Βαθμολογία

Η ιστορία των προκλήσεων της Χρυσής Αυγής

Από την πρώτη στιγμή που η Χρυσή Αυγή κατάφερε να εκλέξει βουλευτές στο Κοινοβούλιο, τον Μάιο του 2012, οι προκλήσεις ήταν συνεχείς, τόσο εντός όσο και εκτός της Ολομέλειας. Το πρώτο δείγμα ήρθε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Ν.Μιχαλολιάκου, το βράδυ των εκλογών του Μαΐου του 2012, όταν η ΧΑ πέτυχε για πρώτη φορά την είσοδό της στη Βουλή.
Την ώρα που ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης έμπαινε στην αίθουσα, ακούστηκε το «εγέρθητω» προς τους δημοσιογράφους που ήταν στην αίθουσα για να καλύψουν τη συνέντευξη.
Ακολούθησε η επίθεση του Ηλία Κασιδιάρη κατά της βουλευτού του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη, στη διάρκεια ζωντανής τηλεοπτικής εκπομπής στην τηλεόραση του ΑΝΤ1. Στην ίδια εκπομπή ο κ. Κασιδιάρης εκτόξευσε ένα ποτήρι νερό στην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου.
Στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής του Mega, τον Μάιο του 2012, ο γγ Νίκος Μιχαλολιάκος αρνήθηκε την ύπαρξη του Ολοκαυτώματος. «Όχι, δεν υπήρχαν φούρνοι, αυτό είναι ένα ψέμα, δεν το πιστεύων, ούτε θάλαμοι αερίων». είπε χαρακτηριστικά. Τον Οκτώβριο του 2012 η βουλευτής Ελένη Ζαρούλια προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προεδρείου της Βουλής (στην έδρα βρισκόταν ο Γιάννης Δραγασάκης), όταν αποκάλεσε τους μετανάστες «υπάνθρωπους και τρισάθλιους». Ο Γιάννης Δραγασάκης δέχθηκε και μια ακόμα επίθεση από την βουλευτή όταν εκείνη βρισκόμενη από το βήμα τού είπε: «βγήκε από την μπουζού η πρεζού και έμπορος όπλων κόρη;».
Αλλεπάλληλες ήταν οι κόντρες των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ιδίως με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Στην αίθουσα της Ολομέλειας ακούγονταν πρωτοφανείς χαρακτηρισμοί και εκφράσεις, οι οποίες τις περισσότερες φορές αφαιρούνταν από τα πρακτικά με εντολή του προεδρείου. Σε ένα άλλο περιστατικό, ο βουλευτής Χρ.Παππάς χαρακτήρισε «γραπτό της νιότης του» κείμενο υπέρ του Χίτλερ.
Στις αρχές Ιανουαρίου του 2013 είχε σημειωθεί ένα ακόμα επεισόδιο στην Ολομέλεια, αυτή τη φορά με επίθεση βουλευτή της Χρυσής Αυγής κατά μουσουλμάνου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ.
Μόλις πέντε μέρες προτού γίνουν οι συλλήψεις των ηγετικών μελών της ΧΑ, η κόρη του γενικού γραμματέα, Ουρανία Μιχαλολιάκου, είχε δημοσιεύσει κείμενο με τίτλο «Εσύ μέχρι που είσαι διατεθειμένος να φτάσεις για τις Ιδέες σου;», απευθυμόμενη, όπως έλεγε η ίδια, σε «λίγους που οι ίδιοι γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι είναι», μιλούσε για την «Αγία Ιδεολογία» και ζητούσε από τα μέλη της Χρυσής Αυγής να...θυσιαστούν για αυτήν.
Ο Ηλίας Παναγιώταρος αποφάσισε να κάνει έλεγχο σε βυτιοφορέα από την ΠΓΔΜ, λέγοντας μάλιστα ότι έπραξε το αυτονόητο. Ο Κ.Μπαρμπαρούσης βρέθηκε αντιμέτωπος με βαρύτατο κατηγορητήριο για τις «επισκέψεις» που έκανε σε λαϊκή αγορά του Μεσολογγίου και τις επιθέσεις κατά πάγκων μικροπωλητών.
Επίσης, αρκετά ήταν τα περιστατικά από τις επισκέψεις βουλευτών ή και μελών της ΧΑ σε νοσοκομεία, προκειμένου να «ελέγξουν» τις άδειες των προσώπων που εργάζονταν ως αποκλειστικές νοσοκόμες. Στο στόχαστρο των βουλευτών της Χρυσής Αυγής βρίσκεται πολύ συχνά ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Τον Μάιο του 2013 ο βουλευτής, Γιώργος Γερμενής, επιχείρησε να επιτεθεί με γροθιά στον δήμαρχο μέσα στο κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου, χτυπώντας τελικά ένα 12χρονο κορίτσι. Τo επεισόδιο σημειώθηκε μετά τη ματαίωση της διανομής τροφίμων «μόνο για Έλληνες» στο Σύνταγμα από τη Χρυσή Αυγή.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ