Βαθμολογία

«Τσίμπησαν» οι τιμές των τσιγάρων

«Τσίμπησαν» και πάλι οι τιμές των τσιγάρων αλλά και των ειδών καπνού... Χωρίς προηγούμενη προαναγγελία, καπνιστές βρέθηκαν προ... εκπλήξεως στα περίπτερα, πληρώνοντας 0,10 λεπτά περισσότερο, τσιγάρα που κόστιζαν 3,80 ευρώ και 0,30 λεπτά ακριβότερα τον καπνό.

Με τις νέες προμήθειες σε τσιγάρα οι Βολιώτες περιπτερούχοι διαπίστωσαν και τις νέες αυξήσεις, οι οποίες φυσικά δεν ανακοινώθηκαν ποτέ, αλλά επιβλήθηκαν από τις εταιρείες προκειμένου να αυξηθεί ο τζίρος.

Οπως τουλάχιστον εκτιμούν οι περισσότεροι επαγγελματίες του κλάδου, μάλλον θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο, αφού οι περισσότεροι καπνιστές, ούτως ή άλλως έχουν μειώσει σε σημαντικό βαθμό το κάπνισμα άρα και την αγορά καπνικών ειδών.

Ειδικότερα δε η μείωση στη ζήτηση τσιγάρων καταγράφεται σε σημαντικά ποσοστά που ξεπερνούν ακόμη και το 40% στα περισσότερα περίπτερα του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, ενώ μετά από μία αύξηση στη ζήτηση καπνού, πλέον καταγράφεται επίσης πτώση στη ζήτηση, γεγονός που αποδίδεται αποκλειστικά και μόνο στην αύξηση των τιμών και στη μειωμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

«Η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που πλήττει ανεπανόρθωτα τους συμπολίτες μας (με περικοπές στους μισθούς, ανεργία, αύξηση σε άμεσους και έμμεσους φόρους), που ήδη αναθεωρούν την καταναλωτική τους συμπεριφορά στα καπνικά και όχι μόνο προϊόντα και στρέφονται σε φθηνότερα σήματα ακόμα και σε λαθραία προϊόντα, γεγονός που αλλάζει άρδην τις ισορροπίες της αγοράς», επισήμανε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, η Ι.Γ που διατηρεί περίπτερο στο κέντρο της πόλης και ήδη γίνεται τις τελευταίες μέρες αποδέκτης των παραπόνων από τους καταναλωτές που επιβαρύνονται περισσότερο από τη νέα αύξηση.

Οι περιπτεριούχοι έχουν ζητήσει επανειλημμένως την επαναδιαπραγμάτευση του νομοθετικού πλαισίου που αφορά τη φορολογία των καπνικών προϊόντων, έτσι ώστε να παράγονται περιθώρια κέρδους που να εγγυώνται την επιβίωση του δικτύου, δεδομένου ότι ποτέ δεν επιβάρυναν όπως υποστηρίζουν κανένα προϋπολογισμό, αλλά ούτε και είχαν κάποιο ειδικό προνόμιο.

Σημειώνεται ότι το 80% των περιπτέρων - καπνοπωλείων στο Βόλο βρίσκονται σε μαρασμό σύμφωνα με στοιχεία του συλλόγου. Το 11% καλύπτει στοιχειωδώς τα λειτουργικά του έξοδα, και μόλις το 9%, που βρίσκεται στο κέντρο της αγοράς, διατηρεί ακόμη μία σχετική οικονομική ευρωστία.

Πηγή: Εφημ. Ταχυδρόμος