Βαθμολογία

Η ηγεσία της Χ.Α. ήξερε για τον φόνο

Μισή ώρα το αργότερο αφότου ο Παύλος Φύσσας υπέστη τη μοιραία επίθεση, η ηγεσία της Χρυσής Αυγής ήξερε για τη δολοφονία, όπως αποκαλύπτεται από την ανάλυση των τηλεφωνικών κλήσεων που αντάλλαξαν βουλευτές και στελέχη της οργάνωσης εκείνη τη νύχτα.

Στις 12.37 π.μ. της 18ης Σεπτεμβρίου, ο γ.γ. της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος ενημερώθηκε για τον φόνο από τον βουλευτή Γιάννη Λαγό, ο οποίος νωρίτερα είχε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές κλήσεις με τον επικεφαλής της Τοπικής Οργάνωσης της Χ.Α. στη Νίκαια, Γιώργο Πατέλη. Οπως προκύπτει από το βαρύτατο κατηγορητήριο που συνέταξαν οι ανακριτές, στην περίπτωση της δολοφονίας τηρήθηκε απαρέγκλιτα ό,τι προβλέπει το Καταστατικό της Χρυσής Αυγής, που επιβάλλει συγκεκριμένη ιεραρχία και εκτέλεση εντολών με απόλυτο τρόπο. Ετσι, ο δράστης Γ. Ρουπακιάς, που είναι μέλος του πενταμελούς «σκληρού πυρήνα» της Νίκαιας, ενημερώνει τον «πυρηνάρχη» Γ. Πατέλη. Αυτός ενημερώνει, ακολουθώντας την ιεραρχία, τον υπεύθυνο της περιοχής βουλευτή Γ. Λαγό και ο τελευταίος τον αρχηγό Ν. Μιχαλολιάκο. Βαριά τα κατηγορητήρια κατά του σκληρού πυρήνα της Χρυσής Αυγής, του Νικ. Μιχαλολιάκου και των συλληφθέντων πέντε βουλευτών της με τα οποία καλούνται σήμερα και αύριο σε απολογίες ενώπιον των ανακριτών που έχουν αναλάβει το βαρύ έργο της αποκάλυψης της δράσης τους και της στοιχειοθέτησης της εναντίον τους κατηγορίας για συμμετοχή και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση.

Τα κατηγορητήρια αναφέρονται εκτενώς στο ναζιστικό μόρφωμα της Χ.Α. -και κυρίως στον επιχειρησιακό της πυρήνα- με την παραστρατιωτική δράση και τη ναζιστική ιδεολογία, περιγράφουν την αυστηρή ιεραρχία της οργάνωσης, τον απόλυτο ρόλο του αρχηγού Νίκου Μιχαλολιάκου και τη δομή που φθάνει έως τον κατά τόπο υπεύθυνο.

Η εκτενής αναφορά στα κατηγορητήρια των συλληφθέντων βουλευτών και του Νίκου Μιχαλολιάκου στη δομή και την ιεραρχία του επιχειρησιακού τμήματος της Χ.Α., γίνεται, διότι, όπως προκύπτει από τη δικογραφία, το Καταστατικό της οργάνωσης εφαρμόστηκε απαρέγκλιτα και στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Τήρησαν το Καταστατικό

Στην οργάνωση, την εκτέλεση και όσα ακολούθησαν τη δολοφονία δεν έγινε τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο, όπως αναφέρεται στα κατηγορητήρια, παρά μόνον η αυστηρή εφαρμογή του Καταστατικού της Χρυσής Αυγής που επιβάλλει συγκεκριμένη ιεραρχία, συγκεκριμένη δομή και εκτέλεση εντολών με απόλυτο τρόπο. Με «μπούσουλα» το Καταστατικό και τα αποκαλυπτικά στοιχεία που προέκυψαν από το τηλεφωνικό απόρρητο έφθασαν οι δικαστικές αρχές με γρήγορα βήματα στον Νικ. Μιχαλολιάκο και τους άλλους εμπλεκομένους ως μέλη του σκληρού πυρήνα της Χ.Α.

Η δομή και η ιεραρχία περιγράφεται ως εξής στο κατηγορητήριο των έμπειρων ανακριτών Σπ. Γεωργουλέα και Χρ. Παπακώστα: «Στρατιωτική δομή, απόλυτος ιεραρχία, η παραβίαση της οποίας επιφέρει σκληρές για τη σωματική ακεραιότητα και την προσωπικότητα του παραβάτη συνέπειες. Βαθμίδες ιεραρχίας, φαλαγγίτης, λογχίτης, πυρηνάρχης και λοιπά. Τυφλή υπακοή στις εντολές των ανωτέρων. Συνωμοτική και βάσει προκαθορισμένων κανόνων δράση, η οποία περιλαμβάνει αιφνιδιαστικές βίαιες επιθέσεις».

Αυτής της ιεραρχίας η πυραμίδα είναι ο αρχηγός, ο Νίκος Μιχαλολιάκος. Στο κατηγορητήριο σε βάρος του αναφέρεται ο ρόλος του, που «είναι κυρίαρχος και η εξουσία του κατά τα πρότυπα του γερμανικού εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος του Αδόλφου Χίτλερ. Απόλυτος, απεριόριστος και αδιαμφισβήτητος, σύμφωνα με το δόγμα η "Αρχή του Ηγέτη"». Οι βίαιες επιθέσεις και τα εγκλήματα, που ενδεικτικά απαριθμούνται στα κατηγορητήρια κατά των συλληφθέντων βουλευτών, αποτελούν, όπως αναφέρεται, βασικό στοιχείο στη δράση της Χ.Α. « Η βία είναι το μήνυμα και όχι απλώς το μέσον για την επίτευξη των σκοπών τους».

Με αυτά τα δεδομένα οι ανακριτές αξιοποίησαν τα πολύτιμα στοιχεία που προέκυψαν από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και απέδειξαν πως και στη δολοφονία Φύσσα έγινε ακριβώς ό,τι επιβάλλει το Καταστατικό της Χρυσής Αυγής. Κι έτσι έφθασαν στον Νικ. Μιχαλολιάκο.

Σύμφωνα με την ιεραρχία ο αρχηγός, Νίκος Μιχαλολιάκος, συντονίζει και εποπτεύει τα πάντα. Ενημερώνεται από τον βουλευτή που είναι υπεύθυνος για τις δράσεις μιας περιοχής και εκείνος από τον πυρηνάρχη, που είναι ο κατά τόπον υπεύθυνος, όπως στην περίπτωση της Νίκαιας ο Γ. Πατέλης.

Σε αυστηρή τήρηση της ιεραρχίας, ο δράστης Γ. Ρουπακιάς, μέλος του σκληρού πυρήνα του «πενταμελούς» της Χ.Α. στη Νίκαια, ενημερώνει μόλις γίνεται το φονικό τον υπεύθυνο βουλευτή.

Υπάρχουν δεκάδες τηλεφωνικές κλήσεις του από τις 12 παρά τέταρτο προς τον βουλευτή Λαγό, ο οποίος όμως εκτός από μία φορά δεν ξανασηκώνει το τηλέφωνο.

Ο Λαγός με τη σειρά του τηλεφωνεί, όπως προκύπτει από την άρση του απορρήτου στις 12.37, στον Νίκο Μιχαλολιάκο δύο φορές σε σταθερό τηλέφωνο.

«Την 18-9-2013», αναφέρεται στην άρση του απορρήτου, «12.37 η σταθερή τηλεφωνική σύνδεση με αριθμό 69851.. λαμβάνει κλήσεις δύο φορές. Η τηλεφωνική σύνδεση έχει στοιχεία συνδρομητή Μιχαλολιάκος Νικόλαος».

Παράλληλα, όπως προκύπτει από τα κατηγορητήρια, νευραλγικό ρόλο στην ιεραρχία της Χρυσής Αυγής φέρει και ο βουλευτής Ηλίας Κασιδιάρης ο οποίος ανήκει -κατά τους ανακριτές- στον σκληρό της πυρήνα και τον θεωρούν επιχειρησιακό ηγέτη της Οργάνωσης.

Του αποδίδουν ρόλο διευθυντικό στην παραστρατιωτική δράση της Χρυσής Αυγής, αξιοποιώντας την εφαρμογή του Καταστατικού της, ενώ στοιχεία υπάρχουν στη δικογραφία από τα οποία προκύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο Ηλ. Κασιδιάρης είχε την ευθύνη για τη στρατιωτική εκπαίδευση των λεγομένων ενεργών μελών της Χρυσής Αυγής που πολλές φορές γινόταν με πραγματικά πυρά.

Σημαντικά είναι τα στοιχεία για τους βουλευτές Λαγό (υπεύθυνο της Νίκαιας), Μίχο αλλά και Παναγιώταρο, ο οποίος επίσης, όπως προκύπτει από την άρση απορρήτου, ενημερώνεται μετά το φονικό του Φύσσα, ενώ οι ανακριτικές αρχές θεωρούν ως υπαρχηγό της οργάνωσης τον βουλευτή Χρ. Παππά, που απολογείται την Πέμπτη.

Πηγή: Η Καθημερινή