Βαθμολογία

Άνοιξε παράθυρο για νέα μέτρα

Τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, τα φορολογικά έσοδα και το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων είναι οι τρεις κυριότεροι τομείς του προϋπολογισμού του 2014, στους οποίους κυβέρνηση και τρόικα δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει, σύμφωνα με όσα είπε στα «ΝΕΑ» υψηλόβαθμη πηγή του οικονομικού επιτελείου μετά τη συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον αναπληρωτή υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα που ολοκληρώθηκε μετά τις 9 το βράδυ της Παρασκευής.

Αυτό σημαίνει ότι παραμένει σε εκκρεμότητα ένα κενό πολλών δισ. ευρώ και διατηρεί ζωντανή την απειλή για μέτρα, στο βαθμό που δεν θα υπάρξει απόλυτη συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών.

Η πηγή του οικονομικού επιτελείου διαβεβαίωσε πάντως ότι δεν συζητείται να επιβληθεί έκτακτη εισφορά επί του τζίρου των επιχειρήσεων, ούτε να επιβαρυνθούν οι ένστολοι.

Το μεγάλο κενό που παραμένει σε εκκρεμότητα σε ότι αφορά τα μεγέθη του 2014 έχει σαν αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να κλείσει συμφωνία πριν την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, την μεθεπόμενη Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου. Η συμφωνία, είπε η πηγή του οικονομικού επιτελείου, θα κλείσει οριστικά με την κατάθεση του προϋπολογισμού.

Εξάλλου, κυβέρνηση και τρόικα δεν έχουν καν συμφωνήσει ακόμη για τα μεγέθη του 2013, αν και είναι κοντά. Εχει συμφωνηθεί ότι η ύφεση θα είναι 4% (και 0,6% η ανάπτυξη το 2014) αλλά δεν οριστικοποιήθηκε πόσο θα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα. Η τρόικα «ψαλιδίζει», σύμφωνα με πληροφορίες, για άλλη μια φορά τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, στελέχη της οποία μιλούσαν πρόσφατα για ένα μέγεθος «λίγο κάτω από 500 εκατ. Ευρώ».

Η τρόικα θα συναντηθεί το πρωί του Σαββάτου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και θα ακολουθήσει νέα συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών το μεσημέρι.

Ακαρπη η συνάντηση με Μητσοτάκη

Νωρίτερα, η τρόικα συναντήθηκε με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα της κινητικότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων.

Για προόδο στις συζητήσεις με την τρόικα κάνει λόγο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ωστόσο, δεν προέκυψε κάποιο αποτέλεσμα και έτσι τα στελέχη της τρόικας θα επανέλθουν για νέες συζητήσεις στο τέλος Οκτωβρίου. Το θέμα του πρώτου «κύματος» της διαθεσιμότητας ουσιαστικά έχει κλείσει, αν και εκκρεμούν κάποια ζητήματα τα οποία όμως είναι διαδικαστικού χαρακτήρα.

Η κυβέρνηση έθεσε επίσημα – και περιμένει απάντηση από την τρόικα – αίτημα δίμηνης παράτασης για το δεύτερο «κύμα» διαθεσιμότητας, το οποίο σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις αφορά την ένταξη σε καθεστώς κινητικότητας άλλων 12.500 υπαλλήλων μέχρι το Δεκέμβριο του 2013.

Για πρώη φορά, όπως τονίζεται από το υπουργείο, η ατζέντα των συνομιλιών τίθεται από την ελληνική πλευρά. Οπως σημειώνεται αρμοδίως, δεν έγινε συζήτηση για τις απολύσεις.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης στην προηγούμενη συνάντησή του με τους επικεφαλής της τρόικας την περασμένη Τρίτη είχε στα χέρια του τη λίστα με τους 12.500 δημοσίους υπαλλήλους που τίθενται σε διαθεσιμότητα με βάση το λεγόμενο «πρώτο κύμα» διαθεσίμων (12.500 εργαζόμενοι ως το τέλος Σεπτεμβρίου), και προέβαλε ως «πολιτικό κεφάλαιο» την «αποφασιστικότητα» που επέδειξε το προηγούμενο διάστημα.

Πηγή: TA NEA