται το πετρέλαιο θέρμανσης με τον υψηλό φόρο κατανάλωσης που οδηγεί την τιμή αγοράς πάνω από τα 1,30 ευρώ το λίτρο, τα νοικοκυριά δεν γνωρίζουν αν θα δικαιούνται μεγαλύτερη επιδότηση από πέρυσι και αν θα μπορούν να βάλουν περισσότερο πετρέλαιο, αν θα λάβουν προκαταβολικά το ποσό της επιδότησης που τους αντιστοιχεί ή αν θα περιμένουν να τους εγκριθεί η επιδότηση μέσω Taxis.

Δεδομένου ότι τα νοικοκυριά δεν κατάφεραν τον περσινό χειμώνα να εισπράξουν επιδοτήσεις περίπου 120 εκατομμυρίων ευρώ (από 200 εκατ. που προβλέπονταν στον προϋπολογισμό) για τη θέρμανσή τους, καθώς η διαδικασία επιδότησης ήταν δαιδαλώδης, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει αλλαγές στον τρόπο καταβολής του επιδόματος.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξετάζει πρόταση η επιδότηση να δοθεί προκαταβολικά, με επιταγή που θα σταλεί στο σπίτι του δικαιούχου (ανάλογα με τα κριτήρια που θα καθοριστούν), ώστε να μην προκύψουν φαινόμενα που παρατηρήθηκαν πέρυσι και κάποιοι, ενώ το δικαιούνταν, δεν προμηθεύτηκαν πετρέλαιο γιατί δεν είχαν τα χρήματα να πληρώσουν το συνολικό κόστος αγοράς. Για το θέμα της προκαταβολής υπάρχουν ενστάσεις από την τρόικα ότι είναι πιθανόν κάποια οικογένεια να λάβει τα χρήματα του επιδόματος θέρμανσης αλλά τελικά να μην τα χρησιμοποιήσει για προμήθεια πετρελαίου, αλλά για να καλύψει το κόστος του ηλεκτρικού στην περίπτωση που χρησιμοποιεί για τη θέρμανσή της κλιματιστικό ή να καλύψει το κόστος καυσόξυλων, φυσικού αερίου, πέλετ κ.λπ., τα οποία πέρυσι είχαν εξαιρεθεί από την επιδοματική πολιτική.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης έχει εκφράσει τη γνώμη ότι για να αποφευχθεί το φαινόμενο κάποιος να λάβει το επίδομα θέρμανσης αλλά αυτό να μην καταλήξει στην αγορά πετρελαίου, να δοθεί σε δύο δόσεις (π.χ. μία ως προκαταβολή και μία ως εξόφληση).
Ο ίδιος προτείνει η δεύτερη δόση να δοθεί μόνο με την ηλεκτρονική απόδειξη ότι όντως έγινε αγορά πετρελαίου θέρμανσης.

Με αυτή την πρόταση και τα νοικοκυριά μπορούν να λάβουν μέρος των χρημάτων προκαταβολικά, ώστε να έχουν μια «ανάσα» για να προχωρήσουν σε αγορά πετρελαίου, και το κράτος, δίνοντας τη δεύτερη δόση, να είναι σίγουρο ότι τα χρήματα αυτά αφορούν αποκλειστικά το πετρέλαιο θέρμανσης.

Tα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια καθώς και - το βασικότερο - το πολύ μικρό ποσοστό κάλυψης επιδότησης επί της συνολικής κατανάλωσης αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα για να προμηθευτεί κάποιος πετρέλαιο θέρμανσης όταν δεν έχει να πληρώσει αρχικά το σύνολο της δαπάνης.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ